A tél a gyökérzöldségek időszaka. Ha törekedsz a helyi, szezonális kínálat vásárlására, akkor ilyenkor eleve nagyobb tömegben veszed és fogyasztod őket.
A céklát foghatod és egyszerűen héjastul megfőzheted, azonban ha szeretnéd változatosabbá tenni, akkor készíthetsz belőle krémlevest, salátát, „zöldségtésztát”, hamis paradicsomszószt. A zeller is több mint egyszerű leveszöldség. Készíthetsz belőle chipszet vagy épp a ezt a mai receptet: a cékla-zeller rizottót. A tormás kókuszkrém citromlével megbolondítva olyan lesz a tetején mintha pikáns tejföllel locsoltad volna meg. Tálalhatsz mellé sült lazacot, nagyon illik ehhez az ízvilághoz.
Jó főzőcskézés, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!
Mennyiség |
adag
|
- 60 dkg cékla feldarabolva, hámozva
- 70 dkg zeller feldarabolva, hámozva
- 3 evőkanál mangalicazsír
- 1 db póréhagyma vékonyra szeletelve
- 1 kisebb db édeskömény apróra vágva
- 4 dl gyógyító csontleves alaplé
- 1 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
- 1 csipet zöld fűszernövény díszítéshez
- 300 ml kókuszkrém
- 3 teáskanál reszelt friss torma
- 3 evőkanál citromlé
- 1/4 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
Hozzávalók
Rizottó
Tormás tejföl
|
|
- Tegyük a darabolt céklát egy robotgépbe, és körülbelül fél percig, pulzáló üzemmódba aprítsuk, amíg egységes méretű "rizsszemeket" kapunk.
- Öntsük át egy tálba, és a zellert ugyanúgy aprítsuk fel a robotgépben.
- Egy nagyobb serpenyőbe tegyük bele a zsiradékot, a karikákra vágott póréhagymát, valamint az édesköményt, majd pároljuk 5-6 percig, amíg megpuhulnak, üvegessé válnak.
- Ezután adjuk hozzá a zellert és a céklát és alaposan keverjük össze.
- Öntsük rá a csontlevest, keverjük meg ismét.
- Főzzük lassú tűzön, alacsony hőfokon kb 15-20 percig, időnként megkevergetve.
- Akkor készül el, amikor a zöldségek magukba szívták a csontlevest és megpuhultak.
- Amikor kész van, adjuk hozzá a sót.
- Ha túl sűrű lenne a "rizottó", öntsünk hozzá még egy kis csontlevest.
- Amíg a rizottó fő, addig elkészítjük a tormás tejfölt.
- A hozzávalókat tegyük egy közepes méretű tálba és alaposan keverjük össze.
- Ízlésünknek megfelelően ízesítsük. (tegyünk bele több kókuszkrémet, vagy tormát, sózzuk, savanyítsuk citromlével)
- Tálaljuk a rizottót a "tejföllel" a tetején, és szórjuk meg aprított fűszernövényekkel.
Recept és kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/369576713178081857/