Cékla és zeller rizottó, tormás “tejföllel”

A tél a gyökérzöldségek időszaka. Ha törekedsz a helyi, szezonális kínálat vásárlására, akkor ilyenkor eleve nagyobb tömegben veszed és fogyasztod őket.

A céklát foghatod és egyszerűen héjastul megfőzheted, azonban ha szeretnéd változatosabbá tenni, akkor készíthetsz belőle krémlevest, salátát, “zöldségtésztát”, hamis paradicsomszószt. A zeller is több mint egyszerű leveszöldség. Készíthetsz belőle chipszet vagy épp a ezt a mai receptet: a cékla-zeller rizottót. A tormás kókuszkrém citromlével megbolondítva olyan lesz a tetején mintha pikáns tejföllel locsoltad volna meg. Tálalhatsz mellé sült lazacot, nagyon illik ehhez az ízvilághoz.

Jó főzőcskézés, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!

Print Recipe
Cékla és zeller rizottó, tormás tejföllel
Konyha AIP
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Rizottó
Tormás tejföl
Konyha AIP
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Rizottó
Tormás tejföl
Elkészítés
  1. Tegyük a darabolt céklát egy robotgépbe, és körülbelül fél percig, pulzáló üzemmódba aprítsuk, amíg egységes méretű "rizsszemeket" kapunk.
  2. Öntsük át egy tálba, és a zellert ugyanúgy aprítsuk fel a robotgépben.
  3. Egy nagyobb serpenyőbe tegyük bele a zsiradékot, a karikákra vágott póréhagymát, valamint az édesköményt, majd pároljuk 5-6 percig, amíg megpuhulnak, üvegessé válnak.
  4. Ezután adjuk hozzá a zellert és a céklát és alaposan keverjük össze.
  5. Öntsük rá a csontlevest, keverjük meg ismét.
  6. Főzzük lassú tűzön, alacsony hőfokon kb 15-20 percig, időnként megkevergetve.
  7. Akkor készül el, amikor a zöldségek magukba szívták a csontlevest és megpuhultak.
  8. Amikor kész van, adjuk hozzá a sót.
  9. Ha túl sűrű lenne a "rizottó", öntsünk hozzá még egy kis csontlevest.
Tormás tejföl
  1. Amíg a rizottó fő, addig elkészítjük a tormás tejfölt.
  2. A hozzávalókat tegyük egy közepes méretű tálba és alaposan keverjük össze.
  3. Ízlésünknek megfelelően ízesítsük. (tegyünk bele több kókuszkrémet, vagy tormát, sózzuk, savanyítsuk citromlével)
  4. Tálaljuk a rizottót a "tejföllel" a tetején, és szórjuk meg aprított fűszernövényekkel.
Megjegyzés

Recept és kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/369576713178081857/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük