Kokavecz Katalin

MSc, FDN-P, AFDNP member

Az Autoimmun sorsfordító program és
V.Á.L.T.S.®️ Funkcionális Életmódprogram szerzője
A V.Á.L.T.S.®️ Funkcionális Életmódmentor felnőttképzés vezetője

BEMUTATKOZOM Neked

Ki vagyok én és hogyan váltam a Funkcionális Medicina hazai nagykövetévé?

Kokavecz Katalin a M.E.D. központ alapítója, a V.Á.L.T.S.® funkcionális életmódprogram és a funkcionális medicina módszertanon alapuló V.Á.L.T.S.® Funkcionális Életmód Mentor szakmai képzés megalkotója, valamint az Autoimmun sorsfordító program könyv és mentorprogram szerzője vagyok.

A funkcionális medicina szakmai bugyraiba saját egészségügyi problémáim megoldása kapcsán ástam bele magamat legelőször. Amerikában, a Funkcionális Medicina bölcsőjében, első kézből tanultam szakmai mentoraimtól. Több, szakirányú külföldi egyetemi kurzus és tanfolyam elvégzése után, 2014-ben az amerikai Functional Diagnostic Nutrition képzésen is diplomát szereztem, ahol az ismeretek megszerzésének útja párhuzamosan vezetett keresztül a saját problémáim megoldásán.

A mai napig, folyamatosan fejlesztem ismereteimet a funkcionális medicina exponenciálisan fejlődő diszciplinájában.

2018-ban Dr. Terry Wahls autoimmun állapotokat célzó protokolljának, - Wahls Protocol - hivatalos mentorává váltam - elsőként Európában - valamint számos külföldi képzésen tanultam a Funkcionális Laboros Állapotfelmérés módszertant, ami munkámban és tanításaimban hatékonyan egészíti ki és támogatja a funkcionális életmódprogram elveit.

Ezeket a szakmai ismereteket adom át szakzsargontól mentes közérthető magyar nyelven azok számára, akik szeretnék megtanulni azt a rendszer-orientált és személyre szabott egészségfejlesztési szemléletet, amelyben a hangsúly nem az egyes állapotok tüneti kezelésén nyugszik, hanem áthelyeződik a valódi okok feltérképezésére, és azok természetes módszereken alapuló, táplálkozási-és életmódváltoztatással történő megoldására.

Programjaim és képzésem tanításai az önismereti munkára összpontosítanak, hiszen az egészség megőrzése és támogatása önfejlesztési feladat. Az átadott ismerek nem tartoznak a gyógyítás vagy tanácsadás körébe, és nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést, de nagyon hatékonyan kiegészíthetik azt.

WahlsProtocolHealthPracitioner-Certified
AFDNP
GT5P-logo-certified
FDN
Certified Lifebook Leader Badge

a történetem 


Semmi sem történik véletlenül…


Engem a saját krízisem hozott el erre a helyre, ahol most vagyok – az egészségben, az életben, és úgy általában.

‘Azelőtt’ diplomás közgazdászként, több nyelven beszélő multi-kulti karriert építgettem egy nemzetközi cégnél. Száguldottam az árral, és nagyon élveztem! Csak éppen a nagy rohanásban teljesen elmentem a dolgok mellett, tudomást sem vettem arról, hogy mi történik VELEM. A testemmel, a lelkemmel, az életemmel. Függőjévé váltam annak az életmódnak, és a folyton rohanó sorok között elvesztettem a lényeget. Sok más dolog is történt abban az időszakban, ami nem egészen az egészségem épülését szolgálta. A testem egy ideig próbált lépést tartani az árral, amíg be nem ütött a krízis.

Csak beképzelem magamnak?


A harmincas éveim elejére ezt a sodródást fékcsikorgatva állították meg azok a szörnyű tünetek, amelyeket elkezdtem tapasztalni. Nagyon nehéz leírni (és igazából nem is akarok visszagondolni rájuk), hogy milyen sötét, sivár és tehetetlen volt az az időszak az életemben. Fogalmam sem volt, hogy mi történik velem, és kétségbeesve kerestem a választ orvostól orvosig rohangálva, hogy mindig csak ugyanazt a választ kapjam: “A leletek alapján minden rendben.” „Nincs semmilyen különösebb gond, próbáljon meg szedni egy kis vitamint.” „Menjen el egy kis szabadságra.” „Pihenjen többet.” „Nem kell mindent úgy mellre szívni.” „Ne legyen már ilyen hipochonder!”


Mindeközben tudtam, és éreztem, hogy valami nagyon nincsen rendben, és a folyamatosan jelen lévő tüneteim alapján a végén már tényleg nem tudtam eldönteni, hogy nagy-e a baj, vagy ez az egész csak a “fejemben van” – ahogyan ez utóbbira a legtöbb orvos utalt is a sorok között, vagy némelyik direkt az arcomba is vágta: „hipochonder vagyok, az egészet egyszerűen beképzelem magamnak”.


Ha most ezt olvasod és voltál már ilyen helyzetben, akkor pontosan tudod, hogy mit éreztem akkor…

Az irányítás az én kezemben van


Végül eljutottam arra a pontra, hogy ennek véget kell vetni. A saját bőrömön tapasztalva jutottam el arra a megvilágosító felismerésre, hogy át kell vennem az irányítást a saját egészségem felett. Csak magamra számíthatok.


Akkor bosszús voltam emiatt, mert úgy éreztem, cserbenhagytak. Előre pörgetve az idő kerekét – több, mint öt év után most már hálás és elfogadó vagyok.

Hálás vagyok magamnak, amiért újra visszataláltam a testembe és a lelkembe, megtanultam értelmezni a jelzéseit, és támogatni azokat a folyamatokat, amik a gyógyuláshoz vezetnek. Hatalmas mennyiségű tudás és tapasztalat került a birtokomba azáltal, hogy bejártam ezt az utat, amiért mérhetetlenül hálás vagyok. Nem lennék most itt, ahol vagyok, ha nem kaptam volna ezt a dolgot ’fentről’. Minden VALAMIÉRT történik. Nekem ez lett az utam, amit büszkén vállalok.

Persze nem volt ez mindig így. Évekig titkoltam azt, hogy hogyan is éreztem magam. Még a családomból sem tudta mindenki, hogy milyen küzdelmeken mentem keresztül. Hiszen ’papíron’ minden rendben volt velem, akkor miért szenvedek? Miért van ez? Mi történik velem?

A diagnózis


Elkezdtem kutakodni, és rájöttem, hogy az egyik orvosi leletemen található laboreredmény alapján: autoimmun beteg vagyok. Gyakorlatilag a kezemben lévő leletek és az újonnan szerzett ismereteim alapján állt össze a kép, hogy mi történik velem. Így most már nevén is tudtam nevezni a betegségemet…


Ha visszagondolok, az orvos úgy kommentálta a leletemen található csillagozott értéket, hogy egy autoimmun komponens húzódik a szubklinikus pajzsmirigy alulműködés mögött, de ezt nem is kell tovább vizsgálni, és foglalkozni sem kell vele. Hiába volt az összes többi pajzsmirigy laborértékem az orvosilag ’normális’ tartományban, egy recepttel küldtek haza és javasolták, kezdjek el pajzsmirigy hormont szedni. Ez minden, amit kaptam.


Hogyan tovább?


Egyszerűen nem tudtam elfogadni, hogy az egyedüli válasz az egy pici tablettába csomagolt mesterséges hormon. Meg akartam tudni, hogy mi-miért történik velem. Mi az OKA annak, ahogyan érzem magam. Valahol legbelül tudtam, éreztem, hogy a betegségem oka nem az, hogy gyógyszer-hiányban szenvedek. Válaszokat kerestem és a dolgok mélyére akartam ásni. Elkezdtem olvasni és tanulni, és átreformáltam az étkezési szokásaimat. Egyre többet tudtam meg a dolgok hátteréről, és az új étrend is segített. Bizonyos értelemben jobban lettem, más értelemben viszont még mindig egy helyben toporogtam.

Aztán beiratkoztam a Functional Diagnostic Nutrition képzésre, és a lepel elkezdett lehullani. Mint amikor a hagymát pucoljuk és az egyik réteg után jön le a másik, úgy jutottam el az állapotom mögött húzódó valódi okokhoz. Most már tudtam a MIÉRTeket, és azt is tudtam, HOGYAN tovább!

A tanulást azóta sem hagytam abba, de a kezdő mérföldkövekhez a funkcionális képzésen keresztül jutottam el, és ezektől a biztos alapoktól haladok azóta is tovább.

Inspiráció


Azóta sikerült visszafordítanom azokat a misztikus tüneteket, amelyekre annak idején csak vállvonogatásokat kaptam az orvosoktól. Az életem egy olyan átalakuláson ment keresztül, aminek az alapját tudatos döntések képezik az étkezés és életmód területén. Újra megtanultam értelmezni a testem jelzéseit, és tudom, hogy mi-miért történik a szervezetemen belül. Jobban érzem magam, mint valaha! Hogy ezt tökéletesnek nevezem-e? Egyáltalán nem. Mindig van hely a fejlődésre, viszont azt is megtanultam, hogy nem a tökéletesség a cél. Az egyedüli cél az, hogy törekedjük a tökéletességre, és közben élvezzük is az odafelé vezető utat.

Az egészséged csakis a TE kezedben van!


Szeretném, hogy tudd: bármilyen egészségügyi problémával küzdesz is, a változás lehetősége csakis a TE kezedben van!

Azzal, hogy megosztottam a saját történetemet, remélem másokat is inspirálni fogok, hogy nem kell belesüppedni az egészségügyi állapotok okozta mocsaras ingoványba. Igenis tenni lehet, és tenni is kell azért, hogy egy jobb életet teremtsünk magunknak, hogy megtapasztaljuk az átalakulást!

Saját tapasztalatom egy szenvedéllyé, majd pedig hivatássá alakult át: szeretnék másokat is inspirálni és tanítani ezen az úton.

Saját állapotom visszafordítása kapcsán életcélommá vált, hogy segítsek megtanítani másoknak is azt, hogy az egészség-és testtudattal kapcsolatos mentalitás megváltoztatásával, étrendi és életmódbeli változásokkal, a valódi okok felkutatásával és kiegyensúlyozásával megváltoztassák a saját életüket!KÜLDETÉSEM


Szívből jövő küldetésem, hogy segítsek neked egészségesebb, teljesebb, boldogabb életet élni!

Saját autoimmun állapotom kapcsán belekerültem a hagyományos orvosi szemlélet szűk keresztmetszeteibe. Miután saját egészség-fürkész próbálkozásaim során végre rátaláltam a Funkcionális Medicina rendszerszemléletére, teljesen megváltozott az életem és visszafordult a betegségem. Azóta is tanúja vagyok és én magam is megélem a szervezet veleszületett öngyógyító képességének csodáját.

Ezt az értékes tudást adom át a V.Á.L.T.S.® programokban, hogy az otthonod kényelméből te is magabiztosan el tudd sajátítani azokat az életre szóló képességeket, amelyekkel saját egészséged kovácsává válhatsz!tanulmányAIM


FDN, USA Functional Diagnostic Nutrition® Practitioner

FDN diploma

Chris Kresser: The ADAPT Method – Functional & Ancestral Medicine in Clinical Practice

chris Kresser: The ADAPT Method

University of California, San Francisco USA – Nutrition for Health Promotion and Disease Prevention

Coursera-nutrition

University of Colorado, Boulder USA – Gut Check: Exploring Your Microbiome

Coursera-microbiome

Vanderbilt University, USA – Nutrition, Health, and Lifestyle:Issues and Insights

Coursera-lifenutr

The Wahls Protocol® Practitioner

Gut THRIVE Practitioner

Certified Lifebook™ Leader

FDN, USA Functional Diagnostic Nutrition® Practitioner

FDN diploma

Chris Kresser: The ADAPT Method – Functional & Ancestral Medicine in Clinical Practice

chris Kresser: The ADAPT Method

University of California, San Francisco USA – Nutrition for Health Promotion and Disease Prevention

Coursera-nutrition

University of Colorado, Boulder USA – Gut Check: Exploring Your Microbiome

Coursera-microbiome

Vanderbilt University, USA – Nutrition, Health, and Lifestyle:Issues and Insights

Coursera-lifenutr

The Wahls Protocol® Practitioner

Gut THRIVE Practitioner

Certified Lifebook™ Leader


miben tudok segíteni neked? 


Abban tudok segíteni neked, hogy visszatalálj az egyensúlyba, hogy visszavedd az irányítást a kezedbe a saját egészségeddel kapcsolatban.


Segítek neked rátalálni a valódi és természetes megoldásokra a krónikus állapotok visszafordításának érdekében.


Utadon a funkcionális szemlélet eszközrendszereit, módszereit és szemléletmódját használva haladunk előre annak érdekében, hogy a 
valódi okoktól kezdve, belülről kifelé haladva tudd visszaállítani az egyensúlyt a szervezetedben.Hogyan dolgozhatunk együtt ebben 

a Funkcionális Medicina elveivel


Tanulj

egyedül

Autoimmun sorsfordító program könyv

5 pilléres megoldásrendszer krónikus betegséged visszafordítására

Tanulj

közösségben

V.Á.L.T.S.® Funkcionális Életmód KLUB

Tagsági program,
ahol egy közös törzset alkotunk, hogya FUNKCIONÁLIS MEDICINA elveivel hosszú távon is életmódot V.Á.L.T.S.®

VÁLTS

Segítséggel

V.Á.L.T.S.® Prémium ÉLETMÓDPROGRAM

Komplex, Prémium
Online egészségfejlesztési program, ahol mentori és orvosi segítséggel tanítjuk meg neked, hogyan szerezd vissza életerődet, energiádat és vitalitásodat

VÁLJ

mentorrá

V.Á.L.T.S.® Funkcionális Életmód Mentor SZAKMAI KÉPZÉS

Egy KÉPZÉS, amivel megváltoztathatod az életed. Egy KÉPESSÉG, amivel másoknak is segíteni tudsz.


váLj sorsfordítóvá!


Szerezd meg azokat a készségeket amivel megváltoztathatod saját és mások életét

Magyarország egyetlen komplex ONLINE egészség- és önfejlesztési programja

Táplálkozástudomány

Viselkedés pszichológia

Életmód Medicina

Tartós eredmények


váLj sorsfordítóvá!


Szerezd meg azokat a készségeket amivel megváltoztathatod saját és mások életét

másoknak is segíthetsz

Értéket adsz a világnak

megváltoztathatod az életed

Független, válságálló karrier

Nemzetközileg akkreditált tanúsítványt adó ONLINE szakmai felnőttképzés

VÁLTS

SEGÍTSÉGGEL!

V.Á.L.T.S.® PRÉMIUM ÉLETMÓDPROGRAM

Komplex, Prémium Online egészségfejlesztési program, ahol mentori és orvosi segítséggel tanítjuk meg neked, hogyan szerezd vissza életerődet, energiádat és vitalitásodat.

VÁLJ

MENTORRÁ!

V.Á.L.T.S.® FUNKCIONÁLIS ÉLETMÓD MENTOR SZAKMAI KÉPZÉS

Nemzetközileg akkreditált tanúsítványt adó Online szakmai felnőttképzés.


Egy KÉPZÉS, amivel megváltoztathatod az életed. Egy KÉPESSÉG, amivel másoknak is segíteni tuds
z.

>