Beszerzési források

Beszerzési források listája – KÖZÖSSÉGI OLDAL

Beszerzési Források (1)Ezen az oldalon azokat a beszerzési forrásokat soroljuk fel, amelyek megfelelnek a M.E.D. Központ által támogatott funkcionális táplálkozási irányelveknek, illetőleg a Magyarországon általam (Kokavecz N Katalin) képviselt, Weston A. Price Táplálkozási Szemléletformáló Alapítvány irányelveinek.

Az alábbi lista folyamatosan bővül és fejlődik; keresve és lehetőséget teremtve azoknak a minőségi termelőknek és élelmiszer előállítóknak, akiknek a termékeit az egészségtudatos vásárlók keresik. Minél nagyobb a kereslet az első osztályú termékek iránt, annál jobban teremt ez a kereslet piacot és lehetőséget a minőségi termelőknek.
Ez az oldal azzal a céllal jött létre, hogy teret biztosítson és lehetőséget teremtsen a minőségi termelők fenntartható és gazdaságos működéséhez, és így lehetővé tegye, hogy ezek az egészséges ételek folyamatosan az emberek rendelkezésére álljanak.
Ha Te is egyetértesz ezekkel a nézetekkel és szeretnél hozzájárulni a lista bővítéséhez, vagy ismersz olyan termelőket vagy minőségi élelmiszer forrásokat amiket szeretnél megosztani másokkal is, hogy ezzel is segítsd fenntarthatóvá tenni a kedvenc beszerzési forrásaid vagy termelőid iránti keresletet, akkor ezt mindenképpen tedd meg, hogy az alábbi lista tovább bővülhessen.
Legyél Te is ennek a közöségének a részese! 

Ha szeretnéd bővíteni a listát, kattints a felsorolás alatti kék színű ‘Add your link‘ gombra, szúrd be a linket, adj meg egy rövid leírást, add meg az e-mail címedet és küldd be a linket. A beajánlott link akkor fog megjelenni az oldalon, miután leellenőriztük, hogy az általad ajánlott beszerzési forrás megfelel-e az alábbi ‘legjobb választás’, illetőleg ‘jó választás’ kritériumainak. Jóváhagyásunk után az általad közzétett link is megjelenik ezen a közösségi oldalon.

Görgess lejjebb és böngéssz az ajánlott beszerzési források listájából, de előtte mindenképp olvasd végig az alábbi kritériumokat, ami alapján meg tudod hozni az okos és egészséges döntéseket a vásárlásaidnál!

Bölcs döntések az egészséges családokért

Az alábbi listában az egyes élelmiszer kategóriák mellé ajánlásokat is feltüntettünk, amik alapján érdemes meghozni a döntéseket az egyes termékek beszerzését illetően.
Növényi és állati eredetű táplálékok esetében is, az egészséges élelmiszer fogalma azzal kezdődik, hogy a táplálék forrásaként szolgáló növényeket és állatokat egészséges, természetes és tápanyagokban gazdag földeken nevelték. Az állatok is akkor tudnak egészségesek maradni, ha szabadon tartják őket és természetes táplálékukat fogyaszthatják.
Az egészséges táplálkozás azzal folytatódik, hogy távol tartjuk magunkat az olyan élelmiszerektől, amik tápanyagban silányok, és kárt okoznak egészségünkben. Ilyenek a finomított cukros élelmiszerek, az iparilag előállított, finomított növényi olajok, a hidrogenizált transz zsírok és margarinok, a szója alapú tápszerek és élelmiszer adalékok, az ízfokozók – mint a nátrium glutamát-, a hidrolizált fehérjék, mesterséges édesítők, és a finomított fehér lisztes élelmiszerek.
Mindezek betartása azt feltételezi, hogy a legtöbb ételt saját magunk készítsük el minőségi alapanyagokból, mert ha kész, előrecsomagolt ételeket veszünk, azokban biztosan megtalálható a legtöbb káros dolog a fent felsoroltak közül.
Lehetőség szerint használjuk mindig a legjobb minőségű alapanyagokat, amikhez hozzá tudunk férni és amit meg tudunk engedni magunknak.

Mindig az alábbi kritériumok szerint válasszunk, hogy bölcs döntést hozzunk magunk és családunk egészsége érdekében!
(a lista nem teljes, folyamatosan bővül, nézz vissza később is!:)

  • ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK

Legjobb választás:
Friss, bio, vadon termett, helyi, szezonális zöldségek és gyümölcsök.
Kis mennyiségben: szárított, bio, vadon termett zöldségek és gyümölcsök, amelyek adalékmentesek (cukor, növényi olaj, kén, adalékok, tartósítószer mentesek)
Permetezőszer mentes tengeri zöldségek – teljes értékű, szárított formában (nem kapszulázottan)

Jó választás:
Friss, szezonális, helyi gyümölcsök és zöldségek. (Alaposan megmosva, az esetleges permetmaradványok eltüntetése végett. Áztasd be a zöldségeket a konyhai mosogatóba, adj hozzá aszkorbinsav port vagy ételecetet, majd folyó vízzel öblítsd le)
Mirelit bio gyümölcsök és zöldségek (adalékanyag mentesek)
Konzerves paradicsom termékek (cukor, citromsav és adalékmentesek)

Kerülendő:
A legtöbb konzerves gyümölcs és zöldség. Kínából származó zöldségek és gyümölcsök.

  •  ‘BIO’ MEGYJEGYZÉS:

Vedd figyelembe azt az alapvető szabályt, hogy attól még, hogy valami “BIO”, attól még nem feltétlenül egészséges. Még a bio címkékkel ellátott élelmiszerek is lehetnek iparilag feldolgozott, egészségtelen adalékokkal dúsított termékek. Meg kell tanulni olvasni és helyesen értelmezni a címkéket…
Mindig keress valódi, természetes, nem feldolgozott élelmiszereket!

  • ZSÍROK ÉS OLAJOK

Legjobb választás:
bio-exta szűz olivaola, bio-hidegen sajtolt magolajok (kisebb mennyiségben, kizárólag hidegen fogyasztva), bio avokádó olaj, bio-szűz kókuszolaj, hidegen sajtolt kókuszolaj, nem-finomított pálmaolaj, szabad állattartásból származó – bio táplálékon nevelkedett állatok zsírja. Pl. szabadon tartott bio mangalicától származó zsír, szabadon tartott bio táplálékon nevelt kacsa zsírja, legeltetett és bio táplálékon nevelt marha és bárány zsiradék, szabadon tartott, legeltetett és bio táplálékon tartott állatok tejéből származó vaj, az ilyen minőségű vajból származó tisztított vaj (ghí).
Fermentált tőkehalmáj olaj – étrendkiegészítőként fogyasztva, vagy tőkehalmáj konzerv

Jó választás:
hidegen sajtolt magolajok (szezám, napraforgó, mogyoró, dió, makadámdió, avokádó, mandula, pekándió, törökmogyoró, tökmag, lenmag) – minimális mennyiségben és kizárólag hidegen fogyasztva. (pl. salátaöntetekhez).
Finomított pálmaolaj, finomított kókuszolaj, szűz olívaolaj.

Kerülendő: minden, kereskedelmi forgalomban kapható finomított növényi magolaj – napraforgó olaj, szójaolaj, repceolaj és mindenféle finomított margarin, vajkrém készítmény, minden termék aminek az összetevőiben szerepel az, hogy “transz-zsír”.

  • HÚSOK

Legjobb választás: friss vagy mirelit tőkehúsok (marha, bárány, borjú, baromfi, kecske, disznó, vadhúsok), első sorban zsiradékot is tartalmazó húsok kifejezetten szabadon tartott, legeltetett forrásból származó, természetes (bio) táplálékukon tartott állatoktól. Megjegyzés: fontos, hogy fogyasszunk belsőségeket is, illetve, hogy zsíros húsokat is fogyasszunk, ne csak színhúsokat, de kizárólag akkor, ha minőségi forrásból tudunk hozzájutni ilyen húsokhoz.

Szárnyasok: Érdemes feltenni a kérdéseket az állatok tartásával, táplálásával kapcsolatban. Kaptak-e tápot, tudtak-e szabadon lenni az állatok? A szója alapú tápokat, és minden hozamfokozó tápot kerülni kell, és fontos, hogy az állatoknak legyen lehetősége szabadon, a szabadban lenni.

Jó választás: Bio táplálékon tartott, természetes módon nevelt baromfi, disznó, borjú, nyúl, marha, bárány, kecske stb. húsa.

Kerülendő: minden, ipari állattartásból származó állat húsa.

  •  FELDOLGOZOTT HÚSTERMÉKEK

Legjobb választás: házi kolbászok, szalonna, feldolgozott hústermékek, amelyek szabadon tartott/legeltetett, bio táplálékon tartott állatok húsából készülnek, adalékmentesek (nem tartalmaznak mesterséges vagy akár természetes színezéket, hidrolizált fehérjét, ízesítőszereket), nem tartalmaznak ízfokozót (nátrium glutamát), legfeljebb egy kis nádcukrot tartalmaznak édesítésként. Természetes füstöléssel és sóval tartósított hústermékek – szabadon tartott/legeltetett, bio táplálékon tartott állatok húsából.

Kerülendő: minden, ipari állattartásban nevelt állat húsából származó feldolgozott hústermék, olyan hústermékek, amelyek bármilyen adalékot (mesterséges vagy természetes színezékek, hidrolizált fehérje, ízesítőszerek), ízfokozót (nátrium glutamát), füst aromát, tejport vagy egyéb adalékot tartalmaznak, illetve magas hőfokon kezeltek.

  •  HALAK

Legjobb választás:
Friss vagy füstölt kaviár (adalék- és színezék mentes), friss vagy fagyasztott, vadon halászott tengeri halak, főként hering, makréla, szardínia; friss vagy fagyasztott vadon halászott garnélarák; friss, vagy fagyasztott, vadon halászott tenger gyümölcsei (rák, homár, osztriga, kagyló); friss vagy fagyasztott vadon halászott lazac; szárított vagy pácolt hering, angolna, makréla, lazac (NEM konzerves); szárított sózott kishalak; vadon halászott pisztráng, harcsa; konzerves tőkehalmáj

Jó választás:
Konzerves szardínia, makréla, szardella – saját levében vagy olívaolajban; konzerves vad lazac, konzerves tenger gyümölcsei (saját levében), konzerves kaviár (adalék- és színezék mentes); konzerves tonhal

Kerülendő:
Tenyésztett lazac; tenyésztett pisztráng; tenyésztett harcsa; adalékokat (pl.szója) tartalmazó tenger gyümölcsei készítmények; bármilyen halkonzerv vagy készítmény, amely növényi olajat, szóját, hidrolizált fehérjéket, citromsavat, füst aromát, ‘folyékony füstöt’ tartalmaz; Kínából származó kaviárok.

  • TEJ – egyéni tolerancia alapján (Autoimmun Protokoll étrendben nem )

Legjobb választás: tiszta, nyers, teljes zsírtartalmú tej, legeltetett állattartásból származó tehéntől. Fontos, hogy a tehén szabadon tartott és legeltetett legyen, valamint hogy minőségi és lehetőleg tiszta, vegyszermentes táplálékon legyen, szója-, hozamfokozó- és egyéb tápszer hozzáadása nélkül. Ilyen minőségű tejhez közvetlenül a termelőktől tudunk első sorban hozzájutni, de érdemes utánajárni annak, hogy a tejet adó teheneket hogyan táplálták, milyen körülmények között tartották, és kiemelten, hogy mennyit legeltették.

Jó választás: Teljes zsírtartalmú, pasztőrözött, de NEM homogenizált és NEM ultra-magas hőmérsékleten kezelt tej, lehetőleg legeltetett állattartásból származó tehéntől.

Kerülendő: Csökkentett zsírtartalmú, zsírmentes, ultra-pasztörizált, homogenizált, ultra-magas hőmérsékleten kezelt tej és tejtermékek, ízesített, cukrozott tejtermékek, ipari állattartásból származó tehén teje, tej-helyettesítők, mint a szójatej. Gyakorlatilag majdnem az összes, kereskedelmi forgalomban kapható előrecsomagolt tej és tejtermék.

  • TOJÁS – Egyéni tolerancia alapján (Autoimmun Protokoll étrendben nem)

Legjobb választás: friss tojás – tanyasi, szabadon tartott, szójamentesen és tápmentesen táplált baromfitól, akinek volt lehetősége szabadon szaladgálni és hozzájutni zöld táplálékhoz, fűfélékhez, kapirgálhatott bogarak, kukacok, giliszták után.

Jó választás: bio tojás

Kerülendő: a legtöbb, kereskedelmi forgalomban kapható, ipari állattenyésztésből származó baromfi tojása. Ha nincs más lehetőséged, csak ilyen forrásból  vásárolni, attól még fogyassz tojást (egyéni tolerancia függvényében), csak soha ne nyersen.

 

AJÁNLOTT BESZERZÉSI FORRÁSOK LISTÁJA:

 

————————————————————————————————————————————

Neked van olyan kedvenc beszerzési forrásod, vagy termelőd, akinek az elérhetőségét szeretnéd megosztani másokkal is? Tedd meg! Add hozzá a forrásod linkjét ehhez a közösségi oldalhoz a fenti kék színű ‘Add your link‘ gombra kattintva. Szúrd be a linket, adj meg egy rövid leírást, add meg az e-mail címedet és küldd be a linket. A beajánlott link akkor fog megjelenni az oldalon, miután leellenőriztük, hogy az általad ajánlott beszerzési forrás megfelel-e a fenti kritériumoknak. Jóváhagyásunk után az általad közzétett link is megjelenik ezen a közösségi oldalon.
Ha esetleg találsz olyan forrást a fenti listában, akikkel kapcsolatban negatív tapasztalatod van, mindenképpen oszd meg velem, hogy felül tudjuk vizsgálni az ajánlásban szereplő linkek létjogosultságát.

Ha bármi problémád adódna a linkeid megosztásával, nyugodtan írj nekem itt.