A karácsonyi menük után hoztam neked néhány szilveszteri vendégváró receptet, melyből kedvedre válogathatsz, inspirálódhatsz.?
Látványosak, ízletesek és nem utolsó sorban beilleszthető az AIP étrendbe, így nincs más dolgod, minthogy jól érezd magad, és egészségesebben köszöntsd az Újévet! ?
? +1 hasznos tipp: A receptötletek alapján készítsd el saját verziódat. Használd fel a karácsonyi menü maradékait (ha maradt egy kis sült hús, vágd apró darabokra, adj hozzá egy kis hagymát, zöld fűszereket, kókuszolajat. Formázz belőle kis labdákat, tedd be a sütőbe és máris kész vannak a szilveszteri labdácskák. Ha párolt zöldségköreted maradt, pürésítsd egy turmixgépben, fűszerezd kedvedre, és máris kész a mártogatós. Szúrd fel a húsgolyókat egy fogpiszkálóra és már mártogathatod is a zöldségpürébe.
Mennyiség |
adag
|
- 1 db érett avokádó
- 1 teáskanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
- 2 evőkanál apróra vágott újhagyma
- 2 evőkanál apróra vágott friss korianderzöld / szárított
- 2 evőkanál apróra vágott friss kapor / szárított
- 1/2 evőkanál kókusz ecet vagy almaecet
- 1/2 evőkanál méz Opcionális, elhagyható
- 45 dkg darált csirkemell
- 2 db újhagyma
- 1 db narancs héja
- 1 db frissen facsart narancs leve
- 1 cm friss gyömbér reszelve
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- 30 ml kókusz aminó
- 10 szelet baconszalonna
- 25 dkg csirkemáj
- 1/2 csokor petrezselyemzöld aprítva
- 1 gerezd fokhagyma préselve
- 1 csipet természetes kősó vagy tengeri só
- 10 db aszalt szilva opcionális
- 90 dkg darált marhahús
- 1 db sütőtök
- 5 szelet bacon szalonna
- 1/2 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
- 1 db avokádó
- 1 csipet apróra vágott koriander
- 1 db Lime leve
- 250 ml almalé (bio) / ha van gyömölcscentrifugánk, azt használjuk
- 3 evőkanál zselatin Great Lakes zselatin
- 4 evőkanál aszalt gyümölcs (vegyes)
- 10 db mentalevél
- 1 db Lime leve (bio)
- 1 db alma pürésítve
- 6 db jégkocka
- 4 dl szénsavas víz
- Minden hozzávalót tegyünk egy turmixgépbe, és pürésítsük addig, amíg homogén keveréket kapunk. Ezután tegyük egy kis tálkába, a tetejét díszítsük friss koriander levéllel vagy újhagyma karikákkal.
- A darált csirkemellet, a narancs héját, egy csipet sót, és az apróra vágott újhagymát keverjük össze egy tálba.
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük rá a masszából formázott golyókat.
- Süssük 180 fokon kb 30 percig. Ha van húshőmérőnk, akkor addig süssük amíg a belső hőmérséklet eléri a 170 fokot.
- Egy serpenyőbe tegyük bele a kókusz aminót, a reszelt fokhagymát, ecetet, a narancs levét és a mézet.
- Forraljuk fel, és főzzük addig, amíg besűrűsödik a megfelelő állagra. Amikor már buborékozik, és sűrű, ragadós az állaga, vegyük le a tűzhelyről.
- Az elkészült húsgombócokat forgassuk bele a narancsos masszába.
- Vágjuk fel a májat azonos méretű darabokra.
- Fűszerezzük friss zöld petrezselyemmel, fokhagymával a májat. Megtölthetjük kedvünk szerint aszalt szilvával is, rendkívül jól illik hozzá.
- A baconszalonna csíkokat hosszában vágjuk ketté, majd tekerjük be egyesével a májdarabokat.
- Ezután tegyük a sütőbe őket, és 180 fokon, kb 30 perc alatt süssük készre. Akkor megfelelő, amikor a bacon szalonna szépen megbarnul, ropogóssá válik. Díszítésként szórjuk meg friss petrezselyemmel.
- Ha elkészült, szúrjuk rá egy fogpiszkálóval, és tálalhatjuk az avokádómártáshoz, de önmagában is megállja a helyét.
- Elkészíthetjük máj helyett édesburgonya vagy sütőtök kockákkal is.
- Tegyük a bacon csíkokat a tepsire és tegyük be a sütőbe, melegítsük a sütőt 200 fokra.
- A szalonnát 10-15 percig süssük, amíg ropogós lesz. Ezután vegyük ki a sütőből, tegyük félre.
- A tepsiről a kisült zsír egy részét öntsük egy serpenyőbe. A tepsibe kb. 2 evőkanálnyi zsír maradjon.
- Ha kisebb sütőtökünk van, akkor karikázzuk fel, távolítsuk el a magját. Ha nagyobb a tök, vágjuk hosszában ketté, és egy pogácsaszaggató segítségével formázzunk belőle karikákat. Ez lesz a szendvicsünk alapja.
- A tökkarikák mindkét oldalát forgassuk bele a szalonna kisült zsírjába, egy kicsit sózzuk meg, majd süssük a sütőben őket kb. 15 percig.
- Forgassuk meg őket, a másik oldalt is süssük további 5 percig, vagy amíg megpuhul.
- Amíg sül a tök a sütőben, egy nagy tálba keverjük össze a darált marhahúst, adjuk hozzá a fűszereket, sózzuk és adjuk hozzá a félretett szalonna zsírt.
- A húsmasszából formázzunk lapos pogácsákat, kb. akkorákat amekkorák a tökpogácsáink, karikáink.
- Vegyük ki a sütőből az elkészült tököt, tegyük félre.
- A húspogácsákat tegyük a tepsire, és ezt is süssük meg mindkét oldalon.
- Ha elkészült, a húspogácsát tegyük a tökpogácsákra.
- Pucoljuk meg az avokádót, egy villa segítségével pürésítsük, és tegyünk kis halmokat a húspogácsák tetjére.
- Végül sózzuk meg, csepegtessünk rá egy kis lime levet. Díszítsük koriander levéllel.
- A baconszalonnát vágjuk pici darabokra, és ezzel koronázzuk meg szendvicsünket!
- Az almalevet melegítsük egy lábasba amíg nagyon meleg lesz, de még nem forr. Ha felmelegedett, vegyük le a tűzhelyről, és helyezzük bele az aszalt gyümölcsöket. (Ha nagyobb gyümölcsöket használunk, vágjuk apróra előtte)
- Hagyjuk a gyümölcsöket a lében amíg kicsit "megszívják" magukat. Ezután ismét melegítsük fel a keveréket, de ne forraljuk.
- Ha felmelegedett, vegyük le a tűzhelyről, és ízlés szerint távolítsuk el a gyümölcsdarabokat, de benne is maradhatnak. Ahogy szeretnénk.
- Adjunk hozzá 3 evőkanál zselatint, és egy habverővel alaposan keverjük el.
- Öntsük a keveréket szilikonformákba, vagy kis tálkába, muffinformába, amiből könnyen ki tudjuk szedni majd a gumicukor tortácskánkat.
- Tegyük hűtőbe, és amint megdermed, már fogyasztható is.
- Rengeteg féleképpen variálható, izlés szerint váltogathatjuk a gyümölcsöket, a gyümölcslevet, így különböző színű gumicukrokat kapunk.
- Légmentesen lezárt tartályba 5 napig tárolható hűtőben.
- Egy tálba, kancsóba keverjük össze a mentalevelet, a lime levét, az almapürét.
- Adagoljuk pohárba a keveréket, adjunk hozzá jégkockát, vagy zúzott jeget, és öntsük fel szénsavas vízzel.
- A poharat díszítsük lime szelettel.
Receptötletek és fotók forrása: AIP Receptek