A kurkumát az „élet fűszereként” tartják számon Indiában, hiszen a kurkuma az egyik legerősebb gyógynövény a világon. A legújabb táplálkozástudományi álláspontok is mind egyetértenek abban, hogy a kurkuma számos krónikus állapot tünetein javíthat, köszönhetően az intenzív gyulladáscsökkentő hatásának.
A kurkumin – maga a kurkuma hatóanyaga:
- erős antioxidáns,
- intenzív gyulladáscsökkentő,
- antikarcinogén (daganatellenes),
- növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet (a szervezet legerősebb antioxidánsa)
- növeli az epe oldhatóságát, ami gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a már meglevő kövek kiürülését
- csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét
- jótékonyan hat a vércukor háztartásra
- ízületi gyulladásokat csökkenti
Nem túl könnyű napi szinten megfelelő mennyiséget fogyasztani ebből a csodás fűszerből, de az alábbi recept segítségével kreatív módokon tudjuk bevinni napi szinten az élet fűszerét mindennapos étkezéseinkbe.
Meleg kókusztejhez adva gyógyító ‘tejkaramella’ készíthető belőle, de hozzá lehet adni currykhez, szószokhoz, levesekhez, köretekhez, saláta öntetekhez, lehet tunkolni zöldségdarabokkal, sőt bátran kanalazható akár magában is!
Előkészítés | 5 perc |
Sütés/főzés | 5 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 0.5 teáskanál őrölt feketebors AIP protokoll bevezető szakaszában kihagyandó összetevő
- 0.5 teáskanál őrölt fahéj
- 70 g kurkuma por
- 0.5 teáskanál kardamom vagy szerecsendió AIP protokoll bevezető szakaszában kihagyandó összetevő
- 1 teáskanál gyömbér por vagy 1/2 hüvelykujjnyi friss reszelt gyömbér
- 1/4 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
- 120 g kókuszolaj
- 2.5 dl szűrt víz
- 0.5-1 teáskanál méz vagy 20 csepp tiszta stevia (OPCIONÁLIS)
Hozzávalók
|
|
- A kurkuma kivételével keverj össze minden száraz összetevőt és tedd félre
- A kurkumához adj 1.5 dl szűrt vizet és keverd csomómentesre
- Folyamatos kevergetés mellett forrald fel, és add hozzá a maradék vizet, hogy paszta állagú legyen (ha szükségesnek ítéled, nyugodtan adj hozzá több vizet, vagy éppen kevesebbet)
- Folyamatos gyöngyöztetés mellett folyamatosan kevergetve add hozzá a többi fűszert
- Add hozzá a kókusz olajat és kevergesd addig, amíg sima pasztát nem kapsz
- Mialatt hűl a paszta, keverd hozzá az opcionális édesítőt
A kihűlt paszta be fog jobban sűrűsödni. Adagold kis üvegekbe, zárd le őket és tárold a hűtőben a pasztát. 2-3 hétig eláll.
Fogyaszd meleg kókusztejhez adva, mint gyógyító 'tejkaramella', használd főzéskor currykhez, szószokhoz, levesekhez, köretekhez, saláta öntetekhez, tunkold zöldségdarabokkal, vagy kanalazd akár magában is ezt a gyógyító, gyulladáscsökkentő pasztát!
Váljék egészségedre!