Az utóbbi hetekben, hónapokban számos visszavezetős receptet osztottam már meg veled. Lapozz vissza a receptek közt, már találsz jó néhány ötletet. Az alábbi receptben a gomba visszavezetős.
A gombák fogyasztása számos szempontból előnyös. A zöldségmatek fontos részei lehetnek, növelik az idegi növekedési faktort, elősegítik a mielinizációt, támogatják az immunrendszer működését. Ugyanakkor immunrendszeri, valamint bélrendszeri egyensúlytalanság esetén érdemes az eliminációs időszak elején kihagyni őket egy időre.
Ez a recept jól mutatja azt a koncepciót, amit használni szeretek az étkezésben: készíts elő különböző zöldségeket, aztán pedig pakold őket össze egy színes, változatos tányérra. A receptben szereplő karfiolpüré a gomba mellett jól harmonizál szaftos, pörköltes ételekkel. Tegyél mellé friss zöld leveleseket. A rukkola helyett választhatsz bébi spenótot, fodros kelt, vagy bármi más szezonális zöld levelest. Ha előkészítve tárolod az alapanyagokat, akkor evéskor csak melegítsd meg, rendezd őket a tányérodra és fogyaszd egészséggel!
Jó főzőcskézés, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!
Előkészítés | 10 perc |
Sütés/főzés | 20 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 1 fej karfiol
- 12 dkg gomba visszavezetős
- 8 dkg rukkola vagy más friss zöld leveles
- 6 szelet adalékmentes bacon
- 1 evőkanál kókusztej
- 3 evőkanál kókusz aminó
- 1 evőkanál Great Lakes zselatin Great Lakes zselatin
- 1 evőkanál inaktivált élesztőpehely opcionális, elhagyható
- 2 evőkanál bacon zsír, ghí, kókuszolaj vagy avokádó olaj ghí visszavezetős
- 1 evőkanál extra szűz olivaolaj
- 2 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
Hozzávalók
|
|
- Először távolítsuk el a leveleket, szárakat a karfiolról, majd durván aprítsuk fel.
- Pároljuk meg a karfiolt.
- Amikor elkészül, tegyük bele egy turmixgépbe. Adjuk hozzá az inaktivált élesztőt (opcionális, sajtos ízt ad neki), a zselatint, körülbelül 1-2 teáskanál tengeri sót és 1 evőkanál kókusztejet.
- Keverjük össze a turmixgéppel. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még fokozatosan kókusztejet. Ízesítsük ízlés szerint.
- Melegítsük elő a sütőt 190 °C fokosra.
- Helyezzük a bacont sütőlapra és süssük kb. 12-15 percig, amíg ropogós nem lesz.
- Itassuk le a felesleges zsírt a baconről, hagyjuk kihűlni.
- A tepsiben maradt zsírt felhasználhatjuk a gomba elkészítéséhez vagy eltehetjük későbbre a hűtőbe.
- Amikor a bacon kihűlt, törjük össze és tegyük félre.
- Melegítsünk olajat vagy zsírt egy serpenyőben közepes lángon. A gombákat vágjuk legalább félbe, és tegyük rá az olajra.
- Alacsony lángon süssük a gombákat, hogy benne maradjanak az ízek.
- Amikor a gomba elkészült, öntsük rá a kókusz aminót, és süssük tovább, amíg karamellizálódnak a gombák külsején.
- Vegyük le a tűzről, és azonnal szórjuk meg sóval, ha van, durva tengeri sóval. Fontos, hogy addig sózzuk meg, amíg a bevonat még meleg rajta.
- Amikor minden elkészült, nincs más dolgunk mint tálalni. Tetszés szerint tegyünk a tányérra a karfiolpüréből, halmozzuk rá a gombát, kínáljuk mellé a zöldsalátát és szórjuk meg baconnel.
Figyelj arra, hogy az összetevőkhöz minőségi alapanyagokat szerezz. Ezzel kapcsolatban olvasd el az ajánlásainkat a Beszerzési források oldalon.
Recept és kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/369576713176664228