Ha már unod a főzőbanánt, akkor mindenképp próbáld ki ezt az izgalmas Puerto Ricoi receptet. 😉
A mofongo egy tradicionális Puerto Ricoi étel. A sült főzőbanánt sóval, fokhagymával és zsiradékkal pürésítik, majd golyókat formáznak belőle és köretként tálalják vagy húst töltenek bele és így főfogássá válik. Bár a recept hosszú és bonyolultnak tűnik, elkészíteni mégsem tart sokáig. Vágj bele bátran, akkor is, ha nem vagy egy konyhatündér.
A zöld főzőbanánok hámozása nem mindig egyszerű feladat. Nekem az vált be, hogy levágom a végeit, aztán 2-3 nagyobb darabba vágom, majd egy hosszanti dudor mentén hosszában behasítom a héját és az ujjamat aládugva ledúrom a héját. Így nem kell hámozóval nekiesni. A főzőbanán úgy használható a konyhában, mint a krumpli. Főzhető, süthető. Beleteheted a levesbe, használhatod a főtt főzőbanánt főzelékek sűrítésére. Vagy fogyaszthatod sütve, ahogy ennek receptnek az elején találod. A mofongoban kvázi tésztaként funkcionál, beborítva a sült vagy főtt húst. Ez egy igazán egzotikus és újszerű felhasználása a plantainnek.
Jó főzőcskézés, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!
Sütés/főzés | 20 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 3 db főzőbanán
- 3 gerezd fokhagyma
- 15 gramm sült, ropogós bacon szalonna
- 2-3 evőkanál olivaolaj
- 1/2-1 evőkanál természetes kősó vagy tengeri só
- 4 evőkanál állati zsír (vagy 1 evőkanál faggyú vagy extra szűz kókuszolaj, ghí is jó lehet)
- 45 dkg főtt hús, bármilyen ízlés szerint
Hozzávalók
|
|
- Hámozzuk meg a főzőbanánokat és kb 1,5-2 cm vastag karikákra vágjuk fel.
- Tegyük az állati zsírt egy serpenyőbe és közepes hőmérsékleten olvasszuk fel.
- Óvatosan tegyük bele a főzőbanán karikákat és süssük oldalanként 3-4 percig, amíg aranyszínűvé válnak.
- Vigyázzunk, hogy ne barnuljanak meg. Akkor jó, ha egy villával át tudjuk szúrni őket.
- Ha túl sok zsírt szívnak fel a főzőbanánok, adjunk hozzá még zsiradékot.
- A maradék zsiradékot felhasználjuk a későbbiekben, így nem baj, ha megmarad.
- Amíg sülnek a karikák, a sült bacon szalonnákat aprítsuk kis darabokra.
- Hámozzuk meg a fokhagymagerezdeket, majd egy fokhagymanyomó segítségével adjuk hozzá a szalonnához.
- Adjuk hozzá a sót, kisebb adagokban, hogy ízlésünknek megfelelően tudjuk ízesíteni.
- Ha van maradék sült vagy főtt húsunk, melegítsük fel.
- Vegyük ki a sült karikákat és adjuk a szalonnához. Egy krumplinyomó vagy villa segítségével törjük, pürésítsük az összetevőket.
- Az így elkészült "tésztának" sok zsírra van szüksége, így ha nagyon száraznak érezzük, adjunk hozzá a megmaradt zsiradékból a serpenyőből.
- Addig pépesítsük, amíg alaposan elkeverednek a hozzávalók, és golyókká formálható állagú lesz.
- Ha köretként tálaljuk, akkor a kis golyókat helyezzük a hús vagy a feltét mellé.
- Ha hússal töltött főételként szeretnénk tálalni, akkor a tésztagolyókat lapítsuk bele egy szélesebb vizespohárba, mozsárba, vagy kis tálba. Tegyünk bele egy kis olajat, hogy ne ragadjon bele a tészta.
- Ezután "béleljük ki" a poharat úgy, hogy egy mélyedés legyen a tészta közepén. Alaposan töltsük meg a maradék hússal.
- Tegyünk a pohár tetejére egy lapostányért, és egy gyors fordítással borítsuk rá a hússal töltött főzőbanán tésztát.
- Díszítsük a tetejét friss korianderrel.
- Frissen, melegen fogyasszuk.
Recept és kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/369576713177411582/?nic_v2=1a7qQC0Un