Töltött főzőbanán „tészta”

Megosztás:

Ha már unod a főzőbanánt, akkor mindenképp próbáld ki ezt az izgalmas Puerto Ricoi receptet. 😉

A mofongo egy tradicionális Puerto Ricoi étel. A sült főzőbanánt sóval, fokhagymával és zsiradékkal pürésítik, majd golyókat formáznak belőle és köretként tálalják vagy húst töltenek bele és így főfogássá válik. Bár a recept hosszú és bonyolultnak tűnik, elkészíteni mégsem tart sokáig. Vágj bele bátran, akkor is, ha nem vagy egy konyhatündér.

A zöld főzőbanánok hámozása nem mindig egyszerű feladat. Nekem az vált be, hogy levágom a végeit, aztán 2-3 nagyobb darabba vágom, majd egy hosszanti dudor mentén hosszában behasítom a héját és az ujjamat aládugva ledúrom a héját. Így nem kell hámozóval nekiesni. A főzőbanán úgy használható a konyhában, mint a krumpli. Főzhető, süthető. Beleteheted a levesbe, használhatod a főtt főzőbanánt főzelékek sűrítésére. Vagy fogyaszthatod sütve, ahogy ennek receptnek az elején találod. A mofongoban kvázi tésztaként funkcionál, beborítva a sült vagy főtt húst. Ez egy igazán egzotikus és újszerű felhasználása a plantainnek.

Jó főzőcskézés, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!

Print Recipe
Mofongo - Főzőbanán "tészta"
Elkészítés
  1. Hámozzuk meg a főzőbanánokat és kb 1,5-2 cm vastag karikákra vágjuk fel.
  2. Tegyük az állati zsírt egy serpenyőbe és közepes hőmérsékleten olvasszuk fel.
  3. Óvatosan tegyük bele a főzőbanán karikákat és süssük oldalanként 3-4 percig, amíg aranyszínűvé válnak.
  4. Vigyázzunk, hogy ne barnuljanak meg. Akkor jó, ha egy villával át tudjuk szúrni őket.
  5. Ha túl sok zsírt szívnak fel a főzőbanánok, adjunk hozzá még zsiradékot.
  6. A maradék zsiradékot felhasználjuk a későbbiekben, így nem baj, ha megmarad.
  7. Amíg sülnek a karikák, a sült bacon szalonnákat aprítsuk kis darabokra.
  8. Hámozzuk meg a fokhagymagerezdeket, majd egy fokhagymanyomó segítségével adjuk hozzá a szalonnához.
  9. Adjuk hozzá a sót, kisebb adagokban, hogy ízlésünknek megfelelően tudjuk ízesíteni.
  10. Ha van maradék sült vagy főtt húsunk, melegítsük fel.
  11. Vegyük ki a sült karikákat és adjuk a szalonnához. Egy krumplinyomó vagy villa segítségével törjük, pürésítsük az összetevőket.
  12. Az így elkészült "tésztának" sok zsírra van szüksége, így ha nagyon száraznak érezzük, adjunk hozzá a megmaradt zsiradékból a serpenyőből.
  13. Addig pépesítsük, amíg alaposan elkeverednek a hozzávalók, és golyókká formálható állagú lesz.
  14. Ha köretként tálaljuk, akkor a kis golyókat helyezzük a hús vagy a feltét mellé.
  15. Ha hússal töltött főételként szeretnénk tálalni, akkor a tésztagolyókat lapítsuk bele egy szélesebb vizespohárba, mozsárba, vagy kis tálba. Tegyünk bele egy kis olajat, hogy ne ragadjon bele a tészta.
  16. Ezután "béleljük ki" a poharat úgy, hogy egy mélyedés legyen a tészta közepén. Alaposan töltsük meg a maradék hússal.
  17. Tegyünk a pohár tetejére egy lapostányért, és egy gyors fordítással borítsuk rá a hússal töltött főzőbanán tésztát.
  18. Díszítsük a tetejét friss korianderrel.
  19. Frissen, melegen fogyasszuk.
Megjegyzés

Recept és kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/369576713177411582/?nic_v2=1a7qQC0Un

Hasonló cikkek

>