A csicsókával kapcsolatban gyakran felmerül a kérdés, hogy fogyaszható-e az AIP eliminációs időszakban. Nos, beleférhet, ugyanakkor nem mindenkinek. Miért?
A csicsókának magas az inulintartalma. Az inulint az emberi emésztőrendszer nem képes lebontani, így sértetlenül áthalad egészen a vastagbélig, ahol a baktériumflóra kezdi el bontani. Ez egyrészt jó hír a bélflóránknak, azonban rossz hír azoknak, akik bélrendszeri egyensúlytalanságban érintettek, mert náluk puffadást okozhat.
Épp ezért érdemes óvatosan, kis mennyiségben kipróbálni, ha még nem ettél belőle. Eleinte jobb hosszan főzve fogyasztani, ahogy ebben a levesben is, azonban később, ha már egyensúlyba került a szervezeted, nyersen is kipróbálhatod pl. salátába.
A csicsóka keményítő tartalma nem jelentős, ezért nem a keményítősökhöz soroljuk, hanem a zöldségmatek színes kategóriájába.
Jó főzőcskézést, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!
Előkészítés | 10 perc |
Sütés/főzés | 25 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 db kockákra vágott vöröshagyma
- 1 csipet természetes kősó vagy tengeri só ízlés szerint
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma reszelve
- 450 ml gyógyító csontleves alaplé
- 4-5 db csicsóka (hámozva, felkockázva)
- 1 db karikákra vágott sárgarépa
- 1/2 db bio citrom leve és héja elhagyható
- 1 evőkanál kókusz aminó elhagyható
- 60 ml kókusz joghurt vagy kókusztej
Hozzávalók
Leveshez
|
|
- Egy közepes méretű serpenyőben közepes hőfokon melegíts kókuszolajat.
- Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és egy csipet sót.
- Amint üvegessé válik, add hozzá a reszelt gyömbért és préselt fokhagymát.
- Amikor már illatossá válik a fokhagyma, hozzáadjuk az alaplevet, valamint a kockákra vágott csicsókát és a sárgarépát.
- Szórd bele a reszelt citromhéjat, majd öntsd hozzá a kókusz aminót és a citromlevet.
- Forrald fel, majd vedd kisebbre a hőfokot, és fedő alatt főzd tovább, amíg a csicsóka és a répa megpuhul.
- Amikor elkészült, add hozzá a kókuszjoghurtot és húzd le a tűzhelyről.
- Egy botmixer segítségével, vagy átöntve egy turmix gépbe pürésítsd, amíg homogén állagot kapsz. Sózd ízlés szerint.
- Tedd félre az elkészült krémlevest.
- Egy serpenyőben melegíts kókuszolajat, majd ha felmelegedett add hozzá a vékony szeletekre/karikákra vágott csicsókát és sárgarépát.
- Mindkét oldalukat süsd, amíg megpirulnak.
- Helyezzük a kisütött csicsóka és répa chipseket a leves tetejére tálaláskor.
- Ízlés szerint adj hozzá még citromhéjat, és szórd meg friss korianderrel.
Kép és recept forrása:https://www.pinterest.com/pin/369576713180143814