Az extra zselatinos alaplé nemcsak gasztronómiai szempontból fontos. Egyrészt valóban ízletesebbek lesznek a felhasználásával készült levesek, ételek, azonban a bélrendszeri regeneráció szempontjából is kulcsszerepe van. Ebben a receptben is főszerepet kap az alaplé, így az ízlelőbimbóink és a bélfalunk egyaránt hálásak lesznek.
A citromos-csirkés kelkáposzta levest elkészítheted lassú főzőben (crock pot) is. Ha azonban nincs ilyened, akkor alacsony hőfokon bármely tűzhelyen elkészülhet.
Kelkáposztának majdnem egész évben szezonja van, így szinte bármikor megfőzheted ezt a levest. A kelkáposzta a zöldlevelesek közt is előkelő helyen áll. Mélyen pigmentált, fitonutriensekben igen gazdag. Ráadásul kénes vegyületekben is gazdag, így nemcsak a zöldlevelesekhez, hanem a kénesekhez is sorolható a zöldségmatekban.
Jó főzőcskézés, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!
Előkészítés | 30 perc |
Sütés/főzés | 6 óra |
Mennyiség |
adag
|
- 30 dkg apróra vágott csirkemell
- 7,5 dl gyógyító csontleves alaplé
- 1 fej kelkáposzta kisebb fej vagy fél fej
- 1 1/2 db bio citrom reszelt héja
- 1 evőkanál friss citromlé
- 1 db apróra vágott vöröshagyma
- 4 evőkanál olivaolaj
- természetes kősó vagy tengeri só ízlés szerint
Hozzávalók
|
|
- Mosd meg a kelkáposztát és vágd félbe.
- A leveleket szeleted fel vékony csíkokra, majd tedd félre.
- Egy turmixgépbe önts bele 2,5 dl alaplevet, az apróra vágott hagymát és az olivaolajat.
- Turmixold addig, amíg homogén lesz az állaga.
- Vegyél elő egy nagyobb lábast vagy lassú főző edény
- Öntsd bele a maradék alaplevet, a felvágott káposztacsíkokat, az apróra vágott csirkemellet, és a citrom héját, a narancslevelet, végül öntsd hozzá a turmix tartalmát.
- Sózd ízlés szerint.
- Ha nincs lassú főződ, akkor főzd 30 percig alacsony hőfokon. Lassú főzőben pedig 6 órán keresztül, időnként megkeverve.
Recept és kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/369576713179376544/