Következő hetekben visszavezetős recepteket osztok meg veled. Ha már csinálod egy ideje az AIP eliminációt, akkor felmerül a kérdés, hogy jó, de mi van utána. Ebben szeretnék a segítségedre lenni néhány AIP visszavezetős recepttel.
Sokaknak nehézséget okoz a belsőségek elkészítése, fogyasztása. Ehhez hoztam ma egy ötletet.
A belsőségek a legtápanyagdúsabb ételek. Magas a B-vitamin, cink, szelén, vastartalmuk. Ha korábban nem ettél belsőségeket, és egyelőre azt sem tudod, mit kezdjél vele, levesbe belefőzve nem csúszik le a torkodon, akkor jó stratégia lehet elrejteni egy valamiben. Beledarálhatod egy fasírtba, csinálhatsz májkrémet. Vagy eldughatod egy pástétomba. Mindenféle belsőség mehet bele. A csirke belsőségei: szív, máj, zúza kevésbé erőteljes ízűek és főtt tojással lazítva, fűszerezve ízletes pástétomot kapunk. A zellerszáron kívül kenheted bármilyen zöldségkarikára: karalábéra, retekre, sült batátaszeletre, főzőbanánlepényre vagy akár salátalevélre. Fogyaszthatod főétkezésnek vagy pár falatos uzsonna lehet belőle.
Jó főzőcskézést, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!
Előkészítés | 30 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 90 dkg csirke belsőség (máj, szív, zúza) Megbízható forrásból!
- 4 db kemény főtt tojás visszavezetős
- 1 db nagyobb vöröshagyma kockákra vágva
- 4 evőkanál kókuszolaj (vagy 1 evőkanál faggyú vagy ghí is jó lehet)
- 2 evőkanál vaj vagy ghí visszavezetős
- 4-6 db vastagabb zellerszár
- só, fűszerek ízlés szerint bors visszavezetős
Hozzávalók
|
|
- Főzzük meg a 4 tojást keményre.
- Melegítsük fel a sütőt 180 °C fokra.
- Tegyük egy sütőtálba a belsőségeket, adjuk hozzá a 4 evőkanál zsiradékot, és süssük a sütőben kb. 20 percig.
- A sütés során 1-2 alkalommal kevergessük meg őket.
- Egy serpenyőbe tegyük bele a vajat vagy ghí-t, és piritsuk meg az apróra vágott hagymát rajta.
- Amikor elkészültek a tojások, megsültek a belsőségek, és a hagyma is megpirult, tegyünk mindent egy turmixgépbe vagy kézi turmix segítségével turmixoljuk össze addig, amíg homogén állagot kapunk.
- Ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal, zöld fűszerekkel.
- Tegyük félre kihűlni.
- A megtisztított zellerszárakat vágjuk ketté, illetve hosszában tetszőleges hosszúságúakra.
- Amikor a pástétom kihűlt, töltsük meg a zellerszárakat a pástétommal egy kiskanál segítségével.
Recept és kép forrása: https://www.westonaprice.org/offal-pate/