Tudtad, hogy vannak olyan vad-és gyomnövények, amelyek nem csak hogy ehetők, de valóságos tápanyag bombák is?
A gyomnövények konyhai alkalmazásával egy egészen új dimenzió tárulhat elénk a funkcionális táplálkozási spektrumon. Számos olyan növény honos hazánkban is, melyet sokan csak kellemetlen kerti gyomként ismernek, holott gyógynövény is, amit persze a népi gyógyászat is ismer, csakúgy, mint ahogy őseink is fogyasztották őket, gyakran épp olyan formában, mint mi a ma ismert kultúrnövényeket.
A képen látható salátát Finnországban fogyasztottam, amihez a hozzávalókat a séf aznap gyűjtötte össze a közeli erdőkből-mezőkről.
Te is tudsz ilyen tápanyagbomba salátát készíteni azokból a vad- és gyomnövényekből, amelyeket a saját lakóhelyed közelében tudsz gyűjteni. Arra figyelj, hogy ha lehet, kérj szakemberi segítséget az azonosításhoz, és tiszta, természetes helyről gyűjts! (Út mellett, latrina közelében, illetve szennyezett, városias környezetben ne gyűjts növényeket a tányérodra.)
A recept alján megtalálod a salátában lévő növények képeit is, az egyszerűbb beazonosítás érdekében. 🙂
- Mosd meg a vad és gyomnövényeket, szedd leveleire.
- Keverd össze egy tálba.
- Tetejét diszítsd almavirággal és félbe vágott eperrel.
- Szórd meg a szárított rénszarvas csont-alaplével és az élesztő pehellyel.
- Végül öntsd nyakon egy kis olíva olajjal és almaecettel.
- Sózd ízlés szerint.
Képek forrása: Photo credits, @biohackersummit, Wikipedia