2016. március 21.

Megosztás:

Egy olyan jelenségről szeretnék ma írni, ami minden autoimmun és krónikus gyulladásos betegség hátterében megtalálható, mégis nagyon kevesen tudnak róla. Ez pedig nem más, mint a lyukas bél-szindróma.
Az autoimmun megbetegedések napjaink robbanásszerűen növekvő betegségei közé tartoznak. Van egy olyan közös pont, ami minden autoimmun állapot hátterében megtalálható a legújabb kutatások szerint, ez pedig a lyukas bél- szindróma.

Először is nézzük meg, hogy mi is az a lyukas bél-szindróma, hogy mindenki fejében a helyére tegyük ezt a fogalmat.
Mi is történik akkor, ha ‘lyukassá’, azaz kórosan áteresztővé válik a bélfal? Miért is fontos ez?

Bélfal integritásáért felelős sejtkapcsoló struktúra

Micsoda…..?
Áteresztő BélHogy leegyszerűsítsem a magyarázatot, kezdjük azzal, hogy képzeld magad elé, hogyan nézne ki az ujjak összefonódása, ahogyan két összekulcsolt tenyeredet kifordítanád. Ha nagyító alá tennénk a bélfalat belülről, az nagyjából úgy nézne ki, mint a szorosan összejulcsolt ujjaink.
Az ujjak összefonódása szemlélteti azt a sejtkapcsoló struktúrát, ami a bélrendszer bevonatát képezi. Itt most első sorban a vékonybélről beszélek. Tehát nagyítva nagyjából így néz ki az a sejtkapcsoló struktúra, ami a bél falának a integritását (sértetlenségét) biztosítja.

A szoros kapcsolat megbomlása…

Amikor bizonyos ételeket eszel, például glutén tartalmú ételeket, vagy akár kazein tartalmú ételeket tejtermékekből, vagy ha megbomlott a jótékony flóra a bélrendszerben vagy netalán valamilyen bélrendszeri fertőzés vagy parazita fertőzés áll fenn, akkor ezek olyÁteresztő Bél 2an stressz források a bélrendszer számára, amelyek azt idézik elő, hogy ez a szoros sejtkapcsoló struktúra megbomoljon a bélrendszerben.Ha szemléltetni szeretnénk ezt, akkor olyan ez, mintha azok a szorosan összefonódott ujjak az előbbi képen elkezdenének szétcsúszni.

Még egyszer tehát: mi is okozhatja azt, hogy a bélfalat alkotó szoros sejtkapcsoló struktúra megbomoljon? Okozhatják bélrendszeri fertőzések, úgy mint parazita, baktérium vagy gombás fertőzések. Okozhatják ezt étel-érzékenységek, vagy glutén intolerancia, de nagyon sok egyéb tényező is közrejátszhat ebben, a születésünk körülményeitől kezdve az életmód tényezőkön át a táplálkozásig.

Idegen betolakodó a láthatáron!

Ennek a szorosan illeszkedő sejt struktúrának az a feladata, hogy az emésztetlen ételrészecskéket a bélrendszeren belül tartsa, és ne engedje átjutni a bélfalon át a véráramba.
Tehát mi történik akkor, hogyha ezeket az ételeket esszük, vagy ha bármilyen bélrendszeri fertőzésünk van – akár anélkül hogy tudnánk róla? Az történik, hogy ez a szorosan illeszkedő struktúra kinyílik, megbomlik, és emiatt a bélrendszerből emésztetlen részecskék jutnak át a véráramba.
Az immunrendszer pedig nincs hozzászokva ahhoz, hogy ilyen részecskékkel, gyakorlatilag ’emésztetlen ételdarabokkal’ találkozzon a véráramban és ezért elkezd támadásba lendülni. Idegen betolakodót észlel, és azonnal támadásba lendül.

Támadás indul!

Az immunrendszer a bélfalon átjutó emésztetlen ételrészecskék felszíni fehérjemolekuláit elkezdi megjelölni. Képzeld el úgy, mintha az immunrendszer védelmi vonalából egy sereg katona kirohanna és nagy piros cetliket akasztana ezeknek az idegen részecskéknek a nyakába, amire az a parancs van kiírva, hogy “TÁMADD MEG!” Az immunrendszer többi katonája pedig arra hivatott, hogy engedelmeskedjen a parancsnak, és támadásba lendül.
Ezzel nincs is túl nagy baj még egy darabig, hiszen valóban ki kell takarítani ezeket a nem oda való sejteket a véráramból. A gond ott kezdődik, hogy az emésztetlen ételrészecskék felszíni molekulái – amiket ugyebár megjelöl az immunrendszser – kísértetiesen hasonlítanak bizonyos testi szövetek fehérje molekuláihoz. Ezt a jelenséget a szaknyelv molekuláris mimikrinek nevezi.

Molekuláris mimikri

Hogy mi is ez a molekuláris mimikri, és miért fontos ez?
A jelenség tisztázása azért fontos, hogy megértsük az autoimmunitás és a lyukas bél-szindróma kapcsolatát!
Amikor tehát az emésztetlen ételrészecskék átjutnak az áteresztő bélfalon, az immunrendszer megjelöli ezeknek a részecskéknek a felszíni fehérjéit.
Ezek a felszíni fehérjék kísértetiesen hasolnítanak bizonyos szövetek fehérjéihez, és a támadásba lendülő immunrendszer egy idő után nem tud különbséget tenni a megjelölt felszíni fehérjék között (amiket támadnia kell), illetve az azokra kísértetiesen hasonlító szervi szövetek között. A végén tehát szerencsétlen immunrendszerünk már támad boldog-boldogtalant. Mindent, ami úgy néz ki vagy hasonló, mint az a fehérje, amit a ‘parancsban’ kapott, hogy támadjon.

Ha a pajzsmirigy fehérjéje hasonlít nagyon a támadási parancsban megjelölt fehérjéhez, akkor azt fogja támadni. Ekkor alakul ki a Hashimoto vagy a Graves-Basedow betegség. Ha az idegrendszer fehérjéi hasonlítanak a parancsban szereplő fehérjékhez, amiket támadnia kell, akkor azokat támadja meg az immunrendszer. Ez járul hozzá például a Sclerosis Multiplex kialakulásához.  Ha a hasnyálmirigy fehérjéi lesznek a támadás áldozatai, akkor 1-es típusú cukorbetegség. Ha a vékonybél fehérjemolekulái, akkor Chron betegség. És még sorolhatnám….

A lyukas bél-szindróma és az autoimmunitás tehát kéz a kézben járnak. Ha valakinek autoimmun betegsége van, akkor biztos lehet benne, hogy egyben lyukas bél-szindrómában is szenved.

Mi a megoldás?

A táplálkozásnak és az életmódnak nagyon nagy szerepe van az állapot visszafordításában. Ki kell zárni minden olyan gyulladást okozó élelmiszert, ami okozhatja vagy fenntarthatja a lyukas bél-szindrómát.
Ugyanakkor olyan ételek fogyasztására kell helyezni a hangsúlyt, amelyek gyulladás csökkentőek, magas tápanyag- sűrűséggel rendelkeznek, és nem tartalmaznak méreganyagokat (sem mesterségeseket –mint például a  permet maradványok, sem természeteseket – mint például a lektinek, szaponinok vagy akár a glutén).
Nagyon sok esetben a táplálkozásbeli változások önmagában nem jelentenek teljes megoldást a lyukas bél-szindróma rendezésében.
Ki kell zárni a bélrendszeri fertőzéseket, úgy mint a parazita-, bakteriális- vagy gombás fertőzéseket. Ezek a fertőzések sokszor krónikusan, akár tünet nélkül húzódnak meg a lyukas bél-szindróma hátterében, hagyományos tesztekkel nehezen diagnosztizálhatók, emiatt nagyon sok esetben rejtve maradnak és bármilyen étrendi változtatás ellenére is aláássák a gyógyulási folyamatot.
Ugyanakkor a test méregtelenítési folyamatait is optimalizálni kell, hiszen egy krónikus fertőzés a bélrendszerben olyan toxinokat termel, ami képes arra, hogy túltelítse és ezzel leblokkolja a szervezet méregtelenítési kapacitásait, ezzel egy ördögi kört teremtve, ami szintén aláássa a krónikus bélrendszeri fertőzések és a lyukas bél-szindróma visszafordítását.
Ki kell zárni az egyéni érzékenységeket, allergiákat, amelyek ételekre, vegyi anyagokra, illetve a környezetünkben szereplő egyéb komponensekre is értendő.
A krónikus stressz a kortizolválasz hatásán keresztül szintén romboló hatással bír a bélrendszerre, ezért nagyon fontos, hogy csökkentsük a stresszt, amennyire tudjuk. Ennél is fontosabb, hogy alkalmazzuk stressz-kezelési technikákat, illetve hogy megtámogassuk és kiegyensúlyozzuk a hormonális rendszer működését.

Nem lehet egy kaptafára húzni a gyógyulást

Az Autoimmun Programban részletesen körbejárjuk ezeket a területeket és alternatívákat is kínálunk a megoldásra.

Ahogy fentiekből is látszik, a megoldást semmilyen esetben sem lehet egy kaptafára ráhúzni. Mindenkinél más és más dolog okozhatja a lyukas bél-szindrómát, és mindenkinél más és más jelentheti a megoldást is. Az első lépés, hogy megismerjük az okokat, utána jöhet a felderítés, hogy a saját esetünkben mi áll a dolgok hátterében. Kizárólag ennek az ismeretében tudunk elkezdeni gondolkodni a megoldási alternatívák kidolgozásáról és utána a megvalósításról.

Nincsen két egyforma eset, de minden esetből tanulni lehet! A gyógyuláshoz vezető első lépés pedig minden esetben a tanulással kezdődik. Ha Te most itt vagy, és olvasod ezt, akkor te már elindultál ezen az úton és a jó irányban haladsz!

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint az autoimmun folyamatok gyógyíthatatlanok. Az én tapasztalatom az, hogy az autoimmun folyamatokat vissza lehet fordítani, és ha a szó klasszikus és orvosi értelmében meggyógyulni nem is lehet, de tünetmentesen, teljes minőségben élni igenis lehet! Az én célom, hogy minél több embernek megtanítsam, hogy ez hogyan lehetséges!

Töltsd le az Autoimmun tanulmányt, amiből te is megtudhatod az autoimmun betegségek kezelését övező tévhiteket és a valódi igazságokat is!  A tanulmányt itt tudod letölteni.

A következő lépés

Ha egy konkrét tervre van szükséged arra vonatkozólag, hogy pontosan mit is kellene tenned, csatlakozz az Autoimmun Programhoz, ahol lépésről lépésre meg tudod csinálni, amit én is tettem. Ha nekem sikerült, és azóta már sokaknak másoknak is, akkor neked is fog!

Sok szeretettel várlak a túloldalon!

Save

Hasonló cikkek

>