Megosztás:

Folytassuk az oknyomozást az autoimmunitás kialakulásának rejtelmeivel kapcsolatban.

Ebben az írásban, a korábban említett háromlábú szék analógiájának mélyebb elemzésébe kezdünk. Ez a háromlábú szék együttesen szükséges ahhoz, hogy az autoimmunitás kialakulhasson.

Az autoimmunitás genetikai hozzájárulása csupán az egyik lába ennek a széknek. A jó hír, hogy a genetikai faktoroknak tényleg csak minimális szerepe van, viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül.A kiváltó környezeti faktorok szintén részt vesznek az autoimmunitás kialakulásában. Ide tartozik a lyukas bél szindróma, ami a harmadik lábát jelenti ennek a háromlábú széknek. Nézzük meg mélyebben a környezeti faktorokat. Itt a belső és a külső környezetet is figyelembe kell vennünk, és most róluk szeretnék kicsit részletesebben is írni.

A Gyújtópont a Krónikus Gyulladás

A genetikai faktor mellett az autoimmunitás leggyakrabban egy belső, krónikus gyulladás eredménye. Ez sokszor a bélrendszerből indul. Ez a gyulladás egyfajta szisztémás rendszerszintű lángolás, ami nem hasonlít azokhoz az akut gyulladásokhoz, amelyekkel a szervezetünk megküzd például fertőzések (akár egy megfázás vagy influenza) vagy fizikai sérülések (például egy bokaficam) esetén.

A krónikus szisztémás gyulladás hosszú távon romboló hatást vált ki. Szinte mint egy tűz, amely folyamatosan takaréklángon ég. Ez szöveti és sejtszinten folyamatos károsodást okoz, hosszú távon pedig az autoimmunitás melegágyává válik.

A Tűz Táplálói

Az autoimmun folyamatot tovább táplálják a külső és belső környezeti tényezők. Ide tartoznak a hormonális egyensúlytalanságok, ételérzékenységek, a bélflóra egyensúlytalanságai, a külvilágból érkező toxinok, a cirkadián ritmus eltolódása és még sok minden más. Ezek mind olyan faktorok, amelyek táplálják az autoimmun folyamatokat.

Mindezek megértése után fontos megvizsgálni azokat a megoldási stratégiákat, amelyek segíthetnek visszafordítani a krónikus tüneteket és részei lehetnek egy funkcionális egészségfejlesztési stratégiának.

Autoimmunitásból Vitalitásba

Az Autoimmun sorsfordító program című könyvemben részletesen kifejtem ezeket a belső és külső faktorokat és körbejárjuk, hogy milyen tényezők játszanak szerepet ebben a komplex folyamatban.

A második részben pedig egy 5 pilléres megoldási rendszeren keresztül vezetlek be azokba a holisztikus stratégiákba, amelyek segítségével én magam is sikerrel fordítottam vissza krónikus tüneteimet.

Remélem, hogy ezzel az írással is segíteni tudtam az autoimmunitás összetett világának megértésében és a mögötte húzódó komplex folyamat felderítésében.

Hasonló cikkek

>