Megosztás:

A kutatások arra utalnak, hogy az autoimmunitás három alappilléren nyugszik. Dr. Alessio Fasano ezt egy háromlábú szék analógiával magyarázza, amit szeretnék most átadni neked is.

  1. Az első láb, a genetikai komponens, egy alapvető hajlamot az autoimmun betegségek kialakulásához. Fontos megjegyezni, hogy ez csupán a probléma kis hányadát, mindössze körülbelül 10%-át teszi ki. A genetika tehát, bár szerepet játszik, nem teljes egészében magyarázza meg az autoimmun betegségek kialakulását.
  2. A másik két láb az, amit én az "oroszlánrésznek" nevezek, és ide tartozik minden, amit te magad irányítasz a környezetedben. Az epigenetika - az étkezésed, életmódod, szokásaid, gondolkodásmódod - mind-mind befolyásolja, hogy aktiválódik-e a genetikai hajlam az autoimmun betegségek kialakulásához. Ez valójában rámutat arra, hogy a környezeti tényezők milyen fontosak az autoimmunitás kontextusában.
  3. A harmadik láb, a lyukas bél szindróma, valójában minden autoimmun betegség hátterében megtalálható. A "lyukas bél szindróma" egy olyan állapot, amikor a vékonybél falán lévő hámréteg a normálisnál nagyobb mértékben engedi át a részecskéket a véráramba. Bár nem kifejezetten orvosi kategória, de a lyukas bél szindróma kiemelkedő fontosságú a betegségek, kiváltképp az autoimmun folyamatok kialakulásának a megértésében.

A genetikai komponens tehát csak kis részét képezi az egésznek, a nagyobb részt pedig te tudod irányítani.
Az életmóddal és környezeti tényezőkkel kapcsolatos tudatos döntéseinkkel akár meg is előzhetjük az autoimmun betegségek kialakulását, vagy már kialakult esetekben is elérhetjük, hogy lassuljon a folyamat, vagy akár visszaforduljanak a tünetek. 
Ha még mélyebb megértésre vágysz, olvasd el a könyvemet, ahol a tényezőket részletesen kifejtem és megosztom a lehetséges megoldásokat is. 


Hasonló cikkek

>