Megosztás:

Hormon & immun-egyensúlyozó biohacker tippek : tizennyolcadik rész

A szájhigiéné fontos tényező az általános egészség szempontjából. A szájüreg az emésztőrendszer része, az emésztés már itt elkezdődik.

A szájban is számos baktériumtörzs él, tehát a mikrobiom egyensúlya a szájban kezdődik.

Bármilyen furcsán is hangzik, a legtöbb ember valójában “túlmossa” a fogát. A szájüreg mikrobiomjának egyensúlyához ugyanis távolról sem a fluoridos fogkrémek vagy antiszeptikus szájvizek szükségesek. Sőt, a Funkcionális Medicina álláspontja szerint ezeket éppen hogy kerülni érdemes. A kommersz fogkrémekben és szájvizekben található fluorid, triklozán és egyéb szintetikus adalékanyagok inkább kerülendők, hiszen ezek toxikussá válhatnak a szervezetbe kerülve.

Helyette, próbálj ki természetes módszereket a szájhigiéné fenntartásához, és a szájüreg mikrobiomjának támogatásához.

Hogy mégis hogyan kezdd a mikrobiom egyensúlyának támogatását a szájadban, azzal kapcsolatban hoztam neked három tippet.

  • Az olajrágás egy olyan ősi, ajurvédikus módszer, ami segít lebontani a baktériumok lakótelepeit, a biofilmeket. Az olajrágás abból áll, hogy egy nagy evőkanál kókuszolajat a szádba véve, a fogaid között átpréselve zubogtatod addig, míg az olaj fehérré válik. Nagyjából 10-15 perc után pedig egy papírtörlőbe kiköpöd a szemetesbe.
  • Az aktív szén segít megkötni a toxinokat, ezért hetente egyszer-kétszer érdemes fogat mosnod aktív szenet tartalmazó fogkrémmel. Vagy a legegyszerűbb és legolcsóbb módszer, hogy szétszedsz egy aktív szenet tartalmazó kapszulát, és a kapszula tartalmát a vizes fogkefédre szórva átmosod vele a fogaidat. Ez egy nagyon szuper természetes fogfehérítő módszer is egyben!
  • Ha pedig már fogmosásról van szó, ezt érdemes mindig fogselymezéssel kezdeni. Használj fluorid- és triklozán mentes fogkrémet. Vannak már olyan speciális gyógynövényes és probiotikumos fogkrémek is, amelyek segítenek természetes módon egyensúlyban tartani a száj mikrobiomját.

Így tudsz tehát természetes módszerekkel gondoskodni a szájhigiénéről, ami támogatja a mikrobiom egészségét és ezáltal a te egészségedet is!

Ha kíváncsi vagy további tippekre is, amivel kiegyensúlyozhatod immunrendszered működését, hogy visszaszerezd életerődet, energiádat, vitalitásodat, akkor regisztrálj a Vitalitás Műhely  videotréning-sorozatra és ismerd meg az egyensúly felé vezető út további alapvető mérföldköveit is!

Vitalitás Műhely

Hasonló cikkek

>