Megosztás:

Vendégblog

Kimerültség érzés, sóvárgás az édességek után, hastáji úszógumi, reggel nehéz kikelni az ágyból, hajnali 2-3 óra közötti ébredés (pisilni), ingerlékenység, emésztési panaszok…

Krónikus fáradtság tünetei
Szerző: Szabó Kitti
V.Á.L.T.S.® funkcionális életmódmentor
mozgásterapeuta- gyógytornász

Hogy mi ennek az oka, és hogyan lehet kijönni belőle?

Erről szól a mai vendég-blog, kedves mentor-tanítványom Szabó Kitti tollából.

Szabó Kitti

Gyógytornászként én magam is gyakran felhívom a pácienseim figyelmét a rendszeres testmozgás fontosságára, és kétféle választ kapok: nem bírok mozogni, örülök, ha el tudom látni a napi feladataimat; próbáltam már tornázni, két hétig tartott, de egyre kimerültebb lettem, míg végül abbahagytam.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért van az, hogy nagyon kevés ember mozog heti rendszerességgel, tudatosan? Saját tapasztalataim is vannak sajnos ezen a területen, és ha egyszerűen szeretnék fogalmazni, akkor annyit válaszolnék: energiahiány miatt.

Tényleg olyan, mintha minden sokkal megerőltetőbb lenne, az ember próbálja a lehető legegyszerűbben, mozgás nélkül élni a mindennapjait, mert azt érzi, hogy teljesen kimerült. A krónikus fáradtság árnyékában létezve az alapvető feladatok is terhet jelentenek. A stressz nemcsak jelen van az egyén életében, hanem meghatározza a mindennapjait. A súlygyarapodás ritkán marad el, úszógumiszerű hasi zsír szaporodik fel, mely kifejezett ismertetőjele az energiaháztartás funkciózavarának. Előfordul, hogy az érintettet ez az állapot nagyon zavarja, és elkezd pl. futni, hogy fogyjon, majd azt tapasztalja, hogy nemhogy fogyna, hanem még inkább kimerül, sőt lehet, még hízik is. Az orvos nem talál különösebb eltérést az alapvizsgálatok során, így benneragad az ördögi körben.

A fentebb leírt állapot a hypotalamus- agyalapi mirigy- mellékvese tengely (HPA)   problémaköre, közismertebb nevén a „mellékvese kimerülés”. Valójában arról van szó, hogy csökken/elveszítjük a stresszhez való alkalmazkodási képességünket. Krónikus stressz hatására a hypotalamus az agyalapi mirigyen keresztül a mellékvesét kortizol hormon termelésére készteti. És a probléma akkor kezdődik, amikor ez az állapot hosszú időn keresztül fennáll (krónikus stressz, más néven „üss vagy fuss”/”harcolj vagy menekülj” állapot). Ezt szimpatikus idegrendszeri dominanciának nevezzük. Sajnos felgyorsult világunkban képesek vagyunk napunk 90%-át pörögve tölteni, ami pontosan ezt az élettani folyamatot fogja erősíteni, fenntartani. Kimerülésről akkor beszélünk, amikor már kellően hosszú idő telt el kortizol túltermelődéssel, ilyenkor a hypotalamus leblokkolja a mellékvese hormontermelődését (laborosan a kortizol mennyisége drasztikusan lecsökken) kvázi elveszítjük stresszadaptációs képességünket. A jó hír az, hogy a folyamat megállítható és visszafordítható megfelelő életmódbeli lépések beiktatásával. Újra „meg kell tanulnunk pihenni”, azaz naponta a paraszimpatikus idegrendszert aktiválni.

A bosszantó tünetek csupán a jéghegy csúcsa. Ennek a problémakörnek a hátterében gyakran krónikus egyensúlytalanságok állnak, ami azt jelenti, hogy más szervek és szervrendszerek működésében is látható eltérés, és ezek fenntartják, mintegy belső stresszforrásként hatnak a mellékvesefunkcióra. A valódi gyökérokok kiásása során érdekes összefüggéseket találhatunk. Az esetek nagy részében a mentoráltak pajzsmirigyproblémákról és/vagy nemi hormonokat érintő panaszokról számolnak be.

További tünetek lehetnek még:

 • nem ébredsz kipihenten
 • reggel alig bírsz kikelni az ágyból
 • éjjel 2-3 óra között felébredsz pisilni
 • sóvárogsz az édességek után
 • gyakran tapasztalsz ingerlékenységet
 • emésztési panaszaid vannak
 • hasi zsírfelszaporodás jelentkezik nálad
 • állandósul a fáradtság
 • hormonális problémák jelenlétére derül fény

Mit lehet tenni? Következzen néhány tipp, mely nem csak a tünetekre, hanem egyenesen az oki tényezőkre képes hatni, semmibe nem kerül, és ha szokássá alakítod őket, akkor valóban eredményes lehet.

Tudatosan kapcsold be a paraszimpatikus idegrendszeri ágat! Azaz naponta alkalmazz stresszkezelési technikákat pl. természetben eltöltött idő, erdőfürdő, kirándulás, naplózás, magnéziumos fürdő, masszázs, lelki gyakorlat, ima, légzőgyakorlatok… bármi, ami el tud lazítani és kikapcsol.

Rendezd az alvásodat:

 • az éjszakai műszak kifejezetten káros
 • feküdj le 10 óra előtt
 • sötétítsd be a szobádat az éjszakai alváshoz
 • lefekvés előtt 1,5-2 órával ne használj kék fényforrást (ez gátolja a melatonin hormon termelődését, vagyis akadályozza az elalvást és a tartós alvást)

Kerüld el a túledzést! Ez kifejezetten káros hatással van a mellékvese funkcióra. Szükséges a mozgás, de lehet, hogy ez csupán napi 20 perc séta formájában elegendő számodra. Ez teljesen egyén és állapotfüggő. Még jobb, ha reggel az első napsugarak megjelenésekor van lehetőséged sétálni. Ezzel a cirkadián ritmusodat is segíted helyreállítani. Hallgass a „belső edződre”, a határt leginkább Te fogod érezni. Ne akarj egyszerre túl sokat, mert ezzel árthatsz.

Figyelj a táplálkozásodra! Kerüld a feldolgozott lisztek és cukrok fogyasztását. Sajnos a mellékvese diszfunkció egy erősen szénhidrátfüggő állapot, ami azt jelenti, hogy könnyen túlterhelhetjük nem megfelelő szénhidrátbevitellel. A túl sok és a túl kevés is gondot okozhat. Pl. a böjt sem szerencsés ebben az állapotban.

A jó hír azonban az, hogy ha komplexen megcélozzuk a problémát, akkor tartós eredményekre számíthatunk, és lehetséges az ördögi kör megtörése! A V.Á.L.T.S.® Életmódprogram keretében 5 pilléres megoldásrendszert alkalmazunk a siker elérése érdekében. Ne élj a krónikus fáradtság árnyékában! Lépj azért, hogy megváltozhasson az életed, és visszanyerd a vitalitásodat!

Írd meg nekem tapasztalataidat:

Szabó Kitti
V.Á.L.T.S.® Funkcionális Életmód Mentor
mozgásterapeuta- gyógytornász

https://hegygerinc.hu
https://www.facebook.com/HeGygErincNekezseny/

A kép a szerző saját illusztrációja

Hasonló cikkek

>