Megosztás:

A reggeli természetes fény segít kiegyensúlyozni a cirkadián (más néven kortizol- és hormon) ritmust, ami lehetővé teszi a pihentető alvást, ezzel megtámogatva a hormonális egyensúlyt, az immunrendszer működését és általánosságban az egészséget.

A cirkadián ritmust, vagyis a napi ritmust a saját belső időmérő rendszerünk vezérli, amit külső hatások kapcsolnak be. A legfontosabb ezek közül a fény

A reggeli fény a kortizol- és hormonritmust szabályzó belső óra beállítását segíti, míg az esti és az éjszakai fény az ellenkezőjéhez, vagyis a belső óra, a cirkadián elállításához vezethet. 

Éppen ezért, a jó alvás, és a kiegyensúlyozott cirkadián ritmus a reggeli fénnyel kezdődik, bármilyen ellentmondásosnak is tűnik első hallásra.

Mégis hogyan tudod a reggeli órákban minél jobban feltölteni a belső órádat és beállítani a cirkadián ritmusodat?

  • Ha van teraszod vagy kerted, és az időjárás engedi, reggelizz a szabadban
  • Felkelés után ülj ki a teraszra vagy a kertbe teázni, olvasni, naplót írni
  • Ébredés után üdvözöld a napot, végezz pár légzőgyakorlatot az ablak mellett vagy a szabad levegőn, ha teheted a nap felé fordulva
  • Tegyél egy rövid reggeli sétát. (Kutyások előnyben) 
  • Ébredés után locsold meg és szeretgesd meg a növényeidet a teraszon, a kertben vagy az ablakpárkányon

Ha hideg van, vagy nem süt a nap, a természetes fény akkor is számít, és ablakon keresztül is érvényesül a hatása!

Tarts velem a következő heti blog videókban is, ahol további villám tippeket tudhatsz meg arról, hogyan aludj jól!  

Ha pedig a V.Á.L.T.S.® program további pillérei mentén is szeretnél elindulni, hogy visszaszerezd életerődet és energiádat, akkor regisztrálj a Vitalitásműhely AJÁNDÉK videotréning-sorozatra és ismerd meg a vitalitásod felé vezető út további mérföldköveit! 

Hasonló cikkek

>