Megosztás:

Ismered ezt a két szót? MIKROBIOM DIVERZITÁS

Fontos az egészséged szempontjából! 

MIKROBIOMNAK nevezzük a testünkön belül és kívül élő mikroorganizmusok összességét, beleértve a baktériumokat, vírusokat, gombákat és más mikrobákat, amelyek fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében. A humán mikrobiom egészsége fontos szerepet játszik az egészségünk fenntartásában, az emésztés és az immunrendszer támogatásában, káros baktériumok és más patogének elszaporodásának megakadályozásában.

A mikrobiom DIVERZITÁSA, azaz a bélrendszerben található mikroorganizmusok változatosságának és gazdagságának fenntartása fontos az általános egészség szempontjából. A diverz mikrobiom egészségesebbnek tekinthető, mert jobban képes ellátni szerteágazó funkcióit és megőrizni egy kiegyensúlyozott állapotot.A diverzitás hiánya ugyanakkor összefüggést mutat az emésztőrendszeri zavarok, az autoimmun betegségek, az allergiák kialakulásával és összefüggésbe hozható a mentális egészség problémáival is.

Számos környezeti faktor tudja jobb vagy rosszabb irányba befolyásolni a mikrobiom diverzitását. Az étrend, az antibiotikumok túlzott használata, a stressz és más környezeti tényezők mind-mind befolyással lehetnek erre. 

A mikrobiom diverzitásának fenntartása nagyon fontos. Változatos és tápláló étrenddel, az antibiotikumok felesleges használatának elkerülésével, a stressz kezelésével és a káros környezeti hatások minimalizálásával is támogatni tudjuk a mikrobiom egészségét. 

Az egyik egyszerű módja annak, hogy támogassuk a mikrobiom diverzitását, a vadon termő, ehető növények beépítése az étrendünkbe. Ezek a vadnövények sok rostot, prebiotikus vegyületeket és probiotikus baktériumokat tartalmaznak, amelyek segítik a hasznos és jótékony mikroorganizmusok elszaporodását a bélrendszerben. 

A vadnövényekben található bőséges rost- és polifenol tartalom prebiotikus hatású, azaz táplálékot nyújtanak a hasznos baktériumoknak a vastagbélben, segítve őket a fejlődésben és szaporodásban.

Az ehető vadnövények a növényi birodalom egyik legtápanyagdúsabb ételei, és kiváltképp magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek, amivel hozzájárulhatnak az oxidatív stressz és a krónikus gyulladások elleni védelemhez.

Ha te is szeretnéd beilleszteni ezeket az egészséges ételeket az étrendedbe, akkor gyere és tanulj tovább az Ehető Vadnövények Tanfolyamon, ahol megismered, hogyan azonosítsd és hogyan illeszd be az életmódodba ezeket a vadon termő ehető növényeket. 

A kurzus 12 hete alatt, a Funkcionális Medicina tudománya által alátámasztott ismereketet és gyakorlati készségeket fogsz kapni arról, hogyan tudod biztonsággal alkalmazni a mindennapos konyhai gyakorlatban ezeket a csodás szuperfood ételeket! 

És még csak saját kert sem kell hozzá, és abszolút nincs szükség arra sem, hogy konyhatündér legyél, mégis a Michelin csillagos séfek által is közkedvelt vadnövényes alapanyagokkal fogsz majd tudni dolgozni a saját konyhádban! 

Én azt mondom, hogy érdemes befektetni ebbe a tudásba! Garantáltan a mikrobiomod is hálás lesz érte. És ráadásul egészségesen diverz is! 🙂

Ehető vadnövények tanfolyam

Hasonló cikkek

>