Néha bonyolult is lehet az adalékmentes, jó minőségű kókusztej beszerzése. Ha ilyet veszel, figyelj arra, hogy ne tartalmazzon emulgeálószereket, stabilizátorokat, aromákat és más hozzáadott anyagokat. A legjobb választás az, amelyik csak kókuszt és vizet tartalmza. Nem találsz ilyet? Készíts házi kókusztejet egyszerűen!
A házi kókusztejhez szükséged lesz valódi kókuszdióra vagy jó minőségű, adalékmentes (bio) kókuszreszelékre. Nézd meg ezt a videót a kókuszdióból készült változathoz. A kókuszreszelékes receptet lejjebb találod.
Az így elkészült kókusztejből készíthetsz házi kókuszjoghurtot is.
Hozzávalók
|
|
- Vegyél egy pár egész kókuszdiót. Öblítsd le folyó vízzel és töröld szárazra őket.
- Az alján találsz három mélyedést, amelyek közül az egyik puhább, mint a másik kettő
- Ezt a pontot kezdd el átfúrni egy dugóhúzóval
- Amikor átfúrtad a kókuszt, fordítsd fejjel lefelé és csöpögtesd ki belőle a kókuszvizet
- Most jön a feltörés. Végy egy nagy követ és ütögesd a diót a közepénél, közben a másik kezeddel körbe fogatva amíg szét nem reped. Használhatsz kalapácsot is, de légy óvatos, érdemes konyharuhába burkolni, hogy megvédd magad a kókuszhéj-repeszektől.
- Amikor felreped, feszítsd szét a kezeddel. Az is lehet, hogy magától szét fog esni.
- Most szedd ki a kókusz húsát a héjából. Egy hegyes késsel kezdj kicsi háromszögeket vájni a kókuszba és pattintsd ki a héjából ezeket apránként.
- Amikor végeztél és megvannak a kis kókuszdarabkáid. Ha könnyebben akarod elkészíteni, használhatsz bio kókuszreszeléket helyette.
- Tedd bele a kókusz darabokat/reszeléket egy konyhai turmix- vagy robotgépbe.
- Adj hozzá annyi MELEG vizet, hogy ellepje a kókusz darabokat.
- Turmixold massza állagúra a két összetevőt.
- Helyezz egy szűrőt egy mély tányér fölé.
- Teríts rá gézlapot vagy tiszta textilpelenkát és öntsd rá az összeturmixolt masszát.
- Fogd össze a gézlap négy sarkát, csavard össze és nyomkodd ki belőle a folyadékot amilyen alaposan csak tudod.
- Ha van egy nagy hatásfokú gyümölcscentrifugád, ez a lépés még egyszerűbb.
- Öntsd a kókuszos masszát a gyümölcscentrifugába, fokozatosan adagolva, mindig egy kis vízzel együtt.
- Kész is van a kókusztej! Öntsd befőttes üvegbe és tárold a hűtőszekrényben.
- A kicsavart kókusz reszeléket tepsiben szétterítve szárítsd ki alacsony hőfokon a sütőben.
- Használhatod kókuszreszelékként, vagy kókuszlisztet is darálhatsz belőle.