Házi kókusztej

Néha bonyolult is lehet az adalékmentes, jó minőségű kókusztej beszerzése. Ha ilyet veszel, figyelj arra, hogy ne tartalmazzon emulgeálószereket, stabilizátorokat, aromákat és más hozzáadott anyagokat. A legjobb választás az, amelyik csak kókuszt és vizet tartalmza. Nem találsz ilyet? Készíts házi kókusztejet egyszerűen!

A házi kókusztejhez szükséged lesz valódi kókuszdióra vagy jó minőségű, adalékmentes (bio) kókuszreszelékre. Nézd meg ezt a videót a kókuszdióból készült változathoz. A kókuszreszelékes receptet lejjebb találod.

Az így elkészült kókusztejből készíthetsz házi kókuszjoghurtot is.

Print Recipe
Házi kókusztej
Konyha AIP
Mennyiség
adag
Konyha AIP
Mennyiség
adag
Elkészítés
Kókuszdióból
  1. Vegyél egy pár egész kókuszdiót. Öblítsd le folyó vízzel és töröld szárazra őket.
  2. Az alján találsz három mélyedést, amelyek közül az egyik puhább, mint a másik kettő
  3. Ezt a pontot kezdd el átfúrni egy dugóhúzóval
  4. Amikor átfúrtad a kókuszt, fordítsd fejjel lefelé és csöpögtesd ki belőle a kókuszvizet
  5. Most jön a feltörés. Végy egy nagy követ és ütögesd a diót a közepénél, közben a másik kezeddel körbe fogatva amíg szét nem reped. Használhatsz kalapácsot is, de légy óvatos, érdemes konyharuhába burkolni, hogy megvédd magad a kókuszhéj-repeszektől.
  6. Amikor felreped, feszítsd szét a kezeddel. Az is lehet, hogy magától szét fog esni.
  7. Most szedd ki a kókusz húsát a héjából. Egy hegyes késsel kezdj kicsi háromszögeket vájni a kókuszba és pattintsd ki a héjából ezeket apránként.
  8. Amikor végeztél és megvannak a kis kókuszdarabkáid. Ha könnyebben akarod elkészíteni, használhatsz bio kókuszreszeléket helyette.
Kókuszreszelékből/Kókuszból
  1. Tedd bele a kókusz darabokat/reszeléket egy konyhai turmix- vagy robotgépbe.
  2. Adj hozzá annyi MELEG vizet, hogy ellepje a kókusz darabokat.
  3. Turmixold massza állagúra a két összetevőt.
  4. Helyezz egy szűrőt egy mély tányér fölé.
  5. Teríts rá gézlapot vagy tiszta textilpelenkát és öntsd rá az összeturmixolt masszát.
  6. Fogd össze a gézlap négy sarkát, csavard össze és nyomkodd ki belőle a folyadékot amilyen alaposan csak tudod.
  7. Ha van egy nagy hatásfokú gyümölcscentrifugád, ez a lépés még egyszerűbb.
  8. Öntsd a kókuszos masszát a gyümölcscentrifugába, fokozatosan adagolva, mindig egy kis vízzel együtt.
  9. Kész is van a kókusztej! Öntsd befőttes üvegbe és tárold a hűtőszekrényben.
  10. A kicsavart kókusz reszeléket tepsiben szétterítve szárítsd ki alacsony hőfokon a sütőben.
  11. Használhatod kókuszreszelékként, vagy kókuszlisztet is darálhatsz belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük