Házi natúr joghurt

Gyakori kérdés, hogy milyen joghurtot fogyassz az AIP eliminációs időszakban. A sok összetevős, számos adalékanyagot tartalmazó változat helyett jó megoldás, ha magadnak készíted el.

Ehhez szükséged lesz adalékanyagmentes (emulgeáló- és tartosítószereket, aromákat nem tartalmazó) kókusztejre. Ha ez beszerezhetetlennek tűnik, ne ess kétségbe. Valódi kókuszdióból vagy kókuszreszelékből készíthetsz házi kókusztejet. Ezt felhasználva saját kókuszjoghurtot gyárthatsz, amely remekül támogatja a mikrobiomot.

A kókusztejben feloldott probiotikumnak szüksége van fél-egy napra, állandó, meleg környezetben. Ezt biztosíthatod egy vízzel feltöltött hűtőtáskával is. Használhatsz joghurtkészítőgépet, ha van ilyened. Ha a sütőd tud alacsony hőfokot (40 °C-ot) tartani, akkor az is egy jó megoldás.

Print Recipe
Házi natúr joghurt
Elkészítés
  1. A tejet öntsük egy lábasba, majd adjuk hozzá a zselatint. Keverjük el alaposan.
  2. Közepes hőfokon melegítsük fel a tejet, hogy a zselatin teljesen feloldódjon, de ne forraljuk fel!
  3. Hagyjuk pár percig hűlni, kb. 40 °C fokosra, tehát már ne legyen forró.
  4. Ezután szedjük szét a probiotikumos kapszulát és a tartalmát öntsük a tejbe és alaposan keverjük el.
  5. Öntsük a tejet egy befőttes üvegbe.
  6. Szükségünk lesz egy hűtőládára/hűtő táskára.
  7. Töltsünk forró vizet a hűtőládába vagy táskába. Tegyük bele a textil szűrővel lefedett befőttes üveget úgy a vízbe, hogy csak néhány centimétert ne érje a víz.
  8. Zárjuk le a hűtőládát, és hagyjuk benne a tejet 12-24 órán keresztül.
  9. Amikor lejár az idő, vegyük ki a már kész joghurtot a ládából és alaposan keverjük össze.
  10. Ezután tegyük be a hűtőszekrénybe fogyasztásig.
Megjegyzés

Recept forrása: https://www.pinterest.com/pin/369576713177400613/?nic_v2=1a7qQC0Un

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük