Megosztás:

Hormon & immun-egyensúlyozó biohacker tippek : harmincadik rész

Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok jelentősen pozitív hatást gyakorolhatnak az immunrendszer működésére. Ezek többek között a C vitamin, a D vitamin, a cink és a magnézium. Azonban nagyon nem mindegy, milyen forrásból visszük be ezeket…

Amikor azt mondom, hogy vitamin, a legtöbbeknek a kapszulák és a vitaminos dobozok jutnak az eszükbe. Azonban az emberi szervezet számára legjobban a valódi, teljes értékű, természetes táplálékokból bekerülő vitaminok tudnak a legjobban hasznosulni.

Az olyan ételekből, amelyek ők maguk az összetevők. Első sorban friss zöldségek, gyümölcsök, magvak, diófélék, és jó minőségű, tiszta forrásból származó húsok, halak, tojás. 

És igen, mondhatod hogy manapság már nincsenek olyan jó minőségű ételek, amiből minden vitaminszükségletet fedezni lehet. És ebben van részigazság, de nagyon fontos abból kiindulni, hogy a szükséges vitaminokat első sorban valódi, minőségi, tápanyagdús természetes ételekből fedezd.

Nézzük át, hogy az immunrendszer szempontjából is nagyon fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, amiket említettem, tehát a D vitamint, C vitamint, cinket és magnéziumot milyen természetes élelmi forrásból tudod fedezni. 

D vitamin forrásai

A D vitamin a napfény hatására termelődik a szervezetedben. Ez az elsődleges D vitamin forrásunk, de természetes élelmi forrásból is tudsz bevinni.
Amit tudnod érdemes még a D vitaminnal kapcsolatban, hogy ez egy zsírban oldódó vitamin, és ezt a természet is “tudja”, ezért pakolt jóval többet belőle állati eredetű élelmi forrásokba. 

A tőkehalmáj olaj, a zsíros halak (mint például a lazac, szardínia, hering), vörös hús, vadhús, máj, tojássárgája mind jó forrásai a D vitaminnak, viszont növényi forrásból is juthatsz némi D vitaminhoz. A gomba, a sötét leveles zöldek, tengeri zöldségek, és kisebb mennyiségben a narancs, mangó, dinnye, sárgabarack, őszibarack és avokádó is tartalmaz D vitamint.

A cink legjobb természetes forrása: 

az osztriga, aztán a máj, vörös húsok, a hering, a tojássárgája, és a baromfihús is.
Növényi forrásai pedig a pekándió, brazil dió, tökmag, gyömbér, mustár, chili, fekete bors, és kisebb mértékben tartalmaz a borsó, káposzta, cékla és káposzta is.

Magnézium források

A tenger gyümölcsei nagyon jó magnézium források, és a növények közül pedig a sötét leveles zöld zöldségek, a mandula, pekándió, brazil dió, tökmag, a kakaó (hello feketecsoki!), az articsóka és az avokádó is.

C vitamin

És végül, de nem utolsó sorban, nézzük a C vitamin természetes élelmi forrásait, bár talán ez szorul a legkevesebb magyarázatra. 
A citrusfélék, az acerola cseresznye, csipkebogyó, papaya, sárgadinnye, eper, brokkoli, paprika, spenót, paradicsom, kelbimbó, petrezselyem, sötét levelű zöldek, és káposzta mind-mind nagyon jó C vitamin források. Sőt, a nyers hal és máj is jó C vitamin forrás!

Tetszik, amit tanulsz az egészséged fejlesztéséért? 

Ültesd át a gyakorlatba is!

Az étkezésedet is megreformáló új szokásokat nem elég pusztán csak ismerni, de be is kell tudni építeni a napi rutinodba. Sorsfordításodat a napi szinten üzemeltetett szokásaiddal tudod megvalósítani, ebben ad mindennapos gyakorlati segítséget a V.Á.L.T.S.® Napló!

Hasonló cikkek

>