Megosztás:

Fő bűnös: glutén?

Talán hallottad már tőlem, hogy személy szerint több diétát is kipróbáltam, mígnem a különböző regeneráló étrendek mentén először magam számára “tökéletesítettem” azt az Autoimmun protokoll étrendet, amit azóta a V.Á.L.T.S.® funkcionális életmód program keretében tanítok. Azt az étrendet, ami az egyik alappillére volt a saját sorsfordításomnak.
A gyógyító, regeneráló, gyulladáscsökkentő, funkcionális étrendek többsége egyetért abban, hogy kizárja a glutént.

Legalábbis a gluténnak és a glutént tartalmazó pékipari és élelmiszeripari termékeknek azt a formáját, ami manapság a legtöbbek asztalára kerül.

Felmerül a kérdés: elég lehet akkor pusztán a gluténmentességre törekedni, és máris jobban leszek? Erre is kitérek ebben az összefoglalóban.

Dr. Guseo András Tanár úrral készült interjú legfontosabb gondolatait szeretném neked bemutatni: főszerepben a glutén, stressz és a lyukas bél szindróma.

Drasztikusan nő az autoimmun betegek száma

Tanár úr elmondta, hogy meghúszszorozódott az újonann diagnosztizált autoimmun esetek száma a praxisa alatt.  Ő főleg sclerosis multiplex-es esetekkel foglalkozott, innen származik a fenti, 20x növekedési adat is. Ez a tendencia sajnos nem csak az ő területét érinti. Hazai és külföldi viszonylatban is hasonló tendenciákról számol be az orvostársadalom. Ezt már autoimmun járványnak, civilizációs betegségnek is nevezik. 

Hogyan alakul ki? Mi befolyásolja, hogy ki lesz autoimmun beteg?

Elég hosszú a lista, néhány főbb tényezőt emelünk most ki. Az életmódnak, környezetnek, toxikus ártalmak, és a stressznek óriási szerepe van egy autoimmun betegség kialakulásban.

A stresszről szinte mindenkinek az evidens, külső stressz jut eszébe, holott talán ennél is nagyobb szerepe van a rejtett stressznek.

Ilyen rejtett stresszforrás lehet a bélrendszeri egyensúlytalanság, a lyukas bél-szindróma.  Dr. Alessio Fasano immunológus kutatásai alapján került alátámasztásra az a tény, hogy az autoimmunitás hátterében minden esetben megtalálható a lyukas bél-szindróma.

És hogy mi okozza a lyukas bél szindrómát? Egyik fő bűnös (mert sajnos többen is vannak) a glutén.
Ekkor merül fel bennünk – jogosan – az a kérdés: ha a glutén a ludas, akkor ősapáink miért nem szenvedtek hasonló krónikus betegségekben? Hisz kenyeret ők is fogyasztottak bőven.

Guseo Tanár úr erre azt válaszolta, hogy az a kenyér, amit az őseink fogyasztottak, egyáltalán nem az a kenyér, amit mi most fogyasztunk.

Hogyan készül most a kenyér?

A modern, Chorleywood kenyérkészítési eljárás bevezetése nem túl régre, az 1960-as évekre vezethető vissza. Azelőtt az ősi módszer a lisztet, vizet sót és kovászt használta fel csupán fel a kenyér készítéséhez. 

Ezzel szemben a mai “modern” kenyér sok minden mást is tartalmaz: adalékanyagokat, egészségtelen zsírokat, emulgeáló szereket, tartósítószereket, állományjavítót, akár még szóját is. Sőt, nem ismeretlen az az eljárás sem, amikor még pluszba glutént adnak vissza a kenyér alapanyagokhoz, a “tökéletes” állag eléréséért. 

Így egy feldolgozott, testidegen dolog sül ki a folyamat végén. Elég ha csak azt vesszük, hogy a glutént az ember szervezete képtelen feldolgozni. Senkinek nem képes a szervezete a glutént lebontani, mert egyszerűen nincs olyan enzim készletünk, ami ezt lehetővé tenné.

A hagyományos kenyérkészítési eljárás esetén ezek az enzimatikus folyamatok már elindulnak. Ezek a folyamatok könnyebben emészthetővé tették a glutént az emberi fogyasztásra.

A mai, az élesztős kenyerek világában szó sincs előlebontásról vagy enzimatikus folyamatok beindulásáról. Manapság akár néhány óra, vagy még kevesebb idő alatt már kész is a kenyér. De ebben a kenyérben emberi emésztésre alkalmatlan módon marad benne a glutén. Ez jelentős mértékben hozzájárul a lyukas bél-szindróma kialakulásához, különböző immunrendszeri folyamatok elindításához, autoimmun állapotok beindításához illetve fellángolásához.

Összefoglalva tehát a glutén az egyik fő bűnös a lyukas bél-szindróma kialakulásában, ami pedig minden autoimmun állapot mögött megtalálható.

Ha csak egyetlen dolog van, amit teszel, hogy visszafordítsd a tüneteidet, az legyen a teljes értékű gluténmentes táplálkozás! A teljes értékű jelzőt azért tettem hozzá, mert a gluténmentesség manapság igen trendi, és az élelmiszergyártás oldaláról már-már ipari méreteket ölt. A feldolgozott, ámde gluténmentes termékek fogyasztása távolról sem az az út, amit én képviselek a V.Á.L.T.S.® funkcionális életmód programban. A “helyesen követett” gluténmentesség (ami tápláló, valódi ételeken alapszik és egyáltalán nem a nyugati “menza- étrend” gluténmentes változatán) egy reális, sőt akár elengedhetetlen első lépés lehet az egészség, a vitalitás felé vezető úton.

Lyukas bél-szindróma és a stressz

A stressz – a glutén mellett – egy másik hozzájáruló faktor a lyukas bél-szindróma kialakulásához.  Guseo Tanár úr elmondása alapján a modern életmód, a stresszes körülmények, a környezeti toxinok, mind-mind a hátterében állnak az autoimmunitás kialakulásának.

A glutén elhagyása után a második lépcsőfok a stressz kezelése (lenne). Tudom én is, és Guseo Tanár úr is, hogy ezt mondani sokkal könnyebb, mint megtenni, viszont ha nem kezeled a stresszt, akkor a stressz fog kezelni téged, és a pajzsmirigyedet is… Hogy is van ez?

Hashimoto és stressz

A stressz szoros összefüggésben van a pajzsmirigy állapotával. 

Ha valaki stresszt él át napi 24 órán keresztül, krónikus stresszben van, folyamatosan “harcolj és menekülj” állapotban üzemel az idegrendszere, akkor ez folyamatos kortizol termelést jelent a mellékvesében.

A kortizol egy lebontó hormon. Így ez a folyamat egy olyan katabolizmusba tereli a szervezetet, ami szöveti lebontó folyamatot eredményez. Evolucionárisan tekintve, amikor folyamatos stressz hatására folyamatos kortizol termelés van, akkor azonnal megszólal a vészcsengő a szervezetben, melynek eredményeképpen a szervezet lelassítja az anyagcserét.

Az anyagcsere szabályzója a pajzsmirigy, aminek a “vezérlő központja” az agyalapi mirigy. Krónikus stressz (vagyis a szervezet számára vészhelyzet) esetén az agyalapi mirigy “utasítja” a pajzsmirigyet, hogy “tekerje lejjebb” az anyagcserét, hiszen meg akarja védeni a szervezetet: nem akarja, hogy a szervezet tovább rombolja magát katabolizmus során (az állandó stressz miatt). 

Ennek eredményeképpen pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki, és az állapot egészen addig fent áll, míg a mögöttes okot nem kezeljük: vagyis a stresszt. 

Mindenképpen érdemes tehát foglalkozni a stresszkezeléssel, hiszen ahogy látod, szoros összefüggésben áll a pajzsmirigy alulműködéssel. A funkcionális medicina tanításai szerint, a valódi okokat kell megcélozni, ennek egyik lépése a stresszkezelés.

Elsőre túl bonyolultnak tűnik vagy nehéz? Esetleg találkoztál már ezekkel a tanításokkal máskor is, de nem tudod hogyan kezdj bele? Tele a fejed további kérdésekkel?
Ha segítségre van szükséged, gyere, nézz be a vitalitás-műhelybe és indulj el Te is a saját vitalitásod felé vezető úton!

Hasonló cikkek

>