2021. április 18.

Megosztás:

Hormon & immun-egyensúlyozó biohacker tippek : kilencedik rész

Lejjebb az intenzitással!

Mit is jelent a stressz? Amikor meghalljuk ezt a szót, egyből valami érzelmi vagy mentális teherre asszociálunk, amelyet a munkánk, a kapcsolataink vagy döntéshozatali szituációk okozhatnak.

Igen ám, de…

VALÓJÁBAN BÁRMI LEHET STRESSZ, AMI TÚLZOTT TERHET RÓ A SZERVEZETÜNKRE.

Lehet stresszhatás a gyulladáskeltő étel, amit elfogyasztunk, a kevés alvás, a környezetből a testbe kerülő méreganyagok, vagy akár az is, ha túl intenzíven edzünk, különösen, ha a szervezetünk már eleve kimerült.

A stressz fokozza a gyulladást, ami minden krónikus állapot hátterében ott munkálkodik, különösen, ha a hormonokról van szó.

A túlzott intenzitású edzés különösen nagy teher, amikor a szervezetet egyébként is sok stressz éri.
Egy átdolgozott nap után fáradtan végigküzdeni egy intenzív edzést, éjszakázni, egészségtelen ételekbe temetkezni éppen az ellenkezője annak, amire a szervezetnek szüksége van, amikor stresszes.

Amikor eleve túlhajszolt a szervezet, a túlzott intenzitással végzett testmozgás még jobban igénybe veszi a hormonháztartásunkat; a kortizol, az ösztrogén, a pajzsmirigyhormonok és a tesztoszteron termelődésére terhet ró, aminek az eredménye, hogy a túlzott intenzív edzés pont ellenkezőleg hat a szervezetre, mint amire számítanánk.

Kimerítő futás, intenzív súlyzózás vagy túlterhelő edzésformák helyett válassz ilyenkor kevésbé megterhelő, építő testmozgást. Ilyen lehet például:

  • Egy hosszú séta
  • Jóga
  • Pilates
  • Saját testsúlyos edzések

A mozgás elengedhetetlen a hormonegyensúly fenntartása érdekében is, de mindig legyél tudatában annak, hogy éppen mennyit bír el még a szervezeted az egyébként is fennálló stresszhatásokon túl.

Úgyhogy bízz a testedben!
Amikor egyébként is sok stresszhatás ér, tekerd lejjebb az intenzitást, és a hormonjaid is meg fogják köszönni!

Váljék egészségedre!

Gyere és ismerj meg további tippeket is arról, hogyan egyensúlyozd ki immunrendszered működését, hogy visszaszerezd életerődet, energiádat, vitalitásodat!

Regisztrálj a Vitalitás Műhely AJÁNDÉK videotréning-sorozatra és ismerd meg a vitalitásod felé vezető út további mérföldköveit!

Vitalitás Műhely

Hasonló cikkek

>