Megosztás:

A Nemzetközi Hashimoto Konferenciára számos külföldi szakértővel készítettem interjút a Hashimoto pajzsmirigybetegség és az autoimmun állapotok különböző aspektusairól. Ebben az interjúban Dr. Jens Keisingerrel beszélgettem a nemi hormonok és a Hashimoto kapcsolatáról, ennek a beszélgetésnek az összefoglalóját szeretném megosztani veled ebben a videóban.

Dr. Jens egy németországi specialista, orvos, természetes és természetazonos (bioidentikus) hormonpótlás terápiájára szakosodott terapeuta.

MIÉRT JÁRNAK KÉZ A KÉZBEN A PAJZSMIRIGYES PROBLÉMÁK ÉS HORMONÁLIS EGYENSÚLYTALANSÁGOK?

Amikor valakinél hormonális egyensúlytalanság lép fel, (pl. nagyon sokaknál szülés után 9 hónappal, amikor a női hormonok drasztikusan csökkennek a szervezetben), tipikusan nagyobb arányban indulnak el a Hashimoto pajzsmirigybetegség folyamatai is a szervezetben.

Hogy miért? Amikor a hormonegyensúly felbomlik, és a nemi hormonok szintje csökken a szervezetben, az a krónikus állapotok hátterében húzódó gyulladásokra rossz hatással van. A Hashimoto egy gyulladásos eredetű krónikus betegség, ahol a pajzsmirigy van gyulladásos állapotban, ezért szoros összefüggés van a nemi hormonok csökkenésének gyulladáskeltő hatása és a Hashimoto gyulladásos állapot kialakulása között. A nemi hormonok egyensúlytalanságai szoros összefüggésben vannak tehát a pajzsmirigy egyensúlytalanságaival.

Ezzel ellentétben, a hormonegyensúly állapota mindig gyulladáscsökkentő a szervezetben, tehát mindig erre kell törekednünk.

YAM GYÖKÉR?

A természetes megoldások híveinek a körében is populárisak a progeszteron tartalmú krémek, illetve a yam gyökér alapú készítmények. A szintetikus hormonpótlás alternatívájaként ismert természetes megoldások segíthetnek ugyan, de Dr. Jens megemlítette, hogy a Yam gyökér használatának az ő tapasztalatában nincsen létjogosultsága. Szemléltető példával támasztotta alá a magyarázatot. Burgonyából is lehet alkoholt készíteni, de ha valaki az alkohol hatását várja azzal, hogy burgonyát eszik, soha nem fogja elérni a hatást. Ugyanez a helyzet a Yam gyökér és a progreszteron hatás kapcsolatával. Ha tehát a progeszterontermelés támogatására használ valaki Yam gyökeret, akkor soha ne várja, hogy eléri ugyanazt hatást.

PROGESZTERON KRÉM?

A progeszteron krém alkalmazása jobbnak tűnő választás a progeszteron hormon támogatására, viszont a krémből nagyon alacsony (10% körüli) a felszívódás, ezért Dr. Jens inkább nyelv alatt felszívódó készítményeket ajánl, mert ezeknél szinte 100%-os a felszívódási arány.

ÖSZTROGÉN DOMINANCIA?

A hormonegyensúlyt feltáró nyáltesztek egyre könnyeben elérhetőek nemzetközi szinten is, és akár Magyarországon is. Ezek a tesztek magán labor vizsgálat keretében könnyen elvégezhetők. A hormonegyensúly feltérképezésére nagyon jók ezek a nyáltesztek. Bár az ezekben a laborvizsgálati eredményekben gyakran feltárt (és sokat emlegetett) „ösztrogén dominancia” létjogosultságát Dr. Jens megkérdőjelezte, ugyanakkor a progeszteron hormonok laborokkal alátámasztott támogatásának szükségességével ő is egyetért.
Amikor hormonpótlás jön szóba – még természetazonos készítmények alkalmazásakor is – nagyon fontos a hormonpótlás eredményességének folyamatos laboros utánkövetése. Ennek ellenőrzésére és a terápia követésére Dr. Jens  az FSH hormon szint mérésével ellenőrzi a természetes hormonpótlás sikerességét, ami egy egyszerű vérvizsgálati paraméter ellenőrzésével történik.

5 LÉPÉS A HORMONEGYENSÚLY TÁMOGATÁSÁRA

  1. Étrendi és életmódbeli tényezők átalakítása a gyulladáscsökkentés érdekében
  2. Mellékvese támogatás – ami a hormonális egyensúlytalanságok megoldásának alapvető stratégiája
  3. Szteroid (nemi) hormonok támogatása szükség esetén természetes módszerekkel
  4. Pajzsmirigy működésének támogatása és egyensúlyba helyezése
  5. Mikrotápanyag-hiányok felderítse és megcélzása

HOGYAN TOVÁBB? – SEGÍTS MAGADON!

  • Szeretnél többet megtudni a problémák valódi okait megcélzó funkcionális életmódprogramról?
  • Részletesebben megismerni a szervezetszintű gyulladásokat intenzíven csökkentő étrendi stratégiáit?
  • Megtudni azokat az étrendi és életmód stratégiákat, amelyekkel támogatni tudod a mellékveséd és ezáltal a hormontermő szerveid működését?
  • Megismerni azt a valódi ételeken alapuló tápanyagdús étrendet, amivel minden kritikus tápanyagot biztosítani tudsz a pajzsmirigyed és a hormontermő szerveid számára?
  • Megismerni azokat a funkcionális étrendkiegészítési stratégiákat, amelyek mentén a megfelelő minőségű, formátumú és mennyiségű mikrotápanyagot tudod pótolni, ha szükség van rá?

Tudj meg többe arról, hogyan segíthetsz magadon ezeknek a stratégiáknak a mentén a Vitalitás Műhely AJÁNDÉK tréningben!

SEGÍTS MÁSOKNAK IS!

Ha nem csak magadon, de másokon is segíteni szeretnél, és a funkcionális életmódprogramra nem csak életmódként, de életpályaként is tekintesz, akkor figyelmedbe ajánlom a tanusítványt adó V.Á.L.T.S.® Funkcionális Életmód Mentor szakmai képzést, amiről itt tudhatsz meg többet.

 

 

Hasonló cikkek

>