Megosztás:

Mindig elcsodálkozom, mennyire nem ismerjük még a szervezetünk működését, amikor nyilvánosságra kerül egy-egy újabb kutatás eredménye. Szerencsére a rohamos  technológia fejlődés is a kezünkre játszik abban, hogy minél jobban feltérképezzük a bennünk zajló folyamatokat, és ezeket az ismeretek a saját hasznunkra, jelen esetben az egészségünk megőrzésére vagy helyreállítására tudjuk fordítani. És itt jön a képbe a biohack.

Mi az a biohackerkedés?

Dr. Olli Sovijärvi finn orvossal a Hasimotoról és a biohackelésről beszélgettünk.

A biohackerkedés a “csináld magad biológust” teremti meg benned. Sok “biohacker” számára ez az étkezés és életmód megváltoztatását jelenti az egészség és fittség megváltoztatásához.

Dr. Olli a társaival együtt írt erről egy könyvet, melyre úgy hivatkozik, mint a “hiányzó emberi biokémiai használati utasítás”. Egy tudományosan összeállított kézikönyv, a szervezet optimális működéséről.

A könyvben azt járják számos oldalról körül, hogyan lehet kiaknázni és kihasználni azt a tudást és információ halmazt, amelyek már tudományosan is alá vannak támasztva. Mi mindent tudsz tenni az egészséged érdekében?
Legyen szó akár egy krónikus betegségről, melyből tudatosan szeretnél kikerülni, úgymond önrendelkezéssel – ezt életmód váltásnak hívjuk. Vagy egyszerűen csak szeretnéd maximalizálni, optimalizálni azokat a biokémiai funkciókat, amelyek által még teljesebb és egészségesebb életet élhetsz.

Biohack Hasimoto esetében (is)

Mint tudjuk, a Hasimoto egy krónikus állapot. Ennek a menedzselésében és a tünetek visszafordításában óriási szerepe van annak, hogy tudatában vagy a fent említett “biokémiai használati utasításnak”, mivel ez egy belénk épített öngyógyító gépezet, amit jó ha tudsz megfelelően működtetni.

A “használati utasítás” legfontosabb elemeit emelem most csak ki – nézzük, mit tegyünk helyre az egészségkirakósban (ahogyan én hívom:-).

 1. Étkezés
  Nem túl meglepő módon Dr. Olli is a gyulladáscsökkentő, toxinokat minimalizáló és bélrendszert regeneráló táplálkozást tartja az egyik legfontosabb tényezőnek. Általános megfontolások szerint is ezt az étrendet javasolja. Ahol viszont Hashimoto vagy más autoimmun betegség áll a háttérben, ott el lehet térni a táplálkozással az Autoimmun Protokoll irányába, amiről bővebben a könyvemben is olvashatsz.
 1. Alvás és ébrenlét ciklusa
  Első felvetésként ilyenkor az éjszakai bagoly kontra hajnali pacsirta típusok léte merül fel. Dr. Olli meglátása szerint is lehetnek egyéni eltérések, vagyis van alapja az éjjeli bagoly és hajnali pacsirta megkülönböztetésnek. Viszont mindkét típusnak törekedni kell arra, hogy meglegyen a napi megfelelő mennyiségű és minőségű ideális alvás! Ez szükséges ahhoz, hogy a szervezet energiaraktárai fel legyenek töltve. Sok esetben előfordul, hogy valaki későn fekszik le, és korán kel fel, így nem alszik eleget; vagy lefekszik időben, de már hajnalban felébred valamiért. Ez utóbbinak a hátterében akár vércukor instabilitása is állhat, amit érdemes megcélozni és javítani, hogy optimális legyen az alvás.
 1. Stresszkezelés
  A mai világban több forrásból zúdul ránk a stressz, és akkor még nem is beszéltünk a rejtett stresszforrásokról – amelyek ugyanolyan stresszválaszt indukálnak a szervezetben, mint a külső stresszforrások. Ilyen belső stresszforrás lehet a vércukorháztartás instabilitása, bármilyen ételérzékenység, vagy egyéb gyulladásos folyamatok megléte.
 1. Bélrendszeri egyensúly
  A krónikus állapotok hátterében gyakran felfedezhető a lyukas bél szindróma, ami autoimmun állapotok esetében mindig jelen van. Ekkor a bélrendszeri gyulladásokra, vagyis azok csökkentésére kell helyezni a fókuszt. És itt vissza is kanyarodhatunk egy kicsit a stresszforrásokhoz, hisz a lyukas bél szindróma vagy egy bélrendszeri fertőzés, esetleg egy ételérzékenység mind-mind belső stresszforrás a szervezet számára.  Ha ezek a bélrendszeri egyensúlytalanságok nem kerülnek feltárásra és kezelésre, ugyanúgy terhelik a szervezet stressz-adaptációs képességét, és ennek hatására egy idő után a szervezet elveszíti az adaptációs készséget. Ezt szokták “mellékvese fáradtságként” is emlegetni, de Dr. Olli sem így hivatkozott már rá a legújabb kutatások tükrében. Vagyis nem mellékvese “kifáradásról” van szó, hanem arról, hogy a szervezet elveszíti a stresz adaptációs képességét – ami egy tengely mentén működik – vagy éppen nem működik – a szervezetben. Ez a HPA tengely, amely a hipotalamusz, az agyalapi mirigy és a mellékvese kapcsolatát írja le, amely tengelyre más szervrendszerek is becsatlakoznak.
 1. Természet, vagyis annak közelsége
  A bioritmus és a cirkadián ritmus fontosságát emeli ki Dr. Olli a biokémiai folyamatok és a hormonális egyensúly helyreállítása kapcsán. Óriási jelentősége van annak, ha reggel ki tudunk menni a szabadba, a természetes fényre – ez máris segít a melatonin hormon termelésében, ami más néven az alvás hormon. Vagyis az éjszakai alvásra való felkészülés már reggel kezdődik, legalábbis hormonális szinten. Vannak olyan receptorok, melyeket ilyenkor – reggel kint a természetben – lehet bekapcsolni és optimalizálni. A mai, modern korunkban ezt szinte már elveszítettük, de tegyünk ellene tudatosan, ahogy fentebb írtam.

A biohack a modern biokémia és a modern technológiai stratégiák módszertana, és ezek ötvözete az ősi természetes módszerekkel és gyakorlatokkal – összegezte Dr. Olli. Vegyítsük ezeket okosan és alkalmazzuk tudatosan, ezáltal ki tudjuk aknázni a szervezet öngyógyító kapacitásait, képességét. Maximalizálni tudod a hatást, akár a krónikus tüneteket szeretnéd visszafordítani, akár csak optimalizálni akarod a szervezeted egészséges működését.

Biohackerkedésre fel! – modern kori tudatosság az ősi természetes módszerek mentén.
Ha több információra vagy segítségre van szükséged, nézz be a vitalitás-műhelybe, ahol ezeket a módszereket is körüljárjuk, és még sok minden mást – a vitalitásod visszaszerzéséért!

Hasonló cikkek

>