Megosztás:

Mit rejt a felszín? Nézz a problémák mögé!

Miért van az, hogy látszólag normális laboreredményeid ellenére, mégsem érzed magadat kicsattanó egészségben?

Funckionális Labor Értelmezés Program

Vajon miért nem érzed magad jól annak ellenére, hogy a laborleleteid alapján úgy tűnik, minden rendben van nálad?

Voltál vérvételen, az eredményt kézben tartva megnyugtattak, hogy minden a legnagyobb rendben van, azzal a pár csillagozott értékkel (ha egyáltalán volt ilyen az eredményedben) nem is kell foglalkoznod.Laborleletedet a kezedben tartva talán Te magad is megnyugodtál, hogy tényleg nincsen nagyobb gond, mert ha lenne akkor biztosan több eltérés lenne az eredményben, de azért ott motoszkál a fejedben a gondolat, hogy jó jó, de akkor vajon miért vagyok folyton fáradt? Miért gyötörnek visszatérő fejfájások? Miért nem tudok aludni éjszakánként? Miért érzem magmat folyton felpuffadva? (Ide most gondolatban helyettesítsd be azt, vagy azokat a tüneteket, amik téged gyötörnek krónikus jelleggel.)

Talán már orvosnál is voltál a panaszaiddal, de a leletre tekintve megnyugtattak és esetleg a fejedre olvasták, hogy kicsit hipohonder vagy, vagy kicsit lazítanod kellene, el kellene menned egy kicsit szabadságra. Igaz?

De miért van ez?? Miért van az, hogy látszólag normális laboreredményeid ellenére mégsem érzed jól magadat?

A laborleletek eredményei a lakosság 95%-ának statisztikái alapján kerülnek meghatározásra. A laborok által meghatározott normál tartományba a lakosság legnagyobb része bele fog esni. Ez tiszta statisztika. Ha tanultál valaha statisztikát, biztosan emlékszel még a normal eloszlás haranggörbéjére. Így kerülnek meghatározásra a statisztikai tartományok. A lakosság legnagyobb százalékban az eloszlási haranggörbén helyezkedik el. A legtöbben a görbe kellős középen vannak. Aztán vannak, akiknek az értékei picivel jobbak a nagy átlagnál, vannak, akiknek picivel rosszabbak, de még ők is beleszámítanak a statisztikai normal értékbe.

Az a gond ezzel, hogy azok, akik ezen a görbén meghatározott normal értéken kívül esnek (tehát bizonyos labor értékeik vagy sokkal alacsonyabbak, vagy sokkal magasabbak a nagy átlagnál), azok az emberek a legtöbbször már valamilyen diagnosztizált betegség miatt esnek kívül ezen statisztikai görbén.

A hagyományos szempontból végzett laborleletek elemzése ebben az értelmezésben ki is merül. Ha a betegségek diagnosztizálása szempontjából nézzük, akkor bizonyos paraméterek esetében a normán kívüli értékek valóban már kialakult betegségekre hívhatják fel a figyelmet.  Ez tehát a hagyományos értelmezés. Kizárólag betegségek feltérképezésére szolgál.

Funkcionális Labor Értelmezés – Nézz be a problémák mögé!

Ezzel szemben, amikor FUNKCIONÁLIS szempontból értelmezek egy laboreredményt, akkor én egyáltalán nem betegségek felderítésére fókuszálok, (már csak azért is, mert én nem vagyok orvos!), hanem arra, hogy megfigyeljem, hogy az egyes eltérések ezen az úgynevezett normal tartományon belül milyen folyamatokra világíthatnak rá, amikkel kapcsolatban tenni kell és tenni érdemes annak érdekében, hogy a szervezet visszatérjen az OPTIMÁLIS egyensúlyba.Ezt jelenti a funkcionális szemlélet. A szervezet FUNKCIÓJÁT szeretnénk optimalizálni, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a tesünk működése visszatérjen az optimális egyensúlyba, ami tünetmentességet, jó közérzetet biztosít hosszú távon.

Funkcionális szempontból tehát nem elégszünk meg pusztán a statisztikai normal tartománnyal, mert a tünetek rendezése érdekében ez sajnos nem feltétlen elég.Az, hogy leletük a statisztikai normal értéken belül van, az pusztán arra elég, hogy elmondhassuk, még nem vagyunk betegek (vagy nem vagyunk súlyosan betegek), de arra nem feltétlen elég, hogy valóban jól is érezzük magunkat. Ha ez a cél, akkor nem elég a statisztikai normal tartományban lennünk, hanem a funkcionálisan optimális tartományt kell megcélozni.

Egyre több a krónikus beteg

A másik nagyon nagy probléma a laboreredmények statisztikai normál értékeivel, hogy a lakosság egészére vetített laborértékekből számított statisztikai normál paraméterek időről időre egyre jobban romlanak. Hogy miért van ez? Nézzünk csak körül. Egyre több a krónikusan beteg ember ebben a mai világban. Egyre több ember táplálkozik rosszul, egyre több az elhízott ember, az emberek keveset mozognak, stresszben élnek, és ezek a krónikus életviteli problémák természetesen a laborleletekben is meglátszanak.

A statisztikailag meghatározott normál laborértékek ennek megfelelően ugyanígy kitolódnak, mert egyre több krónikusan beteg ember látogat el a laborokba, és ezeknek az embereknek a laboreredményei is beleszámítanak a statisztikai normák meghatározásába. A statisztikai normál értékek tehát a krónikus irányba torzult népesség laboreredményeinek megfelelően, szintén eltorzulnak.  Ezt gyakorlatilag úgy értelmezhetjük, hogy a statisztikai normál értékek egyre jobban kitágulnak, de ezzel együtt az  egyes tartományok értékei is egyre távolabb és távolabb kerülnek a valódi optimális értékektől.

Funkcionális dekódoló rendszer – tanulj meg olvasni a sorok között!

Ennyi magyarázat után talán már sokkal jobban megértetted, hogy miért is fordul elő olyan gyakran az, hogy a leletedre pillantva úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben van, a valóságban viszont korántsem érzed magad kicsattanó egészségben.Láthatjuk, hogy hagyományos értelmezésben a standard vérvizsgálati leletek az előbb említett dolgok miatt nem sokmindenre használhatóak.Viszont ettől még nem kell legyintenünk rá és bevágni a fiókba vagy leküldeni a dokumentum megsemmisítőbe a laboreredményeket!Mindössze arra van szükség, hogy megtanuljuk helyesen értelmezni ezeket az eredményeket. Hogy megértsük, hogy az egyes paraméterek mögött milyen valós folyamatok húzódnak, és mit tehetünk annak érdekében, hogy visszaállítsuk ezeket az értékeket a funckionális optimumra, ami azt biztosítja, hogy szervezetünk újra visszabillenjen az egyensúlyba, tünetmentesekké váljunk, vagy akár időben figyelmeztessen arra, ha a szervezetben elindult egy olyan folyamat, amit még idejében érdemes visszafordítani.

Nézz a problémáid mögé! Tanuld meg értelmezni, hogy valójában mit rejt a felszín!

Ha szeretnéd megtudni, hogyan lehet olvasni a standard vérvizsgálati laboreredmények sorai között, és hogyan lehet funkcionális szempontból dekódolni a leletek eredményeit a valós okok után kutatva, jelentkezz a FUNKCIONÁLIS LABOR ÉRTELMEZÉS PROGRAMRA, ahol választ kaphatsz arról, miről is árulkodik a labor leleted.

 

Save

Hasonló cikkek

>