Megosztás:

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mi a köze az ételérzékenységeknek az autoimmun állapotokhoz.

Bármikor, amikor olyan ételt fogyasztasz, amire a tested érzékenységgel reagál, az gyulladást kelt a szervezetben.

Máshogy magyarázva, az érzékenységet okozó ételek fogyasztásával olajat öntesz a krónikus gyulladások tüzére.

Márpedig tudjuk, hogy a krónikus gyulladások minden autoimmun állapot hátterében megtalálhatóak, tehát az érzékenységet okozó ételek fogyasztása tovább ronthat a helyzeten.

A megoldás viszont nem annyira egyszerű, mint pusztán elkerülni azokat az ételeket, amire érzékeny vagy. 

Érdemes a dolgok mögé nézni, és feltenni azt a kérdést, hogy vajon miért vagy érzékeny arra az adott ételre.

Erre a kérdésre a válasz nem más, mint a lyukas bél-szindróma.

Előzőekben már meséltem neked erről a jelenségről és arról a háromlábú szék analógiáról, ami minden autoimmun állapotnál megfigyelhető a kiváltó okok között.

  • a genetikai tényezők, 
  • a környezeti komponensek és 
  • a lyukas bél-szindróma.

Ezek közül minden mindennel is összefügg.

Az ételérzékenységek azért alakulnak ki, mert a háttérben a lyukas bél-szindróma húzódik.

Tehát nem elég pusztán kiiktatni az ételérzékenységeket és kivezetni azokat az ételeket, amelyekre az adott egyén érzékeny. 

Ezzel egyidejűleg mindenképpen szükséges hogy foglalkozzunk a lyukas bél-szindróma visszafordításával. Ugyanis amíg ez nem történik meg, addig bármilyen hosszú ideig is vesszük ki azokat az adott esetben egyébként tápanyagdús ételeket az étkezésből, az állapot nem fog rendeződni, amíg a dolgok gyökerében nem rendezzük a kiváltó okokat. 

És ezt sajnos nagyon sokan elfelejtik. Manapság rohamosan terjednek a “mindenmentes” irányzatok, nagyon sok az ételérzékenység, nagyon sokan nagyon lelkesen vesznek ki különféle ételeket vagy összetevőket az étrendjükből, de nem foglalkoznak a dolgok hátterében meghúzódó valódi okok megcélzásával. Így pedig hosszú távon csak maguk ellen dolgoznak. 

Ha erről a témáról még többet szeretnél megtudni, akkor szeretettel ajánlom figyelmedbe az Autoimmun sorsfordító program című könyvemet, ahol mélyebben megismerheted a bélrendszeri egyensúlytalanságok megoldási stratégiáit is.

Hasonló cikkek

>