Megosztás:

nemzetközi Hashimoto konferenciára számos külföldi szakértővel készítettem interjút a Hashimoto pajzsmirigybetegség különböző aspektusairól. Ebben a videó összefoglalóban a természetes szárított pajzsmirigyhormon pótlásról készült interjúból emelem ki a legfőbb gondolatokat.

Az interjú alanya ezúttal Dr. Berndt Rieger volt, aki egy Németországban praktizáló, kifejezetten pajzsmirigyproblémák és Hashimoto kezelésére szakosodott orvos, aki a hormonpótlás terápiájára természetes szárított pajzsmirigyhormont javasol, oki terápiára pedig a funkcionális megközelítést alkalmazza.

***Miben jelenthet többet a szárított pajzsmirigy hormon pótlás? ***

A pajzsmirigy a T4 hormonon kívül még 27 különböző alhormont termel. Ha valakinek alulműködése van, és a hiányzó hormontermelés pótlására csak a T4 hormont alkalmazzák valamilyen szintetikus készítménnyel, akkor csak egy hormont pótoltunk, a többi 27 alhormont nem. A természetes, szárított pajzsmirigy készítmények alkalmazásával a T4-en kívül a további kritikus pajzsmirigy hormonok is pótlásra kerülnek. Emiatt a legtöbb esetben sokkal hamarabb, sokkal jobban érzi magát a páciens. A kétfajta hormonpótlási stratégia között ez a legfontosabb különbség.

*** Mik azok a lépések, amiket már ma megtehetsz? ***

Dr. Rieger is, és én is abban hiszünk, hogy előszőr mindig a tanulással kell kezdeni. Az egészség fejlesztése: önfejlesztés. Önmagunk egészséges működését kell megtanulni, de ezt egyáltalán nem biztos, hogy orvosoktól fogod tudni megtanulni. Segítőid olyan mentorok is lehetnek, akik nem orvosok, hanem tanítók, akik rávezetnek a helyes útra.
Dr. Rieger is azt tanítja meg a betegeinek, hogy vegyék vissza az irányítást a saját kezükbe. A pajzsmirigy egészsége az esetek nagy százalékában nem attól függ, hogy megtalálod-e a legjobb orvost. Nem arra van szükséged, hogy vakon vezessenek, hanem hogy tanulj, és vedd a saját kezedbe az irányítást, találj olyan mentorokat, akik már végig mentek ezen az úton, akik elsajátították azokat a stratégiákat, praktikákat, ami segítenek neked abban, hogy jobban legyél. Legyél te a saját sorsod kovácsa! Dr. Rieger is bizton állítja, hogy a Hashimoto visszafordítható, ha valaki megteszi a helyes lépéseket.

***Tesztelési, monitorozási lehetőségek***

Természetes szárított pajzsmirigy készítményeket alkalmazva elő szokott fordulni, hogy a monitorozásra szolgáló labor eredmények megtévesztő értéket mutatnak.
Dr. Rieger arra hívta fel a figyelmet, hogy a természetes hormonpótlás monitorozására a testhőmérséklet ellenőrzése sokkal megbízhatóbb, mint a laboros ellenőrzés.
Aki természetes pajzsmirigy hormonpótlást szed, elő szokott fordulni, hogy a TSH vagy akár a T4 túl alacsony értéket mutat, miközben a T3 érték felszökik. Dr. Rieger szerint ettől nem kell megijedni, és a teszt eredményeknél sokkal fontosabb, hogy az illető hogyan érzi magát.
Megfelelő ismeretek birtokában a természetes pajzsmirigy pótlás hatékonyságát saját magunk számára is meg tudjuk tanulni, tehát akár az önmonitorozás is lehetséges, de természetesen nem az orvosi terápia kiváltására!
A testhőmérséklet mérésével nagyon egyszerűen elvégezhető a pajzsmirigy állapotának felmérése és monitorozása. A testhőmérséklet reggel 36,3-37,3 között kell, hogy legyen. (Peteérés esetén nőknél lehet eltérés.) A reggeli testhőmérséklet minden labornál jobban jelzi, ha probléma van a pajzsmiriggyel és a hormonháztartással.

*** Hol tudsz hozzájutni? ****

A természetes pajzsmirigy hormon receptköteles orvosság. Jelenleg Ausztriában és Németországban érhető el, és bár nem a legegyszerűbb beszerezni, de távolról sem lehetetlen hozzáférni ezekhez a lehetőségekhez. Mint mindenben, itt is a legfontosabb első lépés a helyes forrásból szerzett tájékozódás. Programjaim tanulói számára megtanítom, hogyan tudják felderíteni és igénybe venni ezeket a lehetőségeket.

 ***HOGYAN TOVÁBB? ****

Ha te is elfogadod, hogy a változáshoz vezető első lépés mindig a tanulással kezdődik, és te is szeretnéd a saját kezedbe venni az irányítást az egészségeddel kapcsolatban, akkor gyere és indulj el Te is ezen az úton IDE kattintva a Vitalitás Műhely AJÁNDÉK tréning-sorozat tanításai mentén!

Hasonló cikkek

>