Megosztás:

Üdvözöllek, a mai videó a második része annak a sorozatnak, amiben sorra veszem azokat a tipikus hibákat, amiket szeretném ha elkerülnél, amikor bármilyen új étrendbe kezdesz, legyen szó az Autoimmun Protokoll (AIP) étrendről vagy bármi másról.

Az első videóban arról volt szó, hogy a legtöbben fejest ugranak a változtatásba. Például egyik napról a másikra felhagynak a kenyér fogyasztásával, és csodálkoznak hogy kopog a szemük az éhségtől.

Én nem vagyok híve az éhezésnek, sőt!

Ahogyan a sorozat első videójában is említettem, érdemes több időt szánni az alapozásra, mielőtt fejest ugranál bármilyen étrendi irányzat elveibe.

Az első alapozó stratégia a tápanyagsűrűség biztosítása. Ezt én szeretem a zöldségmatek koncepcióval kezdeni. A tápanyagdús étkezések összeállítása mindig ezzel kezdődik. Erről beszéltem az előző videóban. Ha még nem láttad, akkor feltétlen kezdd azzal, mert az első alapozó stratégiára épül a mai, második.

Ez pedig nem más, mint a szénhidrátok kérdése. A friss, nyers zöldségek ugyanis bármennyire is tápanyagdúsak, a legtöbb embernek még nagyobb mennyiségben fogyasztva sem fedezi a szénhidrát szükségletét. Ebből a szempontból nagy eltérések lehetnek, és itt az általános mennyiségek meghatározása helyett, fontosabb lehet először a minőséget meghatározni.

Az előző videómban említett példánál maradva, ha valaki egyik napról a másikra úgy dönt, hogy nem fogyaszt kenyeret (ami egyébként sok szempontból egy jó döntés lehet, főleg autoimmunitás esetén), akkor nem mindegy, hogy a korábban a kenyérből elfogyasztott szénhidrátot milyen ételekkel helyettesíti.

És itt jönnek szóba az úgynevezett biztonságos keményítősök. Attól biztonságosak, hogy amikor ezeket fogyasztjuk, akkor szénhidráthoz jutunk anélkül, hogy bármilyen toxinnal (például gyulladáskeltő glutén fehérjével, vagy lektinekkel illetve egyéb antitápanyagokkal) terhelnénk meg a bélrendszerünket.

A biztonságos keményítősöket én szeretem két további csoportra bontani.

  • Az első csoportba tartoznak azok a biztonságos keményítő források, amelyek autoimmunitásban is bátran fogyaszthatók – ilyenek például a különböző édesburgonya félék, a főzőbanán, az egzotikusabb taro- és manióka féleségek.
  • A másik csoportba tartoznak azok a szénhidrát források, amelyek gondos konyhatechnikai előkészítéssel biztonságossá, vagy biztonságosabbá tehetők. Ilyenek például a rizs, a teljes értékű, megfelelően előkészített gluténmentes gabonák, vagy akár a burgonya is, de persze fogyasztásuknál itt is érdemes figyelembe venni az egyéni toleranciákat, metabolikus faktorokat, illetve egyéb egyéni tényezőket.

A lényeg az – főleg, ha a kenyér elhagyása az egyik célod -, hogy a megfelelő mennyiségű és (főképpen) minőségű szénhidrát forrásokra is figyeljünk oda az étkezéseknél. 

Főétkezésenként egy-egy maréknyi biztonságos keményítőt tartalmazó, lehetőleg valódi, teljes értékű alapanyagból elkészített körettel tudjuk a legjobban helyettesíteni a kenyér elhagyásával kiiktatott szénhidrát kalóriákat, méghozzá toxinmentes, ugyanakkor tápanyagdús módon, anélkül, hogy számolgatnunk kellene a grammokat.

Ha te is vizuális típus vagy, mint én, és mindazt, amit eddig hallottál, szeretnél a tányérodon is megvalósítani, akkor szerezz hozzá inspirációt a zárt csoportomban.

Iratkozz fel a csoportba, ahol mások tányérjain is követni tudod a V.Á.L.T.S.® Alapozást a V pillér körül, hogy lendületben tudd tartani magadat.

És ami még ennél is fontosabb, tartsd lendületben saját magadat!

Ehhez használhatod a V.Á.L.T.S.® Naplót, ahol a napi gondolatok rovatban megfogalmazhatod az étrendi változtatásokkal kapcsolatos aktuális érzéseidet.

A változások mindig előhozhatnak ambivalens érzéseket benned.

Például lelkesedést (hú, annyira szükségem van erre!), vagy félelmeket (Vajon jól csinálom?), vagy ön-szabotáló érzéseket (vajon lesz elég időm megvalósítani ezeket?), vagy büszkeséget (büszke vagyok magamra, hogy megcsináltam!)

Ezeket mindig jó kiírni magadból. Akár rossz, akár jó érzések kerítenek hatalmukba, vagy ezek felváltva, vagy akár vegyesen. Fogalmazd meg, és írd le az ezzel kapcsolatos gondolataidat.

Akármilyen apró dolognak is tűnik ez az alapozó stratégia, amit ma megosztottam veled, valójában egy hatalmas lépés a sorsfordításod útján!

Iratkozz fel a blogomra, a csoportba, és tartsd magadat lendületben! Tarts velem ennek a videó sorozatnak a következő részében is, ahol a következő fontos alapozó stratégiai lépést fogom megosztani veled.

FIGYELEM: Csatlakozz a 28 napos AIP-TÁLALÓ Inspirációhoz, ahol a közösség erejével inspirálunk, és segítünk neked megvalósítani az alapozó stratégiákat. Iratkozz fel itt, és máris küldöm a csatlakozási linket a zárt csoporthoz!

Hasonló cikkek

>