Megosztás:

Cycles and rituals are big part of Cretan traditional life - for Englishscroll down

A krétai mediterrán életmódról szóló cikksorozat mai harmadik részében, az írások szerzője Jouko Kivimetsä, a természet ciklusairól és az ehhez kapcsolódó rituálék szerepéről mesél nekünk. Ezek nagy jelentőséggel bírnak a krétai hagyományos életmód részeként.

A krétaiak és más görög szigetek lakói előkelő helyet foglalnak el a hosszú élettartam statisztikákban. Ikaria kis szigete a mai napig tartja pozícióját. Mindez annak köszönhető, ahogy az ottani emberek mindig is élték az életüket a “civilizáció” előtt.

Számomra az "elveszett bölcsesség" egyértelmű jele, amikor a régi szokásoktól és életmódtól való elszakadás oda vezet, hogy az embereket elérik mindazok az egészségi problémák, amelyek a nyugati országokat sújtják: elhízás, cukorbetegség, rák, szív- és érrendszeri betegségek, demencia.

“Én örülök annak, hogy a 80-as évek vége óta tanúja lehettem az ősi krétai életmódnak - sőt mind a mai napig, hiszen néhány “eldugott” faluban még mindig jelen van.” - mondja Jouko.

Az ősi bölcsesség egyik pillére a krétai életmód részeként, az évszakok követése. Együtt élni azzal, amit a talaj, a bokrok és a fák kínálnak az embernek az év különböző időszakaiban.

Nem pedig egész évben ugyanazokat az ételeket enni…

A természet pontosan tudja, hogy az adott féltekén élő embereknek mit és mikor jó fogyasztani. Egyszerűen mesteri, ahogyan ezt a természet kialakította.

A hagyományos krétaiak még mindig nagy mértékben hagyatkoznak azokra az alapanyagokra, amelyeket helyben tudnak gyűjteni vagy termelni. (Hasonlóan ahhoz például, ahogyan a franciák is “megvadulnak”, amikor spárgaszezon van.)

Kréta szigetén egész évben folyamatosan szezonja van valaminek!

  • A téli hónapokban a horta, vagyis az ehető vadnövények vannak buja növekedésben, és ez a gombák, csigák, különböző tengeri herkentyűk szezonja is.
  • Később, tavasszal a kerti növények , a zsenge cukkini, (amelynek a virágait is felhasználják), az uborka, saláta, kelkáposzta, lóbab és szőlő levele, amit dolmades tekercsekhez használnak.
  • Nyár felé haladva vad articsókát, póréhagymát, fokhagymát és rengeteg fűszernövényt is találni a természetben.
  • A forró nyár folyamán érik be a lédús paradicsom, a padlizsán, a tökfélék, és később, augusztusban az isteni görögdinnye, amely jól illik a legforróbb évszakhoz.
  • Az ősz felé fordulva pedig beérik a szőlő is, amely nagyon finom édes! A szeptember a gyümölcsök, bogyós gyümölcsök és diófélék pompás időszaka! Jön a füge, gránátalma, narancs, mandarin, avokádó, tüskés körte, szilva, bogyós gyümölcsök, szeder, dió, mandula, pisztácia és később birsalma szezonja.

A legszentebb, isteni termés novembertől januárig az olajbogyó, amely Kréta szigetének 5 millió fájáról származik. Az olajbogyó endemikus fa ezen a szubtrópusi éghajlaton, az olajbogyó hazája, amiről még a mítoszokban és az ősi mesékben is olvasni lehet.

A krétai olívaolaj, amelyet gondosan préselnek egy különleges fajtájú olajbogyóból, a legjobb minőségű a világon. Ez az olaj évezredek óta a robosztus egészség alapja, és a mai napig Kréta első számú exportterméke.

A természet körforgása és a nap mozgása a faluban élő közösségeket a természet ciklusaihoz kapcsolódó rituálék mentén is összekovácsolják.

Ezek a törzsi rituálék évezredek óta fontosak voltak, és a mai napig azok maradtak.

Határozottan úgy gondolom, hogy a világ minden táján újra kellene éleszteni ezeket a törzsi szokásokat.

Március 20. a tavaszi napéjegyenlőség mindenkit összehoz a világon. A nap mindenhol pontosan ugyanolyan hosszú minden ember számára. Ez szeptember 23-án ismét bekövetkezik, az őszi napfordulókor.

A tavaszi napforduló időpontját a téli visszavonulás időszaka után az ősi hagyományok az új élet fakadásának ünnepeként tisztelték, amikor a télen megpihent magvak újra robbanásszerűen növekedni kezdenek.

Ezeknek a tavaszi rituáléknak már a minószi időkben is fontos szerepük volt a krétai kultúrában. Akkoriban az emberek hosszan zarándokoltak a szent helyekre, ott termékenységi rituálékat tartottak, áldozatokat mutattak be, például bárányt vágtak le a bűnök megtisztítására, és cserébe jó termést kaptak az istenektől. Az ezen alapuló húsvét a krétaiak legfontosabb ünnepe még ma is, és nagyon mély gyökerekhez nyúlnak vissza, még a kereszténység előtti időkből. Az első számú istenség 4.000 évvel ezelőtt a Földanya volt.

A leghíresebb minószi palota, a Heraklion melletti Knósszosz mögött található a Juktasz-hegy. Ott a mai napig áll a Földanya temploma, ahová a zarándokok tartottak.

A zarándok útvonal mentén, a knósszoszi palota mellett helyezkedik el az a horta farm, ahol korabeli “zarándokok” gyűjtögetik az ehető vadnövényeket a 150 fás olajfaligetben, megélve a mindennapokban azt az ősi életmódot, amiről a mai írás szólt.

Jouko, a horta farm alapítója és a különleges krétai tanulmányutak vezetője a mai napig szervez elvonulásokat azokba az “eldugott” krétai falvakba, ahol ezek a régi hagyományok még mindig élnek.

A tavaszi elvonulásra az utolsó helyek egyikét itt tudod elcsípni, de már nem sokáig:

https://wild-being.com/trip-to-crete/

Számomra hatalmas megtiszteltetés, hogy a tavaszi turnusban ott leszek én is kísérőként és oktatóként, hogy a Funkcionális Medicina Életmódprogram elveit közvetítsem és adjam át ezeken az élményeken és az elfogyaszott étkezéseken keresztül.

Szeretettel várunk!

Kata és Jouko

***

IN ENGLISH: 

Cycles and rituals are big part of Cretan traditional life

by Jouko Kivimetsä

Why did Cretans and other Greek island people use to soar in longevity statistics is logical. And the small island of Ikaria still does. It is everything they used to do before getting ”civilized”. To me, it is a clear sign of ”lost wisdom” being efficient, when abandoning the old habits and lifestyle led to getting all of the same troubles that are plaguing Western countries: obesity, diabetes, cancers, coronary illnesses, dementia. I am so happy, since the end of the 80’s, I still managed to witness the old Cretan ways of life - and still in some desolate villages there.

One part of the old wisdom within the Cretan Diet is to follow the seasons. To enjoy what the soil, the bushes and trees are offering at different times of the year. And not eat the same dishes all year round. Nature knows what people in that hemisphere should eat and when. The whole cycle of the year is so genius!

The traditional Cretans still eat very much what is out there to grab, just close by. Like the French get wild when the asparagus season is there. Cretans have some season going on all year around! In the winter it is nature's time for wild food: horta (wild edible greens), mushrooms, snails, sea food of different types. Later in the spring many green garden plants flourish like young zucchinis (also the flowers are used), cucumbers, lettuce, kale, broad beans and wine leaves are used for dolmades. One can also find wild artichokes, leak, garlic and loads of herbs all along towards the summer.

Along the hot summer, fleshy tomatoes, aubergines, pumpkins get ripe and later in August the divine watermelons that fit well the hottest season. When turning towards the autumn grapes get ready and they are so yummy! September is a glorious time of fruits, berries and nuts! Figs, pomegranates, oranges, mandarines, avocados, prickly pears, plums, crataegus berries, brambles, walnuts, almonds, pistachios and later quinces.

The holiest, divine crop is from November to January, the olives from the 5 million trees Crete has. Olive is an endemic tree in this subtropical climate, the home of the olive even in myths and tales. The quality of the Cretan olive oil, carefully pressed from a special brand of olives, is the best in the world. This oil has been a foundation of good health for thousands of years and is still the number one export product of Crete.

The cycles of nature and movements of the sun also unite village tribes to their ancestors and to each other, to support one another and feel united and rooted. These rituals have been so important thousands of years and still in the near past. I strongly think that they should be revived everywhere. Like today, 20th of March 11 pm Cretan time, is the day of Equinox. This day brings everybody on the globe together. The day everywhere is of the exact same length for all humans today. This comes again on the 23rd of September. This time was celebrated as the time of new growth and beginning of activities after hibernation. The seeds that have rested in the winter start to grow in an exploding manner.

These spring rituals have had an important role already in the Minoan times. Then people had long walks to holy places, had rituals of fertility there, made sacrifices like slaughtering a lamb for purifying sins and getting good crops in return from the gods. Easter, based on this, is the most important celebration for the Cretans still and it has very deep roots even before Christianity. The number one divinity 4000 years ago was Mother Earth.

Behind the most famous Minoan palace, Knossos near Heraklion, is the mount Juktas. There is still the temple of Mother Earth where the processions walked. This route goes through our hortafarm which is next to the palace of Knossos. Our ”pilgrimizers” work there to pick horta and it has 150 olive trees. This will be a place of visit to anyone later this year. You will hear more of this development, the new type of ”lifestyle residence”.

The writer of this blog arranges special tours to the villages where the old traditions are still alive.

Learn more about the upcoming tour, and be quick to catch the last available spots here:

https://wild-being.com/trip-to-crete/

Hasonló cikkek

>