2021. március 28.

Megosztás:

Hormon & immun-egyensúlyozó biohacker tippek : hatodik rész

Volt már veled úgy, hogy hiába aludtál sokáig egy későre nyúlt este után, mégsem ébredtél kipihenten?

A szervezetünk belső órája a Nap ciklusaihoz igazodik. Ez a belső óra vezérli a szervezetünk alapvető funkcióit, vagyis, hogy mikor milyen tevékenységekre, ezekhez pedig milyen, időszakosan szabályozott hormonokra van a leginkább szükségünk.

Este tíz és hajnali kettő között például a növekedési hormon ideje jön el, amelynek feladata, hogy újjáépítse a károsodott sejteket és szöveteket, valamint új sejteket állítson elő. Ebben ez időintervallumban a legalacsonyabb a kortizol szintje, és legmagasabb a melatoniné, mely utóbbi a pihentető alvást segíti elő.
Kb. hajnali kettő és négy óra között pedig a máj és az epehólyag lép munkába, hogy a test méregtelenítő folyamatai kapcsolhassanak intenzívebb fokozatra.

Amennyiben elmulasztjuk ezeket az időablakokat, a szervezetünk nem állítja át automatikusan az óráját. Egyszerűen lecsúszunk ezekről a lehetőségekről, ennek pedig a hormonháztartásunk issza meg a levét. A gyakori éjszakázás tehát felboríthatja a kortizol természetes ritmusát, megzavarja a melatonintermelést, és összekuszálja a hormonháztartásunk egészét.

Természetesen lehet olyan helyzet, ami miatt alkalomadtán fenn kell, vagy fenn akarunk maradni későbbig, a kimaradást pedig lefedhetjük azzal, ha „betárazunk alvásból”, vagyis, általánosságban véve, időben megyünk aludni, amikor csak tehetjük.

Egyszerűen fogalmazva, minden éjfél előtt átaludt óra duplán számít a pihenés szempontjából.

Tehát amikor csak lehetséges, feküdj le tíz órakor vagy azelőtt, hogy betárazz a pihentető alvásból azokra az esetekre, amikor ez nem sikerül, vagy hogy ellensúlyozd a korábbi kimaradást.

A legjobb – főleg, ha valamilyen krónikus állapot visszafordítására törekszel – hogy következetesen mindig ugyanakkor, és legkésőbb 10 órakor feküdj le aludni, és hagyj elég időt magadnak az alvásra.

Ha megfelelő időben fekszel és megfelelő mennyiségűt alszol, könnyebben ébredsz majd, könnyebben telnek a napjaid, és a hormonjaid is kiegyensúlyozottabbak lehetnek.

Aludj jól és váljék egészségedre!

Gyere és ismerj meg további tippeket is arról, hogyan egyensúlyozd ki immunrendszered működését, hogy visszaszerezd életerődet, energiádat, vitalitásodat!

Regisztrálj a Vitalitás Műhely AJÁNDÉK videotréning-sorozatra és ismerd meg a vitalitásod felé vezető út további mérföldköveit!

Vitalitás Műhely

Hasonló cikkek

>