Zöldfűszeres sültcsirke

Az egészben sült csirke sütése nem bonyolult, azonban ha még nem csináltad, tarthatsz attól, hogyan fog rendesen átsülni. Ezen segít, ha kicsit szétbontod, eltávolítod a gerincét és kiteríted mint egy pillangót, így a egyenletesen át tud sülni, a bőre pedig mindenhol ropogós lesz. Ezt a szétbontási technikát “spatchcock”-nak is nevezik.

A sütéshez felesleges gerincet használd fel gyógyító csontleves alaplé készítéséhez, amely fogyasztása fontos szerepet játszik a bélrendszeri regenerációban és az immunrendszer kiegyensúlyozásában.

A zöldfűszeres vajtól még inkább szaftos és ízletes lesz a hús. Ha még eliminációs időszakban vagy, használj a vaj vagy ghí helyett kókuszzsírt.

A csirkéből válassz lehetőleg szabadon tartott, kapirgálósat. Nézz körül a V.Á.L.T.S.® Piactéren beszerzési forrásért.

Jó főzőcskézést, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!

Print Recipe
Zöldfűszeres sültcsirke
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 45 perc
Pihentetés 15 perc
Mennyiség
adag
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 45 perc
Pihentetés 15 perc
Mennyiség
adag
Elkészítés
  1. Melegítsd elő a sütőt 220 °C fokra.
  2. A csirkét töröld szárazra és helyezd egy vágódeszkára
  3. Egy éles késsel, vagy csirkebontó ollóval vágd végig a gerinc két oldalát és vedd ki a gerincét.
  4. Tedd el a gerincet gyógyító csontleves alaplé készítéséhez.
  5. Fordítsd meg a csirkét és nyisd szét, mint egy könyvet. A mellét lenyomva a csirke kiterül.
  6. A lábak és szárnyak oldalra álljanak, mellel lefelé.
  7. Keverd össze a vajat/ghít/kókuszzsírt a sóval, az apróra vágott zöldfűszerekkel, a fokhagymaporral és a vöröshagymaporral.
  8. A kezeddel óvatosan lazítsd fel a csirke bőrét és alaposan kend be a bőre alatt a mellehúsát, combjait, szárnyait a fűszervajjal.
  9. A megmaradt fűszervajjal alaposan kend be kívül is a bőrét a csirkének.
  10. Fűszerezés után a csirke szárnyait dugd a melle alá, és óvatosan helyezd a csirkét a tepsire mellével felfelé.
  11. Tedd a tepsit a sütőbe és süsd készre a csirkét.
  12. Pihentesd felvágás előtt 15 percig a megsült csirkét, így nem fog kifolyni a szaftja felvágáskor.
  13. Tálald fűszeres cukkini karikákkal, vegyes zöldséggel, édesburgonya- vagy karfiolpürével.
Megjegyzés

Recept és kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/369576713181251296/