Az egészben sült csirke sütése nem bonyolult, azonban ha még nem csináltad, tarthatsz attól, hogyan fog rendesen átsülni. Ezen segít, ha kicsit szétbontod, eltávolítod a gerincét és kiteríted mint egy pillangót, így a egyenletesen át tud sülni, a bőre pedig mindenhol ropogós lesz. Ezt a szétbontási technikát „spatchcock”-nak is nevezik.
A sütéshez felesleges gerincet használd fel gyógyító csontleves alaplé készítéséhez, amely fogyasztása fontos szerepet játszik a bélrendszeri regenerációban és az immunrendszer kiegyensúlyozásában.
A zöldfűszeres vajtól még inkább szaftos és ízletes lesz a hús. Ha még eliminációs időszakban vagy, használj a vaj vagy ghí helyett kókuszzsírt.
A csirkéből válassz lehetőleg szabadon tartott, kapirgálósat. Nézz körül a V.Á.L.T.S.® Piactéren beszerzési forrásért.
Jó főzőcskézést, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!
Előkészítés | 10 perc |
Sütés/főzés | 45 perc |
Pihentetés | 15 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 1 egész csirke
- 15 gramm friss zöldfűszer keverék (kakukkfű, zsálya, rozmaring)
- 3 evőkanál vaj vagy ghí (kókuszzsír)
- 1/2 evőkanál természetes kősó vagy tengeri só
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 1/4 teáskanál vöröshagymapor
Hozzávalók
|
|
- Melegítsd elő a sütőt 220 °C fokra.
- A csirkét töröld szárazra és helyezd egy vágódeszkára
- Egy éles késsel, vagy csirkebontó ollóval vágd végig a gerinc két oldalát és vedd ki a gerincét.
- Tedd el a gerincet gyógyító csontleves alaplé készítéséhez.
- Fordítsd meg a csirkét és nyisd szét, mint egy könyvet. A mellét lenyomva a csirke kiterül.
- A lábak és szárnyak oldalra álljanak, mellel lefelé.
- Keverd össze a vajat/ghít/kókuszzsírt a sóval, az apróra vágott zöldfűszerekkel, a fokhagymaporral és a vöröshagymaporral.
- A kezeddel óvatosan lazítsd fel a csirke bőrét és alaposan kend be a bőre alatt a mellehúsát, combjait, szárnyait a fűszervajjal.
- A megmaradt fűszervajjal alaposan kend be kívül is a bőrét a csirkének.
- Fűszerezés után a csirke szárnyait dugd a melle alá, és óvatosan helyezd a csirkét a tepsire mellével felfelé.
- Tedd a tepsit a sütőbe és süsd készre a csirkét.
- Pihentesd felvágás előtt 15 percig a megsült csirkét, így nem fog kifolyni a szaftja felvágáskor.
- Tálald fűszeres cukkini karikákkal, vegyes zöldséggel, édesburgonya- vagy karfiolpürével.
Recept és kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/369576713181251296/