Töltött sütőtök

Ez a finom, egészséges töltött sütőtök quinoával, áfonyával, kelkáposztával és csicseriborsóval egy szuper visszavezetős étel, amely a vegetáriánus irányzatba is beleilleszthető. A korábbi receptek közt találsz már jó néhány visszavezetőset, lapozz vissza bátran.

Hosszú távon a hüvelyesek és a gluténmentes gabonák, álgabonák visszavezethetőek. Az AIP eliminációt követően ezeket megfelelően előkészítve, majd hosszan főzve érdemes fogyasztani, hogy így csökkentsük az antitápanyagtartalmukat.

A töltött sütőtök ősztől tél végéig remek választás felderíteni egy szürke napot a szivárvány színeivel. És nemcsak a látvány ér fel egy színterápiával. A változatos, tápanyagdús összetevők a sejtjeinket is gyönyörködtetik. A kelkáposzta a kénesekhez és a zöldlevelesekhez is sorolható, a sütőtök pedig színes, így a zöldségmatekot is kipipálhatod egyetlen fogással. Ha elvi okokból nem fogyasztasz állati eredetű fehérjéket, akkor a receptben szereplő csicseriborsó és quinoa fehérjeforrásként is szóba jön. Vagy tálald tetszőleges hússal, hallal.

Jó főzőcskézés, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!

Print Recipe
Töltött sütőtök
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 1 óra
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 1 óra
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Helyezz egy tepsit a sütőbe és melegítsd elő 200 °C fokra.
  2. A sütőtököket vágd félbe, szedd ki a magokat egy kanál segítségével, majd helyezd a tepsibe őket a vágott oldalukkal felfelé.
  3. Enyhén olajozd meg kb. 1 teáskanál kókuszolajjal, majd ízlés szerint sózd, borsozd.
  4. Süsd addig, amíg egy villát könnyen bele tudsz szúrni.
  5. Ezután vedd ki a sütőből, és tedd félre hűlni.
  6. A sütőt vedd kisebb fokozatra, kb. 190 °C fokra.
  7. Amíg sül a tök a megfelelően előkészített csicseriborsót főzd puhára annyi vízben, hogy ellepje, majd szűrd le.
  8. Forrald fel egy lábasban a húslevest.
  9. Add hozzá a quinoát, vedd kisebbre a hőfokot, és lefedve párold addig, amíg a leves nagy részét felszívja.
  10. Ezután vedd le a tűzhelyről, és hagyd lefedve hűlni.
  11. Egy nagy serpenyőben közepes hőfokon melegítsd fel a maradék 1 teáskanál olajat.
  12. Add hozzá az apróra vágott kelkáposztát, és fonnyaszd meg.
  13. Add hozzá a fokhagymát, oregánót, sót.
  14. Picit pirítsd őket, majd add hozzá a csicseriborsót, narancslevet, narancs héját, és öntsd hozzá a főtt quionát, majd legvégül az áfonyát.
  15. Miután a tök eléggé kihűlt, egy kanál segítségével vájd ki a belsejét úgy, hogy maradjon kb. 1 cm-es szegélye.
  16. A kivájt tökdarabokat félreteheted későbbi felhasználásra, vagy hozzákeverheted a töltelékhez is.
  17. Töltsd meg a tököket a töltelékkel, majd tedd vissza a sütőbe őket 190 °C fokra, és süsd 10-15 percig.
Megjegyzés

Recept és kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/369576713179227842