Ez a finom, egészséges töltött sütőtök quinoával, áfonyával, kelkáposztával és csicseriborsóval egy szuper visszavezetős étel, amely a vegetáriánus irányzatba is beleilleszthető. A korábbi receptek közt találsz már jó néhány visszavezetőset, lapozz vissza bátran.
Hosszú távon a hüvelyesek és a gluténmentes gabonák, álgabonák visszavezethetőek. Az AIP eliminációt követően ezeket megfelelően előkészítve, majd hosszan főzve érdemes fogyasztani, hogy így csökkentsük az antitápanyagtartalmukat.
A töltött sütőtök ősztől tél végéig remek választás felderíteni egy szürke napot a szivárvány színeivel. És nemcsak a látvány ér fel egy színterápiával. A változatos, tápanyagdús összetevők a sejtjeinket is gyönyörködtetik. A kelkáposzta a kénesekhez és a zöldlevelesekhez is sorolható, a sütőtök pedig színes, így a zöldségmatekot is kipipálhatod egyetlen fogással. Ha elvi okokból nem fogyasztasz állati eredetű fehérjéket, akkor a receptben szereplő csicseriborsó és quinoa fehérjeforrásként is szóba jön. Vagy tálald tetszőleges hússal, hallal.
Jó főzőcskézés, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!

Előkészítés | 10 perc |
Sütés/főzés | 1 óra |
Mennyiség | adag |
- 2 db közepes sütőtök
- 2 teáskanál kókuszolaj
- 135 gramm quinoa visszavezetős
- 3,5 dl csontleves alaplé
- 1 kisebb kelkáposzta
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1/2 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
- 1/2 teáskanál fekete bors visszavezetős, elhagyható
- 85 gramm csicseriborsó visszavezetős
- 1 db narancs héja
- 1 evőanál narancslé
- 4 dkg szárított áfonya
Hozzávalók
| ![]() |
- Helyezz egy tepsit a sütőbe és melegítsd elő 200 °C fokra.
- A sütőtököket vágd félbe, szedd ki a magokat egy kanál segítségével, majd helyezd a tepsibe őket a vágott oldalukkal felfelé.
- Enyhén olajozd meg kb. 1 teáskanál kókuszolajjal, majd ízlés szerint sózd, borsozd.
- Süsd addig, amíg egy villát könnyen bele tudsz szúrni.
- Ezután vedd ki a sütőből, és tedd félre hűlni.
- A sütőt vedd kisebb fokozatra, kb. 190 °C fokra.
- Amíg sül a tök a megfelelően előkészített csicseriborsót főzd puhára annyi vízben, hogy ellepje, majd szűrd le.
- Forrald fel egy lábasban a húslevest.
- Add hozzá a quinoát, vedd kisebbre a hőfokot, és lefedve párold addig, amíg a leves nagy részét felszívja.
- Ezután vedd le a tűzhelyről, és hagyd lefedve hűlni.
- Egy nagy serpenyőben közepes hőfokon melegítsd fel a maradék 1 teáskanál olajat.
- Add hozzá az apróra vágott kelkáposztát, és fonnyaszd meg.
- Add hozzá a fokhagymát, oregánót, sót.
- Picit pirítsd őket, majd add hozzá a csicseriborsót, narancslevet, narancs héját, és öntsd hozzá a főtt quionát, majd legvégül az áfonyát.
- Miután a tök eléggé kihűlt, egy kanál segítségével vájd ki a belsejét úgy, hogy maradjon kb. 1 cm-es szegélye.
- A kivájt tökdarabokat félreteheted későbbi felhasználásra, vagy hozzákeverheted a töltelékhez is.
- Töltsd meg a tököket a töltelékkel, majd tedd vissza a sütőbe őket 190 °C fokra, és süsd 10-15 percig.
Recept és kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/369576713179227842