Ismét egy nagyon ízletes és könnyen elkészíthető receptet ajánlok neked a hétköznapokra. Ha nem csak a tányérodra szeretnéd pakolni a zöldségmatekot, és van rá fél órád, akkor érdemes elővenni a serpenyődet. A spenót a zöld levelesek közé tartozik, a hagyma, fokhagyma, gomba a kénesek közé, a cukkini a színesek közé, így teljesül a3x3-as matek ebben az ételben.
A cukkini helyett választhatsz bármilyen szezonális téli tököt is. Sonkatökkel, Hokkaidóval vagy nagydobosival is kipróbálhatod. Ezek a tökök is mind a színes kategóriába esnek.
Jó főzőcskézést, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!
Előkészítés | 10 perc |
Sütés/főzés | 40 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 3-4 db közepes méretű cukkini
- 45 dkg darált marhahús
- 50 gramm spenót levél
- 30 dkg gomba vagy karfiol apróra vágva (gomba visszavezetős)
- 2 db apróra vágott újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 db kalamata olivabogyó negyedelve
- 2 teáskanál extra szűz olivaolaj
- 1 csipet természetes kősó vagy tengeri só
- 1 teáskanál bazsalikom apróra vágva, vagy szárított bazsalikom
- 1 db avokádó kockákra vágva Elhagyható, csak "díszítés"
Hozzávalók
|
|
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Mossuk meg a cukkiniket, vágjuk félbe őket hosszában.
- Kaparjuk ki a belsejét egy kanál segítségével. Készítsünk kis csónakokat belőlük. Érdemes az aljukat egyenesre vágni, hogy egyenletesen megsüljenek a sütőben. A kikapart belsejét aprítsuk fel és tegyük félre.
- Készítsünk egy keveréket. Egy pohárba tegyünk 1 teáskanál olajat, fokhagymanyomóval préseljünk bele 1 gerezd fokhagymát, egy csipet sót és szárított, vagy friss bazsalikomot.
- Az elkészült keverékkel vékonyan kenjük meg a kis csónakjainkat és betesszük őket a sütőbe kb. 20 percre, vagy addig, amíg szépen megbarnulnak a széleik.
- Beletesszük egy serpenyőbe a többi hozzávalót: a darált húst, a spenótot, az apróra vágott újhagymát, fokhagymát, gombát, valamint a félretett cukkiniből kivájt darabokat, olajbogyókat, bazsalikomot, sót ízlés szerint, valamint 1 teáskanál olívaolajat.
- Alaposan összekeverjük, és addig sütjük amíg a hús elkészül, illetve elfő a leve.
- Amikor elkészülnek a sütőben a cukkini hajók, és a serpenyőben is elkészült a töltelék, akkor egyszerűen megtöltjük egy kanál segítségével a cukkini csónakokat a húsos töltelékkel.
- Tegyük vissza még pár percre a sütőbe a megtöltött cukkini hajókat és süssük készre a töltelékkel együtt.
- Tetejét szórjuk meg friss bazsalikommal, apróra vágott avokádóval, vagy újhagyma karikákkal ízlés szerint.
Figyelj arra, hogy az összetevőkhöz minőségi alapanyagokat szerezz. Ezzel kapcsolatban olvasd el az ajánlásainkat a Beszerzési források oldalon.
Recept és kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/369576713173843072/