Az Autoimmun Protokoll (AIP) étrenden biztonságos keményítősként fogyaszthatsz tarót, jamsz gyökeret, manióka/cassava gyökeret. Ezekre az egzotikus alapanyagokra az elkészítés, felhasználás során normál burgonyaként gondolj. Annyi különbséggel, hogy ezeket mindenképpen alaposan meg kell főznöd először őket és utána kedved szerint variálhatod az elkészítési módozatokat.
Készíthetsz belőlük pürét, hagymás-tört taró, jamsz, manióka/cassava köretet, tepsiben sütve lepényként, vagy hasábokra vágva is tökéletes biztonságos keményítő források.
Csak a képzeleted szab határt 🙂
Előkészítés | 10 perc |
Sütés/főzés | 45 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 1 kg friss taró, jamsz, manióka/cassava (kb 8-10 kisebb db)
- 3 evőkanál marhafaggyú (vagy helyettesítheti mangalicazsír, kókuszolajjal)
- 2 teáskanál szárított kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma vagy 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 1/2 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
Hozzávalók
|
|
- Tegyük a tarókat hámozva, felkockázva egy párolóedénybe, vagy egy lábasban pároljuk meg őket.
- NAGYON FONTOS! A manióka/cassava/taró féleségeket mindig főzve fogyasszuk, ami a bennük található természetes toxinok semlegesítése miatt fontos. Főzési idő minimum 30 perc.
- Kapcsoljuk be a sütőt magas fokozatra, és a tepsit helyezzük az sütő alsóbb részére.
- Olvasszuk fel egy serpenyőben a zsiradékot.
- Tegyük bele az ELŐFŐZÖTT taró darabokat, fűszereket és alaposan keverjük át, hogy mindenhol befedje őket a zsiradék.
- Borítsuk rá a keveréket egy tepsire, és 3-5 percenként megkeverve, forgatva süssük addig amíg kissé megbarnul és ropogós lesz a külseje.
Recept és kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/369576713177433833?nic_v2=1a7qQC0Un