Az igazi, meleg tavasz egyértelmű jele számomra, amikor a piacon és a zöldségeseknél megjelenik a spárga. Ha szemeztél már ezzel a zöldséggel, de nem igazán tudod, hogy mit készíts el belőle, akkor figyelj, mert a következő néhány receptben a spárga lesz a főszerepben. Készíthesz belőle olyan különlegességet, mint a garnéla spárgával, de baconbe csavarva gyors előétel lehet belőle.
Főzhetsz belőle ízletes krémlevest is. A zöld spárgával látványosabb, szemet gyönyörködtetőbb lesz a végeredmény, de próbáld ki bátran fehérből is.
A spárga vízhajtó tulajdonságú, gazdag ásványi anyagokban. Kénes zöldség, segíti a méregtelenítési folyamatokat. Pont a kéntartalmú vegyületek bomlása miatt ne lepődj meg a fogyasztása után pár órával jellegzetes, erős illatú vizeletet tapasztalsz. Ez teljesen normális. 🙂
A vásárlásnál figyelj, hogy friss, kemény, lédús sípokat válassz. Vágd le az alsó fás részét, a legjobb egyébként, ha megpróbálod eltörni: a friss spárga ott fog elpattani, ahol véget ér a fás rész. A zöld sípokat elegendő csak megmosni. A fehérek alsó részét érdemes zöldséghámozóval megtisztítani.
Jó főzőcskézést, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!
Előkészítés | 5 perc |
Sütés/főzés | 22 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 2 kg spárga (megtisztítva)
- 2 evőkanál ghí vagy kókuszolaj AIP elimináción válaszd a kókuszolajat
- 2 gerezd fokhagyma préselve
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
- 1,2 liter gyógyító csontleves alaplé
- 200 ml kókusztej (bio, adalékmentes)
- 1/2 db citrom leve
Hozzávalók
|
|
- Mosd meg a spárgát és vágd több darabra. Ha fehéret használsz, hámozd meg.
- Egy nagy fazékban melegítsd fel közepes lángon a ghí-t vagy kókuszolajat.
- Add hozzá a fokhagymát és hagymát, és párold puhára őket.
- Add hozzá a spárgát, sózd meg, és főzd további 5 percig folyamatos keverés mellett.
- Öntsd bele a fazékba a csontleves alaplét, vedd kisebb hőfokra a tűzhelyet, majd lefedve párold a spárgát, amíg megpuhul.
- Amikor elkészül egy merülő botmixer segítségével pépesítsd, amíg homogén állagú lesz. Használhatsz normál turmixgépet is, ebben az esetben kisebb adagokban öntsd át a fazékból a turmixgépbe a spárgát, és pürésítsd.
- Amikor elkészül a krémleves, add hozzá a kókusztejet és a citromlevet.
- Ízesítsd ízlésed szerint további sóval, citromlével.
Recept és kép forrása:https://www.pinterest.com/pin/369576713179928974