Petrezselymes rakott karalábé

Amikor szóbakerül, hogy a karalábé is a keresztesvirágúak közé tartozik, sokan megrettennek tőle. Pedig ezek a zöldségek a zöldségmatek kéneseinek az alapját adják. És miért is fontos, hogy kéneseket fogyassz?Fogyasztásuk többek közt támogatja a test méregtelenítési funkcióit, ami fontos, ha pl. hormonális egyensúlytanságokban vagy érintett. Segíti a szervezető fő antioxidánsának termelődését, és a gyulladás csökkentést.

Mégis sokan félnek a káposztafélék goitrogén hatásától, vagyis attól, hogy gátolják a szervezet jódfelvevő képességét. A pozitív hatásaikat elnézve kár lenne kihagyni a keresztesvirágúakat a zöldségmatekból. A főzés jelentősen csökkenti az élelmiszerek goitrogén hatását, szóval főzd meg és fogyaszd bátran őket.

Nyersen is beleférnek zöldségmatekba, még pajzsmirigyeseknek is, csak ügyelj arra, hogy ne ess át a ló túloldalára: legyen változatos a zöldségmatek és az elkészítési mód is.

Jó főzőcskézést, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!

Print Recipe
Rakott karalábé petrezselyemmel
Fogás Főfogások
Konyha AIP
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Fogás Főfogások
Konyha AIP
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 C fokra.
  2. Hámozd meg a karalábékat, majd vágd vékony szeletekre.
  3. Egy kb. 20-30 cm átmérőjű jénaiba, tepsibe tegyél egy réteg szeletelt karalábét.
  4. Locsold meg őket olvasztott mangalica zsírral.
  5. Szórd meg tengeri sóval ízlés szerint és aprított petrezselyemmel.
  6. Majd jöhet a következő réteg a karalábé szeletekből.
  7. Ismét locsold meg zsírral, szórd meg sóval és petrezselyemmel.
  8. Folytasd a rétegzést, amíg elfogynak a karalábészeletek.
  9. Fedd le a tálat/tepsit, és helyezd a sütőbe.
  10. Fél órát süsd így, majd vedd le a tetejét.
  11. Öntözd meg a kókuszolajjal és lefedés nélkül süsd készre, amíg aranybarna lesz.
Megjegyzés

Recept és kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/369576713182528434/

>