Amikor szóbakerül, hogy a karalábé is a keresztesvirágúak közé tartozik, sokan megrettennek tőle. Pedig ezek a zöldségek a zöldségmatek kéneseinek az alapját adják. És miért is fontos, hogy kéneseket fogyassz?Fogyasztásuk többek közt támogatja a test méregtelenítési funkcióit, ami fontos, ha pl. hormonális egyensúlytanságokban vagy érintett. Segíti a szervezető fő antioxidánsának termelődését, és a gyulladás csökkentést.
Mégis sokan félnek a káposztafélék goitrogén hatásától, vagyis attól, hogy gátolják a szervezet jódfelvevő képességét. A pozitív hatásaikat elnézve kár lenne kihagyni a keresztesvirágúakat a zöldségmatekból. A főzés jelentősen csökkenti az élelmiszerek goitrogén hatását, szóval főzd meg és fogyaszd bátran őket.
Nyersen is beleférnek zöldségmatekba, még pajzsmirigyeseknek is, csak ügyelj arra, hogy ne ess át a ló túloldalára: legyen változatos a zöldségmatek és az elkészítési mód is.
Jó főzőcskézést, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!
Mennyiség |
adag
|
- 3 db kisebb karalábé
- 2 evőkanál bio mangalica zsír
- 1 csokor friss petrezselyem aprítva
- 4 evőkanál kókuszolaj
Hozzávalók
|
|
- Melegítsd elő a sütőt 180 C fokra.
- Hámozd meg a karalábékat, majd vágd vékony szeletekre.
- Egy kb. 20-30 cm átmérőjű jénaiba, tepsibe tegyél egy réteg szeletelt karalábét.
- Locsold meg őket olvasztott mangalica zsírral.
- Szórd meg tengeri sóval ízlés szerint és aprított petrezselyemmel.
- Majd jöhet a következő réteg a karalábé szeletekből.
- Ismét locsold meg zsírral, szórd meg sóval és petrezselyemmel.
- Folytasd a rétegzést, amíg elfogynak a karalábészeletek.
- Fedd le a tálat/tepsit, és helyezd a sütőbe.
- Fél órát süsd így, majd vedd le a tetejét.
- Öntözd meg a kókuszolajjal és lefedés nélkül süsd készre, amíg aranybarna lesz.
Recept és kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/369576713182528434/