Folytassuk íz-körüli utazásunkat!
A barbecue ízvilágát tekintve maga Amerika!
Ez a ragadós, BBQ csirkecomb egyszerűen elkészíthető. Persze a „lelke” a barbecue szósz, amit el tudunk készíteni előre, így egy gyors vacsorának is tökéletes.

Előkészítés | 15 perc |
Sütés/főzés | 25 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 450 gramm csontnélküli csirke comb
- 180 ml BBQ szósz (Leírás szerint)
- 2 evőkanál avokádó olaj
- 450 gramm vegyes zöldség mix (hagyma, sárgarépa, káposzta reszelve vagy apróra vágva)
- 45 ml almaecet
- 2 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
- 4 db újhagyma karikákra vágva
- 4 db hónapos retek karikákra vágva
- 1 marék friss koriander apróra vágva
- 140 gramm kockákra vágott sárga hagyma
- 120 ml almaecet
- 120 ml alma pürésítve
- 90 ml kókusz aminó
- 60 ml balzsamecet
- 60 ml sütőtökpüré
- 30 ml méz (opcionális, elhagyható)
- 2 gerezc fokhagyma
- 2 evőkanál + 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 evőkanál természetes kősó vagy tengeri só (használhatunk füstölt sót)
- 5 ml gluténmentes halszósz (opcionális, elhagyható)
- 60 ml olvasztott, sült baconszalonna zsír
Hozzávalók
AIP kompatibilis BBQ szósz
|
![]() |
- A szalonnazsír kivételével az összes hozzávalót tegyük turmixgépbe, és addig aprítsuk, amíg teljesen homogén masszát kapunk.
- Az elkészült masszát tegyük egy serpenyőbe, és közepes lángon melegítsük addig, amíg felforr.
- Adjuk hozzá a szalonnazsírt, és alaposan keverjük össze a masszával.
- Vegyük kisebbre a hőfokot, annyira, hogy éppen csak forrjon, de ne égjen le, ne fröcsköljön.
- Kevergessük addig, amíg a massza sötét színű lesz és besűrűsödik. A habzás miatt nem kell aggódni, a kevergetés hatására ez eltűnik.
- Ízlés szerint, ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis almaecetet.
- Főzzük addig amíg eléri a megfelelő állagot.
- Amikor elkészült, öntsük a BBQ szószt üvegekbe, várjuk meg amíg lehűl. Ezután tegyük a hűtőszekrénybe, 2 hónapig is eláll. Használhatjuk bármilyen húshoz, zöldséghez. Fontos, hogy felmelegítve fogyasszuk.
- Melegítsük elő a sütőt 220 C fokra.
- A csirkecombokról távolítsuk el a bőrt, a zsíros részeket. Vágjuk a combokat nagyobb csíkokra. (egy nagyobb combot 4 csíkra)
- Tegyük a csirkecsíkokat egy tálba, adjunk hozzá 120 ml BBQ mártást.
- Alaposan kenjünk be minden szelet húst a szósszal. A maradék szószt tegyük félre.
- Az avokádóolajat oszlassuk el egyenletesen egy tepsin. Tegyük rá a vegyes zöldségkeverék felét.
- Soknak tűnhet, de ez nagyon hamar össze fog esni a sütés alatt.
- A felkarikázott hagyma és retek karikák felét szórjuk a zöldségkeverék tetejére.
- Óvatosan öntsük le a zöldségeket almaecettel, majd sózzuk meg.
- Alaposan keverjük össze, végül tegyük a zöldségkeverék maradék felét is hozzá.
- Tegyük be a tepsit a sütőbe a középső rácsra, és süssük a zöldségeket 10 percig.
- Ezután óvatosan vegyük ki a tepsit, a zöldségeket igazítsuk a tepsi szélére, és szétterítve helyezzük közvetlen a tepsire a csirkecsíkokat.
- Tegyük vissza a tepsit a sütőbe, és süssük további 10 percig, majd vegyük ki a sütőből.
- A sült zöldségeket tegyük egy tálba. A sütőt pedig vegyük magas fokozatra.
- Kenjük be a húsokat a maradék BBQ szósszal, és tegyük vissza a sütőbe. Süssük addig, amíg csillogóssá, ragadóssá válik a szósz a húson. Ez kb. 2-3 perc.
- Ezután vegyük ki a sütőből és pihentessük addig, amíg a köretet elkészítjük.
- A maradék újhagyma és retek karikákat adjuk a káposztamixhez, keverjük össze. Tegyük tányérra, szórjuk meg a tetejét apróra vágott friss korianderrel, majd helyezzük rá a csirke csíkokat.
Kép és recept forrása: https://www.pinterest.com/pin/369576713174833068/