Mára egy rendkívül egyszerű receptet hoztam. Készíts otthon zöldségchipszet!
Te is jártál már úgy, hogy böngészted a chipszes zacskókat és azon agyaltál, hogy ez belefér-e az AIP étrendbe? Szerencsére már egyre több helyen kapható olyan zöldségchipsz, ami akár AIP elimináció alatt fogyasztható, de akár magadnak is elkészítheted. Nem kell hozzá sok minden: egy zöldségszeletelő, ami lehet sima uborkagyalu vagy zöldségszeletelő mandolin, sütőpapír és nagy, lapos tepsi. A szeletelésnél légy óvatos!
A zöldségchipszet tetszőleges gyökérzöldségből készítheted: sárgarépa, fehérrépa, cékla, batáta, zeller, csicsóka. Azonban a paszternákot se hagyd ki a sorból. Ez a citrusos illatú és ízű gyökér rendkívül ízletes ropogósra sütve. Manapság már akár egész évben kapható, de az igazi szezonja augusztus-szeptember környékén kezdődik és eltart tavaszig.
A sütés során figyelj arra, hogy ne tegyél egyszerre sok zöldségszeletet a sütőlapra, inkább lazán, levegősen legyenek, így finomabbra sül.
Jó főzőcskézést, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!
Előkészítés | 5 perc |
Sütés/főzés | 35 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 5 nagyobb paszternák
- 1 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
- 2 evőkanál kókuszolaj
Hozzávalók
|
|
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C fokra.
- Tisztítsuk meg a paszternákot, majd vékony karikákra szeleteljük fel őket.
- A szeleteket keverjük össze kb. 2 evőkanál kókuszolajjal, és szórjuk meg egy teáskanályi sóval.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük el a karikákat egyenletesen, ne túl sűrűn
- Süssük kb. 35 percen át, 10 percenként kevergessük, forgassuk meg őket.
- A már kész, megbarnult chipseket szedjük ki a tepsiből.
Kép és recept forrása: https://www.westonaprice.org/parsnip-chips/