Ez a marha „pörkölt”édesburgonyával kiváló vacsora a hideg hétköznapokra. 🙂 A marhahús főzési ideje miatt, inkább hétvégén javaslom elkészíteni.
Gluténmentes, alacsony allergénmentes, gyulladáscsökkentő recept, édesburgonyával, sárgarépával, gyógyító csontlevessel, friss fűszernövényekkel és avokádóval kiegészítve.
Előkészítés | 30 perc |
Sütés/főzés | 2 óra |
Mennyiség |
személy
|
- 2 evőkanál olivaolaj extra szűz
- 45 dkg darált marhahús Megbízható beszerzési forrásból
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 evőkanál friss gyömbér reszelve / vagy 1 teáskanál gyömbérpor
- 3 gerezd fokhagyma reszelve / vagy 2 teáskanál fokhagymapor
- 2 evőkanál friss oregánó aprítva / vagy 2 teáskanál szárított oregánó
- 2 evőkanál friss kakukkfű /vagy 2 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
- 50 gramm sárgarépa karikákra vágva
- 1 kg édesburgonya kokázva
- 1/2 liter húsleves vagy csontleves alaplé Extra zselatinos gyógyító csontleves
- 225 gramm sütőtök kockázva
- 1 db bio citrom leve / vagy 2 db lime leve
- 25 gramm aprított friss koriander vagy petrezselyem
- 6 db apróra vágott újhagyma
- 1 db avokádó kockákra vágva
Hozzávalók
|
|
- Egy 6-8 literes öntöttvas lábast melegítsünk fel közepes lángon.
- Forró állapotban adjunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat, majd a marhahúst főzzük a mennyiségnek megfelelő ideig, amíg megpuhul.
- Ha a marhahús megfőtt, öntsük át egy tálba és tegyük félre.
- Tegyük fel vízben főni a kockákra vágott sütőtököt.
- Tegyük vissza a lábast, amiben a hús készült a tűzhelyre és melegítsük közepes lángon.
- Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kevergetés mellett pirítsuk addig, amíg halványan megbarnul.
- Adjuk hozzá a friss fokhagymát, gyömbért és az összes fűszert a hagymához, és folyamatosan keverjük, amíg a fűszerek illatosak lesznek, kb. 30 másodpercig.
- Keverjük hozzá a sárgarépát és az édesburgonyát, és keverjük addig, amíg a hagyma / fűszerkeverék egyenletesen eloszlik.
- Öntsük hozzá a csontlevest. Vegyük nagyobbra a hőmérsékletet és forraljuk fel.
- Ha felforrt, csökkentsük a hőfokot alacsonyabbra, és pároljuk, amíg a sárgarépa és az édesburgonya megfőnek.
- Szűrjük le a sütőtökről a vizet, és egy villa, vagy krumplinyomó segítségével pürésítsük.
- Ezután keverjük hozzá a sütőtök pürét, a lime vagy a citrom levét az ételhez.
- Öntsük hozzá a félretett, főtt marhahúst.
- Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük tovább.
- Melegítsük össze a már minden hozzávalót tartalmazó pörköltet.
- Tálaljuk friss fűszernövények, apróra vágott zöld hagymával és avokádóval a tetején.
Figyelj arra, hogy az összetevőkhöz minőségi alapanyagokat szerezz. Ezzel kapcsolatban olvasd el az ajánlásainkat a Beszerzési források oldalon.
A recept és kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/369576713173667201/