Ma egy igazi indiai ízvilágú egytálételt hoztam neked. Az egyre hűvösödő időben fűszerekkel is fel tudjuk magunkat melegíteni. Néhány fűszer azzal kelti a melegítő hatást, hogy némileg fokozza a vérkergingést. (Ilyen a curry, fahéj, kurkuma) Ezenkívül a főzés során használt egyéb fűszerek immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatásukról is ismertek. (gyömbér, fokhagyma)
A bolti curry porok, paszták nem javasoltak az Autoimmun étrend eliminációs szakaszában, hiszen szinte mindegyik tartalmaz borsot, paprikát, köményt. De ha te is az indiai ízvilág kedvelője vagy, nem kell lemondanod a curry jellegzetes ízéről. A mai receptben megmutatom hogyan készíthetsz egy olyan curry-t, amit az Autoimmun étrend eliminációs szakaszában is fogyaszthatsz. Az eliminációs időszak elvárásainak megfelelő hozzávalók egyesítésével tudunk olyan ízeket létrehozni, amelyek hasonló fűszerezettséggel és mélységgel rendelkeznek, akár egy hagyományos curry por, vagy paszta.
Próbáld ki más idényzöldségekkel is, a sütőtök, cékla és brokkoli, csak egy lehetséges változata ennek a fenséges zöldségpörköltnek.
Jó főzőcskézést, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!
Előkészítés | 20 perc |
Sütés/főzés | 36 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 db nagyobb apróra vágott mogyoróhagyma
- 1 hüvelyknyi gyömbér reszelve
- 3 gerezd fokhagyma préselve
- 400 ml kókusztej (bio, adalékmentes)
- 2 db frissen facsart narancs leve
- 1 db frissen facsart lime leve
- 2 teáskanál kurkuma
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
- 1 szál citromnád hosszában kettévágva opcionális
- 1 kg sütőtök, vagy más téli tök kockákra vágva
- 1 db cékla kockákra vágva
- 1 db kisebb brokkoli (egészben, vagy rózsáira szedve)
- 1 db lime díszítéshez
- 1 teáskanál apróra vágott friss korianderzöld / szárított díszítéshez
Hozzávalók
|
|
- A curry szósz elkészítéséhez olvaszd fel a kókuszolajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon.
- Add hozzá az apróra vágott mogyoróhagymát, és pirítsd meg.
- Add hozzá a reszelt gyömbért és a préselt fokhagymát is.
- Kevergesd folyamatosan amíg illatossá válik a fokhagyma.
- Add hozzá a kókusztejet, a narancslevet, a lime levét, majd végül ízesítsd.
- Tedd bele a sót, a fahéjat, kurkumát és a citromnádat. Alaposan keverd össze.
- Végül add hozzá a kockákra vágott tököt és céklát.
- Két kanál segítségével alaposan forgasd bele a tök és cékla darabokat a curry szószba.
- Fedd le a serpenyőt és főzd amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Eközben a brokkolit egy külön edényben párold meg, maradjon roppanós.
- Amikor a tök és a cékla is megpuhult, vedd ki a citromnádat belőle.
- Ezután add hozzá a brokkolit, akár egyben, akár rózsáira szedve, ahogy tálalni szeretnéd.
- Ízlésednek megfelelően utólag fűszerezd ha szükséges.
- Díszítésként tálaláskor szórd meg friss korianderrel és adhatsz hozzá még extra lime levet.
Recept és kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/369576713181481271