Kelkáposzta saláta tökkel és gránátalmával

Azt szeretem a szezonalitásban, hogy így mindig változatosan tudok enni, soha nem lesz unalmas. Nyár végén már várom a tök- és a káposztaszezont. Ezeket igazán sokféleképpen el lehet készíteni.

Készülhet belőlük szemet gyönyörködtető sokszínű saláta. Nemcsak kellemes látvány, de a sejtjeinket is jól tápláljuk a szivárvány színeiben gazdag fitonutriensekkel.

A kelkáposzta a zöldségmatekban egyszerre zöld leveles és kénes is, támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait. Bár a keresztesvirágúak goitrogének, a fogyasztásuknak mégis számos előnyös hatása van, így a pajzsmirigyeseknek is érdemes nyersen is fogyasztani mérsékelt mennyiségben. A kelkáposzta puhára “masszírozása” ebben a salátában pedig segít a könnyebb emészthetőségben.

A gránátalma igazi tápanyagbomba. Elsőre úgy tűnhet, hogy nehéz hozzájutni az élénkvörös magjaihoz, azonban gyorsan és egyszerűen hozzáférhetsz ezzel a módszerrel.

A sütőtök pedig egyszerre visz édes és sós ízt és plusz színt ebbe a salátába, így varázsolva napsütésessé a legborongósabb őszi és téli napokat.

Jó főzőcskézést, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!

Print Recipe
Kelkáposzta saláta tökkel és gránátalmával
Fogás Köretek, Saláta
Konyha AIP
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 30 perc
Mennyiség
adag
Fogás Köretek, Saláta
Konyha AIP
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 30 perc
Mennyiség
adag
Elkészítés
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C fokra.
  2. Szeleteld fel a tököt vékonyabb szeletekre, hogy hamar megsüljön.
  3. Kend be a szeleteket kókuszolajjal, majd helyezd őket a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  4. Ízlés szerint sózd meg, majd süsd meg a tökszeleteket.
  5. Amíg sül a tök, a kelkáposzta leveleket szedd le, vágd ki a szárakat belőle.
  6. A leveleket tekerd fel hosszában, és egy éles késsel szeleteld fel csíkokra. (minél kisebb, annál jobb)
  7. Helyezd a kelkáposzta csíkokat egy szűrőbe, és alaposan öblítsd át őket.
  8. Ha van zöldségszárítód, szárítsd meg, ha nincs, akkor borítsd a csíkokat egy törülközőre és itasd fel róla a vizet.
  9. Mosd meg a kezedet.
  10. A kelkáposzta csíkokhoz add hozzá az olíva olajat, és kézzel alaposan forgasd, nyomkodd össze. A káposzta térfogata legalább a felére össze fog esni. "Masszírozd" a csíkokat 3-5 percig.
  11. Ha a tök elkészült, vedd ki a sütőből és tedd félre hűlni.
  12. Add hozzá a citromlevet a káposztához és forgasd meg kicsit.
  13. Add hozzá a gránátalma magokat, valamint ha van készen, most add hozzá a főzőbanán vagy édesburgonya chips-eket.
  14. Végül add hozzá a tököt is, alaposan keverd össze.
  15. Fogyaszthatod hidegen és melegen is.
Megjegyzés

Recept és kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/369576713181314590