Azt szeretem a szezonalitásban, hogy így mindig változatosan tudok enni, soha nem lesz unalmas. Nyár végén már várom a tök- és a káposztaszezont. Ezeket igazán sokféleképpen el lehet készíteni.
Készülhet belőlük szemet gyönyörködtető sokszínű saláta. Nemcsak kellemes látvány, de a sejtjeinket is jól tápláljuk a szivárvány színeiben gazdag fitonutriensekkel.
A kelkáposzta a zöldségmatekban egyszerre zöld leveles és kénes is, támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait. Bár a keresztesvirágúak goitrogének, a fogyasztásuknak mégis számos előnyös hatása van, így a pajzsmirigyeseknek is érdemes nyersen is fogyasztani mérsékelt mennyiségben. A kelkáposzta puhára „masszírozása” ebben a salátában pedig segít a könnyebb emészthetőségben.
A gránátalma igazi tápanyagbomba. Elsőre úgy tűnhet, hogy nehéz hozzájutni az élénkvörös magjaihoz, azonban gyorsan és egyszerűen hozzáférhetsz ezzel a módszerrel.
A sütőtök pedig egyszerre visz édes és sós ízt és plusz színt ebbe a salátába, így varázsolva napsütésessé a legborongósabb őszi és téli napokat.
Jó főzőcskézést, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!

Előkészítés | 10 perc |
Sütés/főzés | 30 perc |
Mennyiség | adag |
- 1 fej kelkáposzta
- 1 db közepes sütőtök
- 2-3 teáskanál extra szűz olíva olaj
- 2 teáskanál kókuszolaj
- 1/2 db citrom leve
- 1 db gránátalma
- 30 gramm édesburgonya vagy főzőbanán chips
- ízlés szerint természetes kősó vagy tengeri só
Hozzávalók
| ![]() |
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C fokra.
- Szeleteld fel a tököt vékonyabb szeletekre, hogy hamar megsüljön.
- Kend be a szeleteket kókuszolajjal, majd helyezd őket a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- Ízlés szerint sózd meg, majd süsd meg a tökszeleteket.
- Amíg sül a tök, a kelkáposzta leveleket szedd le, vágd ki a szárakat belőle.
- A leveleket tekerd fel hosszában, és egy éles késsel szeleteld fel csíkokra. (minél kisebb, annál jobb)
- Helyezd a kelkáposzta csíkokat egy szűrőbe, és alaposan öblítsd át őket.
- Ha van zöldségszárítód, szárítsd meg, ha nincs, akkor borítsd a csíkokat egy törülközőre és itasd fel róla a vizet.
- Mosd meg a kezedet.
- A kelkáposzta csíkokhoz add hozzá az olíva olajat, és kézzel alaposan forgasd, nyomkodd össze. A káposzta térfogata legalább a felére össze fog esni. "Masszírozd" a csíkokat 3-5 percig.
- Ha a tök elkészült, vedd ki a sütőből és tedd félre hűlni.
- Add hozzá a citromlevet a káposztához és forgasd meg kicsit.
- Add hozzá a gránátalma magokat, valamint ha van készen, most add hozzá a főzőbanán vagy édesburgonya chips-eket.
- Végül add hozzá a tököt is, alaposan keverd össze.
- Fogyaszthatod hidegen és melegen is.
Recept és kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/369576713181314590