Egészséges energiaszelet

Következő hetekben visszavezetős recepteket osztok meg veled. Ha már csinálod egy ideje az AIP eliminációt, akkor felmerül a kérdés, hogy jó, de mi van utána. Ebben szeretnék a segítségedre lenni néhány AIP visszavezetős recepttel.

Mára egy egészséges szeletet hoztam neked, ami az energiaszeletek kíváló alternatívája lehet valódi ételekből.

Ebben a receptben az a nagyszerű, hogy sok mindent ki lehet belőle hozni. Válassz hozzáadott cukortól mentes, adalékanyagmentes aszalt gyümölcsöket. Datolya helyett készítheted szilvából, sárgabarackból, mazsolából, fügéből stb. A magvak és diófélék esetén is rengeteg lehetőség van: a kesudió, mandula és tökmag mellett választhatsz diót, makadámdiót, pekándiót, lenmagot, chiamagot, pár szem paradiót vagy mértékkel fogyasztva napraforgómagot vagy szezámmagot. A törökmogyoróval légy óvatos, erősen allergén lehet. Az emészthetőség és a tápanyagdússág maximalizálása érdekében a magvakat, dióféléket készítsd elő megfelelő módon.
Az elkészült masszát ízlés szerint ízesítheted citromhéjjal, fahéjjal, kardamommal vagy kakaóporral.

Ezt a receptet azért is szeretem, mert olyan sokoldalú. ? Lehet belőle:
✔️ nasi,
✔️ kisétkezés, ha megéhezel két főétkezés közt,
✔️ rohanós napon magaddal vitt életmentő falat,
✔️ kirándulás közben csoki helyett bekapott szelet,
✔️ sportoláskor energiaszelet,
✔️ golyókat formázva, kókuszreszelékbe forgatva süti,
✔️ egészséges édesség gyerekeknek,
✔️ szép papírba csomagolva szaloncukor,
✔️ és ki tudja még mi? 😉

Jó főzőcskézést, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!
Print Recipe
Egészséges Snack Bar
Mennyiség
db
Hozzávalók
Mennyiség
db
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Vegyünk elő egy konyhai robotgépet, turmixot.
  2. Tegyük bele a datolyákat, és alacsony fokozaton aprítsuk egy percig.
  3. Ezután adjuk hozzá a dióféléket (kesudió, mandula) és aprítsuk tovább másfél, két percig.
  4. Menet közben ha szükséges, akkor szedjük le a masszát a turmix oldaláról, hogy ne maradjanak nagyobb darabok a masszában.
  5. Adjuk hozzá a sót és a kókuszpehely felét, és alacsony fordulatszámon dolgozzuk további két percen át.
  6. A tökmagot is hozzáadjuk a keverékhez, és újabb egy percig turmixoljuk.
  7. Akkor megfelelő az állag, ha besűrűsödött, nincsenek benne nagyobb darabok, szinte homogén.
  8. Ha kész, tegyük a keveréket egy sütőpapírra, fedjük le egy másikkal, és egy nyújtófa vagy akár egy tepsi segítségével lapítsuk szét olyan vastagságúra, amekkora szeleteket szeretnénk. Akár golyókat is lehet formálni belőle.
  9. Ha kinyújtottuk a megfelelő vastagságúra, vágjuk fel őket szeletekre, majd egyesével becsomagolva sütőpapírba tegyük a hűtőszekrénybe.
  10. Fél óra múlva már fogyasztható és szállítható keménységűvé dermed.
  11. Bármilyen más maggal is elkészíthető, ízesíthetjük citromhéjjal, fahéjjal, kardamommal, bármilyen szárított gyümölccsel ízlésünknek megfelelően.
Megjegyzés

Recept és kép forrása: https://www.westonaprice.org/health-food-bars-or-balls/