Azoktól, akik már csinálják az eliminációt egy ideje, gyakran hallom, hogy unják az édesburgonyát. A változatosság megteremtésének egyik módja, hogy váltogasd a batáta fajtákat: a narancssárga mellett próbáld ki a fehér és lila húsú fajtákat is. Mostanában kezdődik a batátaszezon, itt az ideje a kísérletezésnek 🙂
A másik módja, hogy ne und meg az édesburgonyát, hogy variáld a recepteket. Készíthetsz belőle édesburgonya brassóit, sült édesburgonyahasábokat, chipszet, pürét, töltött édesburgonyát, megbolondíthatod ghível és dióval, felhasználhatod quinoás omletthez.
Ha ez még nem elég, akkor mára egy édesburgonya saláta receptet hoztam. A batáta íze jól passzol az őszibarack édeskés-savanykás ízéhez. Ha még vannak emésztőrendszeri problémáid, akkor a gyümölcsöt és a keményítősöket (édesburgonyát) ne fogyaszd együtt. Ilyenkor érdemes a barackot kihagyni ebből a salátából, amíg dolgozol a bélrendszeri regeneráción.
Jó főzőcskézés, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!
Előkészítés | 10 perc |
Sütés/főzés | 35 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 1,5 kg édesburgonya
- 1 db közepes hagyma
- 3 evőkanál olivaolaj
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
- 3 db közepes őszibarack
- 3 szelet adalékmentes bacon
- 1 teáskanál Friss mentalevél
- 1 teáskanál friss oregánó
- 2 db újhagyma zöldje
- 1 db citrom leve
- 1,5 evőkanál bacon zsír
- 0,5 evőkanál olivaolaj
- 0,5 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
Hozzávalók
Sült édesburgonyához és hagymához
Salátához
Dresszinghez
|
|
- Melegítsük elő a sütőt 200 °C fokra
- Hámozzuk meg az édesburgonyát, majd szeleteljük harapásnyi méretű darabokra.
- Aprítsuk fel a hagymát.
- Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- Tegyük rá a burgonyát és a hagymát. Szórjuk meg fokhagymaporral, sóval, és permetezzük meg olivaolajjal, majd a burgonyaszeletekbe jól dörzsöljük bele a fűszereket.
- Süssük 20-25 percig, vagy amíg a burgonya megpuhul.
- Aprítsuk fel a friss mentalevelet, oregánót.
- Süssük ki a baconszeleteket, aprítsuk fel és szórjuk a salátára. A zsírját tegyük félre a dresszinghez.
- Hámozzuk meg a barackot, és vágjuk harapásnyi méretű darabokra. Karikázzuk fel az újhagymákat.
- A dresszing hozzávalóit keverjük össze.
- Amikor elkészül az édesburgonya, öntsük rá a dresszinget, és keverjük át alaposan.
- Adjuk hozzá a barackdarabokat, az újhagyma karikákat, keverjük el, majd a tetejét szórjuk meg a friss, aprított fűszerlevelekkel.
Figyelj arra, hogy az összetevőkhöz minőségi alapanyagokat szerezz. Ezzel kapcsolatban olvasd el az ajánlásainkat a Beszerzési források oldalon.
Recept és kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/369576713176664788