A csontlevesben lévő természetes zselatin egy gyógyító összetevő, amely csodás hatással van az egészségedre és a szépségedre is!
Előkészítés | 30 perc |
Sütés/főzés | 6-72 óra |
Mennyiség |
|
- 1 egész csirke (vagy pulyka, kacsa, liba) szabadon tartott, természetes táplálékon nevelt
- 30-50 dkg csirkezúza
- 2-3 db csirkeláb, fej, nyak
- 2-3 kg marha húsos, porcos csontok szabadon legeltetett marhától származó
- 1 db marhanyelv
- 1 kg sárgarépa, fehérrépa, zeller zöldség, tetszés szerint
- 1 nagy kanál természetes kősó vagy tengeri só
- 1 nagy fej vöröshagyma héjjával együtt
- 1-2 evőkanál almaecet
Hozzávalók
Csirke csontleves (vagy pulyka, kacsa, liba)
Marha csontleves
Mindkét típusú leveshez
|
|
- Csirkéből készült csontleveshez egy házi, szabadon tartott, természetes táplálékon nevelt kapirgálósra lesz szükséged. Használhatsz maradék csontokat is, egy korábban elfogyasztott sült csirke maradványaiból. Ez kitűnő alapanyag a csontleveshez, de a minőségi forrásra itt is figyelj!
- Ez itt a titkos összetevő az extra zselatinos leveshez! Csirkelábak, fej és nyak! Ha tudsz szerezni szabadon és természetesen tartott szárnyastól származó zúzát, tedd azt is a levesbe az extra zselatin miatt. Készülhet a leves más szárnyasokból is. Házi pulyka, kacsa, liba is jöhet a fazékba!
- Marhából készült leveshez szerezz szabadon legeltetett jószágtól származó porcos, velős csontokat. Levesbe való húsos, porcos, csontos részeket használj! Ez pedig egy másik titkos összetevő az extra zselatinos levesedhez. Adj hozzá egy egész marhanyelvet!
- Ha megvannak az alapanyagok, vedd elő a legnagyobb leveses lábasodat! Csirke leves készítésekor tedd bele a csirkét, csontokat, lábakat, zúzát a lábasba és öntsd fel szűrt vízzel, hogy ellepjen mindent. Marha leves esetén jöhetnek a különböző csontok és a marhanyelv is. Szűrt vízzel felöntve, hogy ellepje. Adj hozzá egy fej vörös hagymát egészben. Hagyd rajta a külső héját, ez szép színt ad a levesnek. Önts hozzá egy-két evőkanál almaecetet, ez segít kioldani a tápanyagokat a csontokból a levesbe. Hevítsd forralásig és szedegesd le a felforrt leves habját egy kanállal.
- Adj hozzá egy nagy kanál természetes sót. Tekerd le a hőmérsékletet és alacsony hőfokon, nagyon lassan gyöngyöztesd, hosszú-hosszú ideig Csirke csontlevest minimum 6, de akár 24-48 órán keresztül, Marha csontlevest minimum 12, de akár 72 óráig gyöngyöztess
- Egy órával, mielőtt elkészülne, adj hozzá répát, fehérrépát, zellert, vagy más zöldséget feldarabolva. Paprikát, paradicsomot az elimánciós időszakban NE tegyél bele. Adhatsz hozzá petrezselyemzöldet is az extra vitaminok érdekében. A zöldségek nemcsak ízt, de tápértéket is hozzáadnak a leveshez. Párold őket a levesben fedő alatt kb. egy további órán át. Szűrd le a zöldségeket és a húsos-csontos részeket egy-egy külön edénybe.
- Miután kihűlt szedegesd le a hús darabokat a csontokról, és a zöldségekkel együtt add a levesedhez tálaláskor, illetve használd salátákhoz vagy húskrém készítéséhez. A levét szűrd át és miután kihűlt, tárold a hűtőszekrényben. A hideg leves tetején megdermed a zsír, amit egy kanállal leszedhetsz és akár fel is használhatsz később.
- A végeredmény egy ilyen extra zselatinos, kocsonyás gyógyító csontleves. Használj sok extra zselatinos összetevőt alapanyagként, főzd hosszú ideig alacsony hőfokon. Tárold a csontlevest kisebb tárolókban a hűtőben. 5 nap után mindenképp fagyaszd le a maradékot.
Nézd meg videón is, hogyan készül a gyógyító csontleves alaplé
Fogyaszd ezt a gyógyító levest minden nap vagy minél gyakrabban.
Váljék egészségedre!