Közeleg a húsvét. Ha még nem tudod, hogy mi legyen az ünnepi menü, esetleg elbizonytalanodtál, hogy mit is egyél húsvétkor az AIP eliminációs időszakban, akkor itt egy remek ötlet. A bárány a legősibb húsvéti jelkép, emiatt gyakran kerül ilyenkor az asztalra. A finom báránysült titka a fűszerezés és a hosszú, alacsony hőfokon sütés. Így lesz igazán ínycsiklandóan omlós.
A végén locsold meg egy kis frissítő mentaöntettel.
Jó főzőcskézést, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!
Mennyiség |
|
- 1,5 kg bárány lapocka
- 1 evőkanál szalonnazsír vagy mangalica zsír
- 1 db édeskömény gumó, hosszában kettévágva szárral együtt
- 2 db közepes édesburgonya hámozva és 4 cm-es kockákra vágva
- 2 db cékla hámozva, darabolva
- 6 db sárgarépa megtisztítva, darabolva
- 1 evőkanál szárított oregánó
- 1 evőkanál tiszta kősó
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- 1 teáskanál fokhagyma por
Hozzávalók
|
|
- Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra.
- Keverd össze az oregánót, sót, rozmaringot, fokhagymaport egy kis edénybe. Dörzsöld be a sült bárányt 2 evőkanál fűszerkeverékkel, majd tedd félre.
- Egy serpenyőben melegítsd fel a szalonna/mangalicazsírt középes lángon.
- Tedd bele a bárányt a zsírosabb oldalával lefelé, és pirítsd barnára, 7-10 perc alatt.
- Miután a zsíros oldalát megpirítottad, tedd félre.
- Helyezd a vágott zöldségeket egy fedeles kerámia- vagy üvegedénybe, jól keverd össze, hogy mindenhol bevonja a zsiradék.
- Helyezd vissza a húst a zöldségek tetejére, fedd le és helyezd be az előmelegített sütőbe.
- Figyel rá, hogy a hús zsíros fele felül legyen.
- Addig süsd kb. 150 fokon, amíg a hús elkezd lejönni a csontról, kb. 4 óra.
- Tálalj mellé friss fűszernövényeket.
A recept és kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/369576713141325298/