Íme egy újabb menüötlet az ünnepekre ?
Ez a recept most nem feltétlen arról szól, hogy minél hamarabb legyen kész, hiszen a főételnek kell idő, ⏳ hogy elkészüljön, de elfő magában, szépen csendben, addig a leves és a desszert vígan elkészül.
A főételhez nem hoztam most köretet neked, tálald az általad választott AIP kompatibilis körettel, de nagyon jó választás lehet hozzá a karfiol püré, melynek receptjét itt találod: https://medkozpont.hu/receptek/aip-recept-karfiol-pure/
Válogass kedvedre a receptekből, és állítsd össze saját ünnepi menüdet!
Mennyiség |
adag
|
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1/2 kg Póréhagyma apróra vágva (Csak a fehér része)
- 1 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
- 2 liter csontleves
- 2 nagyobb édesburgonya
- 2 teáskanál kakukkfű
- 4 dl kókusztej
- 2 csík bacon (bio, házi, nitrát és adalékmentes) opcionális
- 1 teáskanál kókuszzsír
- 1,3 kg sertés comb szeletelve
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 10 dkg apróra vágott sárgarépa
- 4 gerezd fokhagyma préselve
- 300 gramm gomba apróra vágva
- 1 teáskanál friss oregánó aprítva / szárított
- 2 teáskanál friss bazsalikom apróra vágva / szárított
- 1 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
- 2 db citrom leve és héja
- 2 dl csontleves
- 450 ml kókusztej
- 2 teáskanál zselatin
- 2 teáskanál méz
- 3/4 teáskanál vanília kivonat
- 1 db Lime leve
Hozzávalók
LEVES HOZZÁVALÓI:
FŐÉTEL HOZZÁVALÓI:
DESSZERT HOZZÁVALÓI
|
|
- Tegyünk 2 kanál kókuszolajat egy lábasba, és közepes lángon melegítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és 1/2 teáskanál sót.
- Főzzük a póréhagymát mindaddig, amíg levet ereszt (kb. 5 perc), sűrűn kevergessük, le ne égjen.
- Ha a hagyma megfonnyad, vegyük a hőmérsékletet kisebbre és főzzük további 15 percig amíg megpuhul.
- Adjuk hozzá a só másik felét, a kockákra vágott édesburgonyát, kakukkfüvet.
- Vegyük ismét magasabbra a hőfokot, amíg felforr, majd ismét vegyük kisebbre és főzzük addig, amíg a burgonya is megpuhul.
- Adjuk hozzá a kókusztejet, és főzzük még néhány percig, alaposan megkevergetve.
- Amikor elkészül, tegyük turmixgépbe, vagy egy botmixer segítségével pürésítsük a levest.
- Díszíthetjük sült bacon kockákkal, és nyers póréhagyma karikákkal.
- Egy nagy serpenyőbe tegyünk fél evőkanál kókuszzsírt, és melegítsük közepes hőfokon.
- Süssük meg a hússzeleteket mindkét oldalukon. Oldalanként kb. 8-8 perc. Ezután tegyük félre.
- A serpenyőbe amibe a húst sütöttük, tegyünk egy kanál kókuszzsírt, adjuk hozz az apróra vágott hagymát és sárgarépát és a fokhagymát. Süssük őket 5 percig.
- Egy lábas aljára öntsük rá a hagymás keveréket.
- Helyezzük a tetejére a hússzeleteket.
- A serpenyőbe csepegtessünk citromlevet, hogy a hús és hagymakeverék maradványait feloldjuk a serpenyőből, majd ezt is öntsük rá a húsra.
- Tegyük a lábasba a többi hozzávalót is, a gombát, az oregánót, bazsalikomot, és a citrom reszelt héját, valamint a csontlevest.
- Süssük addig, amíg a hús megpuhul.
- Amikor a hús már majdnem megpuhul, a zöldségek felét és a főzőlevet tegyük egy turmixgépbe, és pürésítsük. Szükség esetén ízesítsük.
- A zöldségpürét öntsük vissza a lábasba a többi zöldséghez, és főzzük tovább amíg a hús elkészül. Ezután melegen tálaljuk.
- 3 evőkanál kókusztejbe tegyük bele a zselatint, alaposan keverjük el vele, majd tegyük félre.
- A maradék tejet öntsük egy lábasba, és habverővel kevergetve adjuk hozzá a mézet, a vanília kivonatot, és a lime levét.
- Alacsony hőfokon melegítsük fel a tejet, önsük hozzá a zselatinnal elkevert tejet és keverjük csomómentesre.
- Amint besűrűsödik, el is készült a joghurt.
- Öntsük üvegedénybe, vagy tálba és tegyük hűtőbe minimum 1 órára.
- Tálalás előtt érdemes mégegyszer alaposan átkeverni, hogy csomómentes legyen.
- Ez a joghurt sokféleképpen felhasználható. Készíthetünk belőle pohárdesszertet.
- Helyezzünk a pohár aljába egy réteg joghurtot, majd egy réteg gránátalma magot, ismét egy réteg joghurtot, majd jöhet egy kis áfonya a tetejére.
Receptötlet és kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/369576713174026900/