Ünnep ide, ünnep oda, nem mindenki szereti a halat, ezért ma egy olyan lehetséges ünnepi menüsort hoztam neked, ami elkészíthető akár csirke/pulyka/marhahúsból is, attól függően melyiket szereted. A csontlevest már előző nap készítsd el, hiszen ennek sok idő kell. Amíg a ragu a tűzhelyen készül, addig a desszert alapanyaga a sütőben sül, így szinte egyszerre elkészülsz a teljes menüvel. ⏳
A menüben szereplő fogások mindegyike megfelel az AIP protokollnak ✅, segítve ezzel neked, mi kerüljön az ünnepi asztalra.
Finomak és egészségesek, és ízleni fog a család minden tagjának.
A csontleves receptjét ide kattintva találod: https://medkozpont.hu/receptek/csontleves-alaple/
Édesburgonya püré recept: https://medkozpont.hu/receptek/aip-recept-edesburgonya-pure/ (Mivel a pudinghoz nem kell sok sütőtök, így a megmaradt sütőtököt hozzákeverheted az édesburgonyapüréhez.)
Előkészítés | 20 perc |
Sütés/főzés | 30 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 45 dkg pulykamell felkockázva
- 1 közepes cukkini felkockázva
- 1/2 fej brokkoli, rózsáira szedve
- 2 cm friss gyömbér reszelve
- 3 db zöldhagyma karikázva
- 1 marék bébi spenót
- 1/2 teáskanál oregánó
- 1/2 teáskanál bazsalikom
- 1/4 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só
- 4 dl kókusztej (mindenmentes)
- 2 evőkanál zselatin
- 35 dkg sült sütőtökpüré
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 2 evőkanál méz opcionális / Karácsonykor ennyi belefér az eliminimációs időszak alatt is. 🙂
- 1/4 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet gyömbér
- 1 csipet természetes kősó vagy tengeri só
- 1 marék kókuszpehely (bio) opcionális, csak díszítésre
Hozzávalók
Cukkinis pulykaragu hozzávalói:
Sütőtök puding hozzávalói:
|
|
- Tegyünk 2 kanál kókuszzsírt egy nagyobb serpenyőbe. Amikor felmelegedett, tegyük bele az apró kockákra vágott húst.
- Süssük addig, amíg minden oldala szépen megpirul. Ezután adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, és a rózsáira szedett brokkolit, a reszelt gyömbért és a hagymakarikákat, letakarva főzzük tovább 3-4 percig, amíg a cukkini és a brokkoli megpuhul.
- Ezután adjuk hozzá a fűszereket és a spenótot. Fedjük le újból, és további 1-2 percig főzzük, amíg a spenót kellően megfonnyad.
- Ha elkészült az étel, tálaljuk édesburgonyapürével, melegen.
- Tegyük a sütőbe a sütőtököt, süssük puhára.
- A kókusztejbe tegyük bele a 2 evőkanál zselatint és tegyük félre 15 percre.
- Ha elkészült a tök, egy villa segítségével pürésítsük, majd adjuk hozzá a zselatinos keverékhez.
- Tegyük bele a mézet és vaníliát, valamint a fűszereket (fahéj, gyömbér, só)
- Keverjük össze alaposan, majd adagoljuk koktélos pohárba, vagy müzlis tálakba.
- A tetejét szórjuk meg fahéjjal és kókuszpehellyel.
Receptötletek és képek forrása: https://hu.pinterest.com/mywellnessworks/aip-receptek-autoimmune-protocol-recepies/