2021. október 31.

Megosztás:

Hormon & immun-egyensúlyozó biohacker tippek : huszonhatodik rész

Nagyon sok okos eszköz van, amit ha okosan használsz, segít neked az alvásod monitorozásában és optimalizálásában. Mert tudod, amit mérsz, az fejlődik.

Használhatsz Fitbit órát, vagy Oura gyűrűt, vagy más egyebet, hogy mérni tudd és az ismeretek fényében optimalizáld az alvásodat, de nem kell feltétlen biohekker kütyükhöz folyamodnod, hogy javítsd az alvásod.

Első lépésként már az is nagyon sokat segíthet, ha kikapcsolod az összes digitális eszközödet lefekvés előtt legalább két órával! 
Aztán a következő, hogy hagyj magadnak elég időt az alvásra. 
Lenne hozzád egy kérdésem. Hány óra alvásra van szükséged, hogy optimálisan funkcionálj másnap? Te tudod, hogy neked hány órára van szükséged ideális esetben? 
7, 8, 9 órára? Esetleg többre?

Az ideális válasz erre a kérdésre, tehát hogy hány óra alvásra szükséged van ahhoz, hogy optimálisan funkcionálj – és az immunrendszered is optimálisan funkcionáljon , valahol 7-9 óra között lesz. Persze ez egyénenként azért változhat, de túl nagy eltérések nem lesznek. 
Szóval, milyen szokásokat kezdhetsz el már most kialakítani, hogy jobban aludjál?

Először is egy már valószínűleg meglévő szokásodat szeretném hogy felülvizsgáld, és átalakítsd. Feltételezem, hogy-  legalábbis a hétköznapokon, vagy amikor munkába kell menned,- ébresztőórára kelsz. 
Tegye fel a kezét, aki szeret ébresztős órára kelni. Hát én biztos, hogy nem! 
Én szeretek nyugodtan, a saját tempómban felébredni, és nem egy riasztásra. Helyette viszont, este nagyon jó, ha kapok egy emlékeztetőt, hogy ideje lefeküdni. 
Legyél most őszinte magaddal. Neked nem jönne jól egy esti riasztás, hogy itt a pizsamaidő? Amikor csak ülsz ott, nézed a sorozat következő részét, aztán még egyet, pedig tudod, hogy most már nagyon el kellene menni aludni…

Vagy csak még egy kicsit lejjebb tekersz a feed-en, meg még egy kicsit… meg még egy kicsit… mondván, hogy van még egy kis idő. Aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy hoppá, már réges rég lőtték a pizsamát. Aztán előjönnek ezek a gondolatok, hogy “hú, de nehéz lesz holnap felkelni”, aztán rájössz, hogy már eleve bénán fog menni az egész nap, mert fáradt leszel, és aztán emiatt már elaludni is sokkal nehezebb…

Azt hiszem, érted mire gondolok. Valljuk be, mindannyiunkkal történt már ilyen. 

Mi erre a megoldás? Reggeli ébresztő helyett, állíts be inkább estére riasztást a telefonodra magadnak. Hát ez még az egyszerűbb része, de vedd is komolyan. Ez már sokkal nehezebb. 

Tehát ha például reggel 6-kor már ébren kell lenned, hogy beérj a munkába és az előbb kiszámoltuk, hogy hány óra az ideális alvás mennyiség, amit aludnod kell, hogy optimálisan funkcionálj, akkor számold vissza, és állítsd be az esti pizsamaidő riasztást ennek megfelelően. 

Vezessük most le ezt együtt közösen. Ha reggel 6-kor kell kelned, és azt mondtad, hogy neked 8 óra alvás kell, hogy optimálisan funkcionálj, akkor ez azt jelenti, hogy este 10-kor már az ágyban kell lenned és aludnod. 
Tehát mikorra állítod be az esti riasztást? Nem, nem 10 órára, hanem mikorra? 
Este 8-ra, és ez a riasztás, ami figyelmeztessen, hogy kapcsold ki az elektromos eszközöket, nyomd ki a Facebookot, a Netflixet, és kezdj el hangolódni a regeneráló, pihentető, feltöltő, immunerősítő, méregtelenítő, szépítő alvásra. 
Garantálom neked, hogy ha átszoktatod magadat erre a rutinra, akkor soha többet nem kell, hogy ébresztőórára keljél reggel, a legszebb álmodból felriadva, mert magadtól fogsz felébredni akkor amikor kell! 

Szeretnéd életed más területeit is optimalizálni? Megtudni, hogy milyen rejtett lehetőségeid vannak a vitalitás, az immunvédelem és az ellenállóképesség fejlesztésére?
Ismerd meg, miről árulkodik a labor leleted, milyen rejtett potenciálok tárulnak eléd! 

Regisztrálj a Funkcionális Labor Oknyomozás AJÁNDÉK Videó tréningre, ahol valódi esettanulmányokon keresztül ismerheted meg a laboreredmények funkcionális összefüggéseit.

Hasonló cikkek

>